Χανιά : Μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης

Επίσημο μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων είναι πλέον το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης που εδρεύει στα Χανιά, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρός του Μανώλης Πετράκης.

Σύμφωνα με τον κ. Πετράκη, η διάκριση που έρχεται μετά από 38 χρόνια λειτουργίας του μουσείου είναι ιδιαιτέρως σημαντική τόσο για το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης όσο και για τα Χανιά. Σήμερα, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) που έχει ως έδρα του το Παρίσι, αριθμεί περίπου 22.000 μέλη σ’ όλο τον κόσμο και δραστηριοποιείται σε 145 χώρες.

Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης, ήδη υπάρχει και πρόταση ώστε το μουσείο να γίνει μέλος και σε μια από τις παγκόσμιες επιτροπές του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων. ”Αυτό πρακτικά και για το μουσείο και για τα Χανιά είναι μια μεγάλη αναγνώριση, ενώ για τους ξένους επισκέπτες είναι σημαντικό ότι το μουσείο είναι πλέον μέλος ενός επίσημου φορέα”, τόνισε ο κ. Πετράκης.

 

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1946 ως μη κυβερνητικός οργανισμός από λίγους αρχικά επαγγελματίες μουσείων – αρχαιολόγους, ιστορικούς της τέχνης, μουσειολόγους, συντηρητές – που αγωνιούσαν για την τύχη της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς μετά τις καταστροφές που είχε υποστεί στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η UNESCO αποφάσισε εξ αρχής να στηρίξει το ICOM προσφέροντάς του στέγη στο κτίριό της στο Παρίσι. Το 1951 ξεκίνησαν μαζί το πρόγραμμα ”Σταυροφορία των Μουσείων”, που συνέβαλε ουσιαστικά στην αναγνώριση του εκπαιδευτικού ρόλου των μουσείων. Μέσα από τον ίδιο προβληματισμό, το 1977, καθιερώθηκε η 18η Μαΐου ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ