«Ξέχασαν» φόρους 26 εκατ. ευρώ
Δεκατέσσερις offshore εταιρείες δεν πλήρωναν για πολυτελείς βίλες που διατηρούσαν
Δεκατέσσερις offshore εταιρείες οι οποίες σφύριζαν αδιάφορα έναντι της υποχρέωσης πληρωμής φόρων ύψους 25,9 εκατ. ευρώ για τα πολυτελή ακίνητα που διαθέτουν στη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά και την Κατερίνη πιάστηκαν στα δίχτυα του ΣΔΟΕ.
Οπως προκύπτει από τον κατάλογο με τα πλήρη στοιχεία τους τα οποία έχουν στη διάθεσή τους «ΤΑ ΝΕΑ», από τις 14 offshore που πιάστηκαν στα πράσα δύο δεν είχαν καν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου και μέχρι σήμερα ως εταιρείες – φαντάσματα μπορούσαν χωρίς την παραμικρή ενόχληση από ελεγκτικές αρχές να επιδίδονται στο επικερδές σπορ της φοροδιαφυγής.
Η αποκάλυψή τους έγινε ύστερα από εκτεταμένη έρευνα του ΣΔΟΕ με διασταυρώσεις κάθε στοιχείου είτε από τις εφορίες, είτε από τις πολεοδομίες, είτε από τα υποθηκοφυλακεία, ή ακόμα και τις αεροφωτογραφίες του Google Earth.
Το μέγεθος της φοροδιαφυγής, η οποία στην απλούστερη περίπτωση έγκειται στην αποφυγή καταβολής φόρων για πολυτελή ακίνητα, αναδεικνύεται ανάγλυφα από μία και μόνο περίπτωση: την offshore Ν.Α η οποία αποκαλύφθηκε στον Πολύγυρο Χαλκιδικής και καλείται να πληρώσει φόρους 21,288 εκατ. ευρώ από τα 25,998 εκατ. που βεβαιώθηκαν συνολικά για τις πρώτες 14 περιπτώσεις ελέγχων που έχουν ολοκληρωθεί.
Φάντασμα. Η δεύτερη πλουσιότερη offshore , η W.T. International Limited για τα ακίνητα που διαθέτει στη Θεσσαλονίκη καλείται να καταβάλει φόρους 2,471 εκατ. ευρώ, ενώ τρίτη στη λίστα του ΣΔΟΕ έρχεται η P. Limited, η οποία δεν είχε καν ΑΦΜ, αλλά διαθέτει ακίνητη περιουσία εκατομμυρίων στον Πολύγυρο Χαλκιδικής και καλείται τώρα να πληρώσει 762.588 ευρώ φόρων χωρίς να υπολογίζονται πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Οι φοροπαραβάσεις οι οποίες έχουν καταλογιστεί στις 14 offshore αφορούν μη καταβολή ειδικού φόρου ακινήτων 3% επί της αντικειμενικής αξίας από το 2003 έως και το 2009 και 15% επί της αντικειμενικής αξίας το 2010 και το 2011, φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας έως και το 2006, ειδικό τέλος ακινήτων για τα έτη 2007-2009 και φόρο ακίνητης περιουσίας για το 2010.
Η είσπραξη των παραπάνω φόρων θεωρείται δεδομένη από πηγές του υπουργείου Οικονομικών που διευκρινίζουν ότι το ύψος των βεβαιωθέντων φόρων σε συνδυασμό με την αυστηροποίηση των ποινών έναντι των φοροφυγάδων, του Αυτόφωρου συμπεριλαμβανομένου όπως και της κατάσχεσης και πλειστηριασμού ακινήτων θα οδηγήσουν τους φόρους στο ταμείο του Δημοσίου.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η ύπαρξη offshore εταιρείας δεν συνεπάγεται αποκλειστικά φοροδιαφυγή καθώς υπάρχουν και εταιρείες οι οποίες είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, αν και αποτελούν απλώς την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Με φόντο τους εντατικούς ελέγχους του ΣΔΟΕ, πάντως, μόνο τυχαίο δεν είναι ότι τον περασμένο μήνα στο Κρανίδι κατεβλήθησαν φόροι ακινήτων offshore ύψους 280.000 ευρώ, όταν σε ετήσια βάση τα προηγούμενα χρόνια οι εισπράξεις δεν ξεπερνούσαν τα 50.000.
[tanea.gr]