Η ΕΛ.ΑΣ. γνώριζε για τη ληστεία του αιώνα
Εν γνώσει της ΕΛ.ΑΣ. όλα τα στοιχεία για την κινηματογραφική ληστεία. Γιατί οι άνδρες της αστυνομίας δεν μπόρεσαν να την αποτρέψουν.
Μπορεί έτσι όπως εξελίχθηκε η υπόθεση να ακούγεται παράξενο, ωστόσο η ΕΛ.ΑΣ. γνώριζε από τηλεφωνικές συνδιαλέξεις για την κινηματογραφική ληστεία στο υποκατάστημα της Alpha Bank στο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Η ληστεία, όπως προκύπτει από έγγραφα των διωκτικών αρχών, δεν εξιχνιάστηκε από τη μαρτυρία του οδηγού ταξί που παρέλαβε τον ληστή, αλλά από τηλεφωνικές συνδιαλέξεις που είχαν ξεκινήσει προτού ακόμα πραγματοποιηθεί η ληστεία με λεία 1,5 εκατομμύριο ευρώ.
Από το διαβιβαστικό έγγραφο της 8ης Οκτωβρίου 2011 με αριθμό πρωτοκόλλου 1047 /5/79 προκύπτει ότι πολλές ημέρες πριν την ληστεία ο τριαντάχρονος Αλβανός κι ο 43χρονος μπράβος βρίσκονταν υπό παρακολούθηση από το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής για υποθέσεις πώλησης προστασίας, άλλες ληστείες αλλά και για ελευθέρωση κρατουμένου.
Η ΕΛ.ΑΣ., που παρακολουθούσε τα τηλέφωνα των δύο υπόπτων, κατέγραψε συνομιλίες τους την προηγουμένη της ληστείας.
Σε εκείνο το τηλέφωνο αποκάλυπταν το πώς που θα κτυπήσουν την τράπεζα, τον τρόπο κατασκευής της επαγγελματικής κάρτας που θα έδειχνε ο τεχνικός-ληστής αλλά και τα οχήματα που θα χρησιμοποιήσουν για την επιδρομή τους.
Οι δράστες, όπως προκύπτει από συνομιλία τους μετά τη ληστεία, δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι “όλα πήγαν εντάξει”.
Σε πρώτη φάση, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., όπως σημειώνει “Το Βήμα”, δεν αντελήφθησαν τι ακριβώς διαμειβόταν στις συγκεκριμένες συζητήσεις. Έτσι, η ληστεία πραγματοποιήθηκε με χαρακτηριστική άνεση.
Λίγες ώρες αργότερα, οι αστυνομικοί άρχισαν να συνδυάζουν τα δεδομένα της ληστείας στο αεροδρόμιο με αυτά που άκουγαν συνάδελφοί τους από άλλες υπηρεσίες για τα κυκλώματα των νονών της νύκτας.
Έτσι, λίγα 24ωρα αργότερα συνέλαβαν τους δράστες, αφού ήξεραν από πριν για τους περισσότερους από αυτούς, τα τηλέφωνά τους και τον τόπο διαμονής τους.
Όπως ανέφεραν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ στο “Βήμα”, “στην περίπτωση εξιχνίασης της ληστείας είχαμε αρκετή δόση τύχης”.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο οδηγός του ταξί που μετέφερε τον δράστη από το αεροδρόμιο δεν εντοπίσθηκε από τους αστυνομικούς παρότι είχε προσδιορισθεί η διέλευσή του στα διόδια της Αττικής οδού, αλλά εμφανίσθηκε ο ίδιος οικειοθελώς αφού ενημερώθηκε για τη ληστεία μέσω του διαδικτύου.
Ο οδηγός ταξί ανέφερε ότι στη διάρκεια της διαδρομής ο ληστής του ανέλυε διάφορα κοινωνικά θέματα ενώ του έδινε συμβουλές για ηλεκτρολογικά θέματα του οχήματός του.
Από τη δικογραφία της υπόθεσης προκύπτουν και διάφορα στοιχεία που οδήγησαν τους αστυνομικούς να υποπτευθούν τον 23χρονο υπάλληλο ως “πληροφοριοδότη” των ληστών.
Ένα εξ αυτών ήταν το γεγονός ότι ο ληστής, πριν την διαφυγή του, κατέστρεψε τα δύο κινητά των γυναικών-υπαλλήλων αλλά όχι την συσκευή του 23χρονου.
Ακόμη μία υπάλληλος της τράπεζας κατέθεσε στην ΕΛ.ΑΣ. ότι στο παρελθόν είχε παρουσιασθεί -σε δύο περιπτώσεις- έλλειμμα συνολικά 10.000 ευρώ στο συγκεκριμένο υποκατάστημα που είχε αποδοθεί στον 23χρονο.
“Όλα αυτά τα συζητούσαν οι υπάλληλοι του καταστήματος πλην όμως κανείς δεν μιλούσε γιατί στενός συγγενής του είναι διευθυντής ασφαλείας της τράπεζας”, συμπλήρωσε.
Να σημειωθεί πως ο 23χρονος αρνείται κατηγορηματικά ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με την ληστεία.
[news247.gr]