Νεκρός ο Mουαμάρ Καντάφι

Νεκρός είναι ο πρώην ηγέτης της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, όπως διαβεβαίωσαν αξιωματούχοι της αντιπολίτευσης, μετά από επίθεση στην γενέτειρα του τη Σύρτη.


Ο Αμπντέλ Τζαλίντ, αξιωματούχος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης, είπε νωρίτερα στο Reuters, ότι ο Καντάφι συνελήφθη στη Σύρτη και ήταν τραυματισμένος και στα δύο πόδια, αλλ, υπέκυψε στα τραύματά του.

Σύμφωνα με το Αl Jazeera, o πρώην λίβυος ηγέτης έχασε τη ζωή του, όπως και ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεών του κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών.

Παράλληλα και ο πρώην εκπρόσωπος του Καντάφι, ο Μούσα Ιμπραήμ, συνελήφθη κοντά στη Σύρτη.

Την ίδια ώρα, έξαλλοι πανηγυρισμοί ξέσπασαν από τους κατοίκους της Βεγγάζης, στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του Καντάφι.

Άνδρες του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου ύψωσαν την νέα εθνική σημαία σε οχυρό των κανταφικών δυνάμεων που καταλήφθηκε στο κέντρο της πόλης και καταδιώκουν από κτίριο σε κτίριο μαχητές που επιχειρούν να διαφύγουν.

Η κατάληψη της Σύρτης είναι η καθοριστική στιγμή του πολέμου στη Λιβύη. Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο έχει δηλώσει ότι μετά την πτώση της γενέτειρας του Καντάφι θα ανακηρυχθεί η «απελευθέρωση» της Λιβύης και νέα κυβέρνηση θα συγκροτηθεί εντός ενός μήνα.

«Η Σύρτη απελευθερώθηκε. Δεν υπάρχουν πια δυνάμεις του Καντάφι. Τώρα καταδιώκουμε τους μαχητές του που επιχειρούν να διαφύγουν» δήλωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο στρατηγός Γιουνούς αλ Αμπντάλι, επικεφαλής των επιχειρήσεων στο ανατολικό μισό της πόλης.

Δεύτερος στρατηγός στην πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων ανακοίνωσε την κατάληψη της παράκτιας πόλης, η οποία αποτελούσε το τελευταίο σημαντικό οχυρό των κανταφικών δυνάμεων, σχεδόν τρεις μήνες αφότου ανετράπη ο Λίβυος συνταγματάρχης.