Συναυλία Al Di Meola- Μιχάλη Παούρη στο «Ακροπόλ»

Ο Μίκης Θεοδωράκης τοποθέτησε το μπουζούκι σε περίοπτη θέση σαν σόλο άκουσμα σε συμφωνική ορχήστρα. Ο Μάνος Χατζηδάκης το περιέλαβε και το άφησε να λαλήσει σε φούγκες πάνω στον Βιβάλντι παντρεύοντας τον ήχο της Ανατολής με το Μπαρόκ.

Να που τώρα έφθασε η ώρα ώστε το μπουζούκι να πετάξει ακολουθώντας τους κώδικες της Jazz μουσικής.

Απρόσμενο; Μπορεί. Ενδιαφέρον; Αναμφισβήτητα. Αν μάλιστα ο τζαζίστας ακούει στο όνομα του Al Di Meola και στο σόλο μπουζούκι παίζει ο Mιχάλης Παούρης τότε το άκουσμα εντυπωσιάζει. Συναντήθηκαν έτσι, χωρίς πρόγραμμα στις 2 Ιουλίου στο Reims Jazz Festival στη Γαλλία και έπαιξαν για 12 λεπτά, πρόσωπο με πρόσωπο χωρίς πρόβα. Αποθεώθηκαν και έτσι αποφάσισαν να ξανασυναντηθούν. Το ραντεβού έκλεισε.

Η ανακαινισμένη σκηνή του «Ακροπόλ» θα τους φιλοξενήσει το Σάββατο, 4 & 5 Νοεμβρίου και το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει δύο σολίστες να ψάχνουν και να ανακαλύπτουν νέους δρόμους. Η «zougla.gr» και το «zougla radio» θα μεταδώσουν ζωντανά την συναυλία.

Ο Al Di Meola γεννήθηκε το 1954 και για 30 χρόνια κυριαρχεί στον χώρο της Jazz, ένας Ιταλός, που πάντρεψε της κιθάρα του Latin με ότι πιο προχωρημένο στην American Jazz Fusion. Συνθέτης, σολίστας, μουσικός παραγωγός, δεν φοβήθηκε το «μέταλλο» του μπουζουκιού και το άφησε να ξεχυθεί ανέμελο.

Ο Μιχάλης Παούρης ξεκίνησε να παίζει μπουζούκι στα 8 του χρόνια και από τα 10 του επαγγελματικά. Δάσκαλός του Μανόλης Μιχαλάκης τον αποκάλεσε για 1η φορά «φαινόμενο», όρος που τον ακολουθεί μέχρι σήμερα. Στα 14 του μετά από σύσταση του δασκάλου του συνεργάζεται με το Γιώργο Κατσαρό και στα 15 με τον Μίκη Θεοδωράκη. Στα 17 του ανεβαίνει τη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και για 2η φορά λίγα χρόνια αργότερα.

Μελετάει τη jazz μουσική και ενθουσιάζεται από την πολυπλοκότητα και το άκουσμά της. Μετά από πολύωρη μελέτη και πειραματισμούς έρχεται η στιγμή να εξελίξει το αγαπημένο του μουσικό όργανο. Αποφασίζει να παίξει jazz με το μπουζούκι και να εντάξει αυτό το όργανο σε ένα είδος μουσικής πολύ διαφορετικό και πρωτότυπο. Το εγχείρημά του βρίσκει ανταπόκριση και πολύ θερμό κοινό στην Ελλάδα. Αρχίζει να συνθέτει jazz μουσικά κομμάτια που χαίρουν αποδοχής από Έλληνες και Ευρωπαίους μουσικούς.

Διδάσκει μπουζούκι στο Ωδείο Τέχνης Γ. Φακανά. Το 2011 ολοκληρώνει το 1ο του βιβλίο με τίτλο «Οι σημειώσεις μου…» και αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο. Τέλος, βρίσκεται ήδη στην προετοιμασία για το 1ο του cd που θα κυκλοφορήσει υπό την επίβλεψη βρετανικής δισκογραφικής εταιρείας και θα διανεμηθεί διεθνώς.

[zougla.gr]