«Φλερτάρουν» με παράταση αυθαίρετα και ημιυπαίθριοι

Με νέες παρατάσεις «φλερτάρουν» οι νόμοι για τα  αυθαίρετα και τους ημιυπαίθριους,  την ώρα που τα στοιχεία  που καταγράφει ο ηλεκτρονικός  εγκέφαλος του ΤΕΕ, δείχνουν  ότι οι πολίτες παραμένουν  μουδιασμένοι από τα ασήκωτα  βάρη για τα ακίνητα.

Ήδη, μεγάλες πιέσεις ασκούνται από τις τράπεζες, καθώς  για τα υποθηκευμένα ακίνητα που  δεν έχουν δηλωμένους ημιυπαίθριους είναι αδύνατη η μεταβίβαση, γεγονός που έχει δημιουργήσει «έμφραγμα» στην αγορά.

Ο νόμος προβλέπει  ότι η προθεσμία των δηλώσεων είναι έως τα τέλη του μήνα. Όσοι επομένως χρειάζεται να προχωρήσουν σε μεταβιβάσεις, θα πρέπει να τακτοποιήσουν πρώτα τις παρανομίες τους και στη συνέχεια να λάβουν την βεβαίωση από το μηχανικό ότι το κτίσμα δεν έχει αυθαιρεσίες, για να γίνει η μεταβίβαση.

Το ΤΕΕ για τη διευκόλυνση του κόσμου θα ζητήσει παράταση του νόμου τουλάχιστον ως τα τέλη Νοεμβρίου (σ.σ τότε λήγει η προθεσμία των αιτήσεων για τα αυθαίρετα) ενώ δεν αποκλείεται να παραταθεί ο χρόνος και για τα αυθαίρετα καθώς το χρονοδιάγραμμα είναι πιεστικό σε σχέση με τους στόχους που βάζει.

Σύμφωνα με τα επίσημα  στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου, από την 1η Οκτωβρίου που ξεκίνησαν  οι δηλώσεις για τα αυθαίρετα έως  και σήμερα έχουν υποβληθεί 12.252 αιτήσεις και έχουν εισπραχθεί έσοδα 1.139.661 ευρώ, από τα οποία τα 711.500 ευρώ είναι οι εισπράξεις από τα παράβολα. Από το σύνολο των κατατεθειμένων αιτήσεων που υποβάλλονται ηλεκτρονικά, οι 10.347 βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο. Αυτό σημαίνει ότι ο μηχανικός έχει κάνει την αυτοψία, έχει συγκεντρώσει τα στοιχεία του ακινήτου και έχει καταθέσει την αίτηση.

Επιπλέον 1.581 δηλώσεις έχουν συμπληρώσει όλα τα αναγκαία στοιχεία και έχουν πληρώσει τα αντίστοιχα παράβολα, 264 είναι σε προχωρημένο στάδιο και έχουν ξεκινήσει να «τρέχουν» οι δόσεις των προστίμων, ενώ σε 60 έχει περαιωθεί όλη η διαδικασία και έχουν πληρώσει το σύνολο της οφειλής.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία, ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Χρίστος Σπίρτζης δήλωσε ότι τα νούμερα  είναι ικανοποιητικά συγκρινόμενα με την αντίστοιχη ρύθμιση για  τους ημιυπαίθριους, η οποία τις  πρώτες δέκα μέρες εμφάνισε μηδενικές  δηλώσεις και μέσα σε 2,5 μήνες μόλις 3.515. Όπως επισήμανε όμως, η υστέρηση αυτή οφείλεται στη διαδικασία, αφού για πρώτη φορά στα αυθαίρετα παρακάμπτονται εντελώς οι πολεοδομίες και όλες οι αιτήσεις γίνονται ηλεκτρονικά.

Για τις αμοιβές  των μηχανικών στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα, το ΤΕΕ ξεκαθαρίζει ότι διέπονται από την γραπτή συμφωνία με τον πολίτη και διαμορφώνονται με βάση τις νόμιμες αμοιβές στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι κρατήσεις και οι εισφορές των μηχανικών. Αναπροσαρμόζονται δε με βάση τον χρόνο απασχόλησης του μηχανικού που στο αρχικό στάδιο (αυτοψία, συλλογής στοιχείων) θεωρείται ότι απαιτεί δύο μέρες.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ  υπεραμύνθηκε των νέων ρυθμίσεων  για τα αυθαίρετα και του νέου τρόπου έκδοσης των μηχανικών, υπογραμμίζοντας  ότι αναβαθμίζουν το ρόλο του διπλωματούχου μηχανικού. Αρνήθηκε όμως τις βολές που δέχεται το ΤΕΕ ότι με την υποκατάσταση των πολεοδομιών ουσιαστικά υφαρπάζει αρμοδιότητες από δημόσιες υπηρεσίες.

«Το ΤΕΕ δεν είναι  σωματείο, είναι ΝΠΔΔ, με όλες τις  πληγές του δημοσίου» επισήμανε, προσθέτοντας ότι οι αλλαγές στις διαδικασίες με τον παραγκωνισμό των πολεοδομιών είναι η προσπάθεια για την δημιουργία ενός συστήματος που θα καταπολεμήσει την αδιαφάνεια και τις μίζες. Ως παράδειγμα έφερε μηχανικούς με προϋπηρεσία ενός έτους που, όπως είπε, έχουν 800 αιτήσεις για ημιυπαίθριους από συγκεκριμένα πολεοδομικά γραφεία!

[protothema.gr]