Δισεκατομμύρια κέρδισαν οι κερδοσκόποι με την αναγγελία του δημοψηφίσματος
Άρπαξαν μέσα σε μία μέρα μυθικά ποσά, όσοι είχαν παίξει στα παράγωγα την πτώση του ευρώ και ποντάρισαν στην κατρακύλα του Χρηματιστηρίου.
Στο ερώτημα «ποιος ωφελήθηκε τελικά από τον αιφνιδιασμό Παπανδρέου για δημοψήφισμα», με δεδομένο πια ότι ο ένοικος του Μαξίμου επιχείρησε να αιφνιδιάσει, αλλά τελικά αυτοκτόνησε πολιτικά προκαλώντας όχι μόνο τη σοβαρότερη εσωτερική κρίση στη διάρκεια της Μεταπολίτευσης, αλλά και παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό πανικό, η απάντηση παραμένει στις αποτιμήσεις των αστρονομικών κερδοφοριών που αποκόμισαν τα διεθνή κερδοσκοπικά κέντρα.
Στη διάρκεια μιας μόνο μέρας όσα επενδυτικά σχήματα είχαν ποντάρει κεφάλαιά τους σε παράγωγα υποτίμησης του ευρωζωνικού νομίσματος και κατακόρυφης πτώσης των διεθνών χρηματιστηρίων, κατά τις αναλύσεις των διεθνών οικονομικών πρακτορείων, βγήκαν κερδισμένοι με δεκάδες δισεκατομμύρια σε δολάρια και ευρώ.
Και όλοι οι παρατηρητές επιμένουν δηκτικά σε συνειρμούς που αφορούν τις ευθύνες του Παπανδρέου, ρωτώντας με νόημα εάν είναι δυνατό ένας πρωθυπουργός χώρας, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας να επιλέγει να προχωρήσει σε μια αδιέξοδη κίνηση –πολιτικά και για τον ίδιο– που τους μόνους που ευνοεί είναι τους διεθνείς κερδοσκόπους.
Ο πρωθυπουργός δεν αποκαλείται «ντίλερ διεθνών χρηματοπιστωτικών παιγνιδιών» αλλά εγκαλείται για τα αποτελέσματα του «αιφνιδιασμού» του, όχι μόνο από τον δυτικό Τύπο, αλλά και από ξένους ηγέτες που περιμένουν να τον αρπάξουν από το γιακά στη Σύνοδο των G20 στις Κάννες.
Γιατί εξοργίστηκε ο Σαρκοζί
Πρώτος ο Σαρκοζί που τον έχει προγράψει από τον παγκόσμιο πολιτικό χάρτη μετά το χουνέρι των τραπεζικών μεγαθηρίων της χώρας του, που, ενώ μετά τη συμφωνία του κουρέματος, όπως επιβεβαιώθηκε από τις αντιδράσεις των αγορών, καρπώθηκαν σημαντικές χρηματιστηριακές αποδόσεις (οι αξίες των μετοχών της Societé Generale και της Credit Agricole αυξήθηκαν κατά 19% και 21% αντίστοιχα), χθες καταβαραθρώθηκαν και επαλήθευσαν τραγικά την άγρια έκθεσή τους στο ελληνικό χρέος.
Ο Σαρκοζί δήλωσε χθες μετά από έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που συγκάλεσε για το «μπουρλότο» Παπανδρέου ότι το σχέδιο διάσωσης στο οποίο συμφώνησαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες είναι η μόνη βιώσιμη επιλογή για την επίλυση των προβλημάτων της Ελλάδας, δήλωση που μόνο πανικό προδίδει για τον κίνδυνο περαιτέρω επέλασης των διεθνών κερδοσκόπων που αφήνιασαν μετά την ανακοίνωση Παπανδρέου για δημοψήφισμα.
Η άτακτη χρεοκοπία και πάλι προ των πυλών
Το ελληνικό δημοψήφισμα απειλεί την οικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνη και ενισχύει τους κινδύνους μιας άτακτης χρεοκοπίας, προειδοποιούν οι αναλυτές.
Ένα αρνητικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα, αναφέρουν οι αναλυτές της Barclays Capital, θα μπορούσε να σημαίνει ότι είτε η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε επιθετικότερη αναδιάρθρωση σε σχέση με το 50% που προβλέπει η συμφωνία ή ενδεχομένως θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο ακόμα και για την έξοδο από την Ευρωζώνη.
Η προαναγγελία του Έλληνα πρωθυπουργού για διενέργεια δημοψηφίσματος αυξάνει δραματικά τους κινδύνους τόσο για την Ελλάδα όσο και για την σταθερότητα της ευρωζώνης συνολικά, αναφέρει από την πλευρά της η Fitch.
Ενδεχόμενη αρνητική απάντηση στο δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση, προσθέτει, θα αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο για μια άτακτη χρεοκοπία ή ακόμα και για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Και στις δύο περιπτώσεις θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στην σταθερότητα και βιωσιμότητα της οικονομίας της Ευρωζώνης.
[Αυριανή]