Μίνι κραχ στις αγορές λόγω Ελλάδας

Βαριές απώλειες υπέστησαν οι ευρωπαϊκές αγορές και με τις τράπεζες αρνητικές πρωταγωνίστριες – στην Αθήνα έφτασαν ενδοσυνεδριακά να χάνουν ακόμα και 20% αρκετά χαρτιά –  μετά τις δραματικές πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τις ραγδαίες ευρωπαϊκές εξελίξεις, καθώς η αιφνιδιαστική αναγγελία για ελληνικό δημοψήφισμα επανέφερε πιο έντονους παρά ποτέ τους φόβους για χρεοκοπία στην Ευρωζώνη.

Η εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν αυτή ενός μινι κραχ με την αγορά της Φρανκφούρτης να χάνει 5 ποσοστιαίες μονάδες, τον CAC στο Παρίσι να τερματίζει χαμηλότερα κατά 5,38% και τον FTSE στο Λονδίνο στο -2,21%. Ενδοσυνεδριακά είχαν υποχωρήσει και κατά περισσότερες από 6 μονάδες οι σημαντικότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες.

Την ίδια ώρα στη Νέα Υόρκη ο δείκτης Dow Jones βουλιάζει 210 μονάδες ή 1,79%, στις 11.740 μονάδες, ο S&P υποχωρεί 2% στις 1.228 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί κατά 2,1%, στις 2.620 μονάδες.

Το σύνολο των αναλυτών αποδίδει την κατάρρευση των δεικτών στις δραματικές ελληνικές εξελίξεις ενώ με ενδιαφέρον αναμένουν οι επενδυτές και τη διήμερη συνεδρίαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας Federal Reserve, για τον καθορισμό των επιτοκίων των ΗΠΑ, αλλά και την Σύνοδο των G20 που εκ των πραγμάτων θα ασχοληθεί πρωτίστως με την Ελλάδα και τις επιπτώσεις της στην οικονομία της Ευρωζώνης.

Σε πτωτική πορεία το ευρώ φθάνοντας στα 1,36  δολάρια, αν και την τελευταία ώρα επανέκαμψε  ενώ πτωτική πορεία κατέγραψε και ο χρυσός.

[protothema.gr]