Πιστοποιήθηκε με το «Σήμα Ποιότητας Κρητικής κουζίνας» το πρώτο εστιατόριο στην Κρήτη

Πιστοποιήθηκε με επιτυχία το η πρώτη επιχείρηση εστίασης που απέκτησε το «Σήμα Ποιότητας Κρητικής Κουζίνας» από τη διανομαρχιακή, αστική ,μη κερδοσκοπική εταιρεία «Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας».

Πρόκειται για την επιχείρηση «Παραδοσιακό Γαστρονομικό Κέντρο Κρητικής Διατροφής – ΝΤΟΥΝΙΑΣ» που βρίσκεται σε μια καταπράσινη πλαγιά των Λευκών Ορέων, στην Δρακώνα του Δήμου Κεραμιών, στο Νομό Χανίων.

Η ταβέρνα, η οποία βρίσκεται στην ενδοχώρα των Χανίων, κάνει σημαία της την παραδοσιακή κρητική διατροφή καθώς τα φαγητά παρασκευάζονται με ιδιοπαραγόμενα προϊόντα μαγειρεμένα όλα στα ξύλα με αγνό κρητικό ελαιόλαδο.

Το «Σήμα Ποιότητας Κρητικής Κουζίνας» στοχεύει στην προστασία και ανάδειξη της Κρητικής Διατροφής και απονέμεται σε εστιατόρια που προσφέρουν Κρητική Κουζίνα και χρησιμοποιούν αποκλειστικά παρθένο κρητικό ελαιόλαδο και τοπικά προϊόντα. Αποτελεί αναγνωριστικό της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών εστίασης Κρητικής Κουζίνας, αποδίδεται από την διανομαρχιακή αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας», την οποία ίδρυσαν από κοινού οι τέσσερις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της Κρήτης, και αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και ένα ισχυρό εργαλείο προβολής για όλα τα εστιατόρια που θα το αποκτήσουν.

Το ενδιαφέρον για πιστοποίηση με το «Σήμα Ποιότητας Κρητικής Κουζίνας» είναι υψηλό από τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης της Κρήτης και αρκετές βρίσκονται ήδη στην διαδικασία αξιολόγησης σε σχέση με τις ισχύουσες Προδιαγραφές Πιστοποίησης.

Ο κ. Στέλιος Τριλυράκης, ιδιοκτήτης του «Ντουνιά» περιγράφει την ταβέρνα: «Τα λαχανικά, τα φρούτα και οι καρποί είναι δικής μας παραγωγής από τα χωράφια μας που καλλιεργούνται με παραδοσιακούς τρόπους, και συμπληρώνουν οι προμηθευτές μας με πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα, όπως ο συνεταιρισμός βιοκαλλιεργητών Νομού Χανίων η ΓΑΙΑ. Τα φαγητά ετοιμάζονται από μας – από την οικογένεια».

Τα φαγητά, φούρνου ή κατσαρόλας, ψήνονται σε παρασιές, ξυλόσομπες και ξυλόφουρνους και γι αυτό χρειάζεται περισσότερος χρόνος να ετοιμαστούν και να σερβιριστούν. Αυτή άλλωστε είναι και η λογική του διεθνούς κινήματος Slow Food, του οποίου η επιχείρηση είναι μέλος. Τα προϊόντα – λάδι, κρασί, τσικουδιά κτλ – παράγονται φυσικά χωρίς φάρμακα, ενώ τα ζώα της ταβέρνας είναι ελευθέρας βοσκής και βόσκουν στις πλαγιές της μαδάρας.

Το επόμενο βήμα της διανομαρχιακής, αστικής ,μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας», όπως τονίζει η πρόεδρος της εταιρείας  Νομάρχης Ηρακλείου κα Βαγγελιώ Σχοιναράκη-Ηλιάκη και τα μέλη του Δ.Σ. , Νομάρχες Χανίων, Ρεθύμνου και Λασιθίου, κ. Γρηγόρης Αρχοντάκης, κ. Γεώργιος Παπαδάκης και κ. Σήφης Αναστασάκης αντίστοιχα, είναι η έναρξη συναντήσεων με όλους τους φορείς για ενημέρωση και συνεργασία.

Για πληροφορίες σχετικά με την πιστοποίηση και τα πιστοποιημένα εστιατόρια οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το «Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας» τηλεφωνικά στο 28310 51401, ηλεκτρονικά στο symfono_gram@nar.gr ή μέσω της ιστοσελίδαςwww.cretannutrition.gr

www.2810.gr/