Πενθεί ο Δήμος Γόρτυνας το θάνατο του αρχαιολόγου Antonino Di Vita

Ως μια πολύ μεγάλη απώλεια για τον Δήμο Γόρτυνας, χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Νίκος Σχοιναράκης την είδηση του θανάτου του Ιταλού αρχαιολόγου Antonino Di Vita, ο οποίος είχε συνδέσει το τεράστιο αρχαιολογικό του έργο με τις ανασκαφές στη Γόρτυνα.

«Ο Δήμος μας θρηνεί για τον χαμό ενός πολύ σπουδαίου ανθρώπου και επιστήμονα, που έχει συνδέσει άρρητα το όνομά του και την επαγγελματική του σταδιοδρομία με τη Γόρτυνα. Η συμβολή του στην ανάδειξη της Αρχαίας Γόρτυνας ήταν καθοριστική και άπαντες στο Δήμο θα τον θυμόμαστε πάντα και θα τον έχουμε στην καρδιά μας. Η μνήμη του θα είναι αιώνια και σαν Δήμος Γόρτυνας θα φροντίσουμε να κάνουμε ότι είναι  απαραίτητο για να προβάλουμε το σπουδαίο έργο που άφυσε φεύγοντας. Η σημαντικότατη συμβολή του στη γνώση της ιστορίας της αρχαίας πόλης της Γόρτυνας αλλά και ολόκληρης της περιοχής μας και η συνεισφορά του όχι μόνο στην ανάδειξη αλλά και στην περαιτέρω εξέλιξή της, αποτελεί ορόσημο για την ανάπτυξη του τόπου μας. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάζει τον Γορτύνιο Antonino Di Vita» επισήμανε ο Δήμαρχος με αφορμή την τραγική είδηση για το θάνατο του Ιταλού Καθηγητή Αρχαιολογίας.

Ο Antonino Di Vita άφησε την τελευταία του πνοή την Κυριακή στη Ρώμη. Ήταν γεννημένος το 1926 και κατείχε τίτλο Ακαδημαϊκού, Καθηγητού Αρχαιολογίας, Κοσμήτορος της Σχολής Γραμμάτων και Φιλοσοφίας, ήταν Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Macerata Ιταλίας, ενώ υπήρξε και Διευθυντής της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αρχαία Γόρτυνα. Παράλληλα είχε αναπτύξει και συγγραφικό έργο  καθώς είχε εκδώσει το βιβλίο με τίτλο «Η Γόρτυνα της Κρήτης 15 αιώνες ζωής της Πόλης 2010».

Ο εκλιπών είχε ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Γόρτυνας ενώ το καλοκαίρι που μας πέρασε, στα πλαίσια του εορτασμού του προστάτη του Τυμπακίου και πρώτου Επισκόπου Κρήτης Αγίου Τίτου, τιμήθηκε για την προσφορά του τόσο από το Δήμο Γόρτυνας όσο και από την Ιερά Μητρόπολη Γορτύνης και Αρκαδίας.

Με την αναγγελία του θανάτου του παγκοσμίου φήμης Ιταλού αρχαιολόγου και επίτιμου δημότη Γόρτυνας, καθηγητή Antonino Di Vita, συγκλήθηκε έκτακτα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γόρτυνας και ως ένδειξη πένθους για τον θάνατό του και πράξη συμπαράστασης προς την οικογένεια του εκλιπόντος, αποφάσισε ομόφωνα

1) Να τηρήσει ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του εκλιπόντος καθηγητή.
2) Να σταλεί στεφάνι στην εξώδιο ακολουθία που θα γίνει στη Ρώμη.
3) Να ανοιχθεί βιβλίο συλλυπητηρίων στο Δημαρχείο.
4) Σε συνεννόηση με την Καθολική Εκκλησία Κρήτης να ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του Ωδείου στον αρχαιολογικό χώρο Γόρτυνας την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου και ώρα 13:30

Επίσης σε συνεννόηση με την αρχαιολογική υπηρεσία αναμένεται να τοποθετηθεί μια μαρμάρινη επιγραφή στον Αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας, όπου πάνω θα αναγράφεται το έργο του Antonino Di Vita και η συμβολή του στην ανάδειξη της αρχαίας πόλης.

[ekriktiko]