Οργή ευρωβουλευτών για την καταδίκη της τέως πρωθυπουργού της Ουκρανίας Τιμοσένκο

Ασυνήθιστα ενωμένα, τα πολιτικά κόμματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την καταδίκη της τέως πρωθυπουργού της Ουκρανίας, Yulia Tymoshenko, κάνοντας λόγο για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για κατάχρηση της δικαστικής εξουσίας προς αποσιώπηση της ηγετικής φιγούρας της ουκρανικής αντιπολίτευσης.

Οι ευρωβουλευτές προειδοποίησαν με απόφασή τους που υιοθετήθηκε στις 27 Οκτωβρίου ότι εάν  αποτύχει η αναθεώρηση της καταδίκης της Tymoshenko θα τεθεί σε κίνδυνο η προοπτική σύναψης και επικύρωσης της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας.

Δικαστήριο στο Κίεβο καταδίκασε την Tymoshenko στις 11 Οκτωβρίου σε επτά χρόνια φυλάκισης για κατάχρηση εξουσίας, επί πρωθυπουργίας της, σε συμφωνία φυσικού αερίου με τη Ρωσία το 2009. Σύμφωνα με την ετυμηγορία η Tymoshenko δε θα έχει το δικαίωμα να κατέβει στις κοινοβουλευτικές εκλογές του επόμενου έτους.

Λίγη ώρα μετά την ετυμηγορία, η ΕΕ εξέδωσε σκληρές δηλώσεις, αποκαλώντας το δικαστήριο «πολιτικά υποκινούμενα» και προειδοποίησε για αρνητικές συνέπειες σχετικά με τη συμφωνία σύνδεσης Ουκρανίας – ΕΕ.

Μερικές μέρες μετά την  επικοινωνία μεταξύ Βρυξελλών και Κιέβου, οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν ότι η ιστορική επίσκεψη του Προέδρου Viktor Yanukovich στις 20 Οκτωβρίου θα «αναβληθεί» έως ότου καταστούν οι συνθήκες πιο «ευνοϊκές για να επιτευχθεί πρόοδος» στις διμερείς τους σχέσεις.

Η επίσκεψη του Yanukovich αναμενόταν να βοηθήσει στη σύναψη της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας όπως και μίας βαθιάς και ολοκληρωμένης συμφωνίας συναλλαγών (DCFTA) με την ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πιέζει τις ουκρανικές αρχές να διαπιστώσουν εάν τηρήθηκαν νόμιμες διαδικασίες στην έφεση της καταδίκης της  Tymoshenko και στις δίκες των μελών της προηγούμενης κυβέρνησης. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιμένουν ότι θα πρέπει να δοθεί το δικαίωμα στη Tymoshenko να συμμετάσχει πλήρως στην πολιτική διαδικασία τώρα και στις επερχόμενες εκλογές στην Ουκρανία.

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν φόβους ότι η δίκη της Tymoshenko βρίσκεται σε αντίθεση με τη δέσμευση της Ουκρανίας για ενστερνισμό των δημοκρατικών και ευρωπαϊκών αξιών, ενώ κάνουν λόγο για σημάδια μείωσης των δημοκρατικών ελευθεριών, και για χρήση των κρατικών θεσμών για κομματικούς σκοπούς και πολιτική εκδίκηση. Οι ευρωβουλευτές επίσης επεσήμαναν τον κίνδυνο επιδείνωσης της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και του πλουραλισμού στην Ουκρανία.

ολόκληρο το άρθρο εδω