Στα πλαίσια του πρόσφατου πετυχημένου Κρητολογικού Συνεδρίου έγινε τη Δευτέρα 24 του Οκτώβρη στο Ωδείο μια πολύ όμορφη και συγκινητική παρουσίαση της ζωής και του έργου πολλών πρωτομαστόρων της κρητικής μουσικής.

Ο Μανώλης Τζιράκης (ερευνητής-λαογράφος) σαν μέλος της Ι.Λ.Ε.Ρ παρουσίασε με αναλυτικά στοιχεία και προβολή βίντεο-φωτογραφιών τη ζωή και το έργο του Ροδινού, του Μπαξεβάνη, του Λαγουδάκη (Λαγού), του Καραβίτη, της Λαυρεντίας Μπερνιδάκη, του Αντ. Παπαδάκη (Καρεκλά), του Φουσταλιέρη, του Σκορδαλού, του Μουντάκη, του Κλάδου και του Ροδάμανθου Ανδρουλάκη. Τα στοιχεία που παρέθεσε προέρχονται από βιβλιογραφία και συνεντεύξεις του ιδίου ή άλλων προγενέστερων και πράγματι ταξίδεψαν στο παρελθόν πολλούς από τους παρευρισκόμενους που είχαν ζήσει ορισμένους από αυτούς τους δημιουργούς.

Το σημαντικό για όλους ήταν ότι τα τραγούδια τους εκτέλεσαν και ερμήνευσαν καταπληκτικά νέοι καλλιτέχνες που άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις, ο καθένας από την πλευρά του. Ήταν η Αγάπη Κακλή (τραγούδι), οι λυράρηδες, Σήφης Τσουρδαλάκης, Αλέξανδρος Παπαδάκης, Μιχάλης Τσικαλάκης και Γιάννης Τσουρδαλάκης, οι λαγουτιέρηδες Μανώλης Χαμογιωργάκης, Γιώργης Κουτρουμπάς και Αδάμης Μιξάκης, ο Γιώργης Παπαδάκης ή εφοπλιστής (μπουλγαρί) και ο Σπύρος Παπαδάκης (κιθάρα).
Η ερμηνεία τους και ο σεβασμός στα σπουδαία αυτά τραγούδια ήταν συγκινητική και αυτό φάνηκε στο θερμό χειροκρότημα του κοινού. Στη συνέχεια ο παραδοσιακός σύλλογος «Αρκάδι» χόρεψε εντυπωσιάζοντας τους παρευρισκόμενους, ενώ τη βραδιά έκλεισε ο Ζαχάρης Φραγκιαδάκης με το τραγούδι που είχε κερδίσει το πρώτο βραβείο στον παγκρήτιο διαγωνισμό και αγκαλιάζει όλη την Κρήτη με τίτλο «Ξεφάντωμα στην Κρήτη» ενώ τον συνόδευε ασκομπαντούρα, ξεσηκώνοντας τον κόσμο.Τέτοιες ποιοτικές βραδιές που σέβονται την κρητική μουσική και παράλληλα αναφέρεται η ζωή και το έργο των δημιουργών αξίζει να γίνονται και εκτός Κρήτης ακόμα και εκτός Ελλάδος διότι δυστυχώς πολλοί έχουν την εντύπωση ότι η κρητική μουσική είναι αυτή που παρουσιάζουν σήμερα κάποιοι που την αλλοιώνουν συνειδητά με σκοπό το προσωπικό τους συμφέρον. Περιττό να αναφέρω ότι όλοι οι συντελεστές αυτής της πετυχημένης εκδήλωσης συμμετείχαν αφιλοκερδώς.
Κλείνω με μια μαντινάδα που αφιερώνω σε όλους αυτούς τους νέους που έπαιξαν και τίμησαν τους πρωτομάστορες:
«Η Κρητική η μουσική ποτέ δε θα ποθάνει, όσο ταλέντα σαν εσάς και καλλιτέχνες βγάνει»
Γιώργης Σηφάκης (Σιμισακογιώργης) Ιδρυτικό μέλος Κρητών στιχουργών «Μιχάλης Καυκαλάς»[politismosrethymno.blogspot.com]