Στα 2 δισ. ευρώ η υστέρηση εσόδων στον προϋπολογισμό το 9μηνο

Στα 2,9 δισ. ευρώ ανήλθε η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2011, αυξάνοντας την αβεβαιότητα για την επίτευξη των στόχων. Στα έσοδα κατεγράφη υστέρηση άνω των 2 δισ. ευρώ έναντι του ετήσιου στόχου για αύξησή τους κατά 1,4% (όπως προβλέπεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012).

Την ίδια ώρα, στις δαπάνες υπήρξε απόκλιση της τάξης των 867 εκατ. ευρώ, με τα ασφαλιστικά Ταμεία να βρίσκονται σε δραματική κατάσταση. Συγκεκριμένα, το ΤΑΠ-ΟΤΕ κατά τους πρώτους 9 μήνες του έτους έχει απορροφήσει το 101,8% της ετήσιας επιχορήγησής του, ενώ ο ΟΑΕΕ στα τέλη Σεπτεμβρίου είχε ήδη φτάσει στο 97,6%. Ο ΟΓΑ είχε αντλήσει το 85,4% του ετήσιου κονδυλίου που προβλέπεται στον προϋπολογισμό για την επιδότησή του και το ΙΚΑ είχε χρησιμοποιήσει το 84,9%.

Συνολικά, οι δαπάνες ήταν αυξημένες κατά 7% έναντι στόχου για 5,2%, εξαιτίας:

– των αυξημένων δαπανών για τόκους κατά 2,4 δισ. ευρώ.

– των αυξημένων επιχορηγήσεων στα ασφαλιστικά Ταμεία, λόγω της μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές κατά 1,8 δισ. ευρώ,

– του ΟΑΕΔ, για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας κατά 306 εκατ. ευρώ και

– των νοσοκομείων κατά 834 εκατ. ευρώ (για την πληρωμή των προμηθειών του έτους 2011 και για την καταβολή οφειλών από προμήθειες παρελθόντων ετών).

Πλέον, για να «κλείσει» ο προϋπολογισμός εντός στόχων η κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει 16,6 δισ. ευρώ στους τελευταίους τρεις μήνες του έτους. Διαφορετικά, θα πρέπει να εισπράττει 5,5 δισ. ευρώ κάθε μήνα. Κάτι το οποίο τουλάχιστον για τον Οκτώβριο φαντάζει πολύ δύσκολο, δεδομένων των απεργιακών κινητοποιήσεων που έγιναν μέσα στον μήνα, αλλά και των παρατάσεων που δόθηκαν για την πληρωμή έκτακτων εισφορών.

Συνολικά, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2011, αυξήθηκε κατά 15,1%, έναντι στόχου 9,4%. Σωσίβιο αποτέλεσαν οι δαπάνες του ΠΔΕ, που μειώθηκαν κατά 35,1% αντί 10,6% που είναι ο στόχος.

[Καθημερινή]