Δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι στο ευρώ, στις 4 Δεκεμβρίου

“ΠΑΓΩΝΕΙ” Η 6η ΔΟΣΗ- “Οι Έλληνες πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να συνεχίσουν την περιπέτειά τους μαζί μας” τόνισε ο Σαρκοζί – Παπανδρέου “το διακύβευμα του δημοψηφίσματος είναι η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη”

Από το δημοψήφισμα, που -εφόσον γίνει- αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 4 Δεκεμβρίου, θα εξαρτηθεί η παραμονή ή μη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, ξεκαθάρισαν ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος μετά τη συνάντησή τους με τον Γ.Παπανδρέου στις Κάννες. Παράλληλα, διεμήνυσαν πως μέχρι να ξεκαθαρίστει η κατάσταση και να εγκριθεί κάθε στοιχείο της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου, δεν θα πραγματοποιηθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι είναι καθ’όλα νόμιμο και θεμιτό το δημοψήφισμα, αλλά υπογράμμισαν πως η απόφαση για αυτό επιδείνωσε την ψυχολογία μετά τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, και η Ευρωζώνη δεν μπορεί να παραμείνει σε μία περίοδο παρατεταμένης αβεβαιότητας.

Και ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισαν ότι θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα, θέλουν να παραμείνει στο ευρώ, αλλά εξαρτάται από τους Έλληνες να αποφασίσουν εάν «θέλουν συνεχίσουν σε αυτόν τον δρόμο μαζί μας ή αν θεωρούν ότι οι υποχρεώσεις και οι δυσκολίες είναι πολύ μεγάλες».

«Το αληθινό ζήτημα είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, με την Γερμανίδα καγκελάριο να επισημαίνει πως αυτόν τον πυρήνα του ζητήματος πρέπει να αποφασίσουν οι Έλληνες.

Πρόθεση της Ευρώπης, επανέλαβαν αρκετές φορές οι δύο ηγέτες, είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Παράλληλα, Μέρκελ και Σαρκοζί δεν έκρυψαν τη δυσφορία για την απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, χαρακτηρίζοντάς την ξεκάθαρα «μονομερή» και απόφαση που ελήφθη «χωρίς να συζητήσει μαζί μας».

«Θέλουμε να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη» είπε από την πλευρά της και η Άνγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας όμως πως «η μονομερής απόφαση [για το δημοψήφισμα] αλλάζει τα δεδομένα».

Τέλος, απηύθυναν επανειλημμένα έκκληση για ευρύτατη πολιτική συναίνεση στη χώρα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως τα προγράμματα στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία πηγαίνουν καλά γιατί κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφωνούον στην ανάγκη εξυγίανσης

Δηλώσεις Παπανδρέου

Την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει σε δημοψήφισμα του έδειξε στις δηλώσεις του μετά τη έκτακτη σύνοδο στις Κάννες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα διεξαχτεί άμεσα, την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το διακύβευμα του δημοψηφίσματος είναι η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη αλλά δεν θέλησε να προσδιορίσει με σαφήνεια το ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες.

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης επισήμανε ότι οι αποφάσεις έχουν και ευθύνες και αυτές θα αλλάξουν το μέλλον αυτής και των επόμενων γενεών.

«Είμαστε περήφανοι που είμαστε μέρος της Ευρωζώνης και αυτό έχει πολλά δικαιώματα και υποχρέωσεις», πρόσθεσε ενώ επισήμανε ότι είναι ζωτικής σημασίας «να δείξουμε ότι μπορούμε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις».

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα ενημερώσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Πρέπει να υπάρξει ευρεία συναίνεση, πρόσθεσε για να επισημαίνει ακόμα ότι αν υπήρχε συναίνεση δεν θα ήταν αναγκαίο ένα δημοψήφισμα

Αποφασιστική εφαρμογή της συμφωνίας ζητά η Λαγκάρντ

Η επικεφαλής του ΔΝΤ ζήτησε από τους Ευρωπαίους να εφαρμόσουν «με αποφασιστικότητα» τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, παρά τα «εμπόδια».

«Αυτό που μετρά είναι η αποφασιστικότητα και η σταθερότητα των Ευρωπαίων εταίρων να εφαρμόσουν τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου και να ξεπεράσουν τα εμπόδια που αναμφισβήτητα θα υπάρξουν» ανέφερε η Λαγκάρντ .

«Φυσικά υπάρχουν εμπόδια στο δρόμο, κάποιες φορές μεγάλα» παραδέχθηκε η επικεφαλής του ΔΝΤ, διαβεβαιώνοντας ωστόσο πως «σπάνια» έχει δει «τέτοια αποφασιστικότητα για συντονισμένη δράση».

[in.gr]