Σημαντικό προβάδισμα ΝΔ έναντι ΠΑΣΟΚ, χωρίς αυτοδυναμία
Σαφές προβάδισμα στη Ν.Δ., χωρίς όμως αυτοδυναμία, δείχνει το Βαρόμετρο της Public Issue του Οκτωβρίου, για τον ΣΚΑΪ και την «Κ». Χωρίς να αυξάνει την εκλογική της επιρροή, η αξιωματική αντιπολίτευση ανεβάζει τη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ -το οποίο υποχωρεί κατά 5,5%-στις 9 ποσοστιαίες μονάδες. Στο πολύ πιθανό ενδεχόμενο εξακομματικής Βουλής, η Ν.Δ. λαμβάνει από 134 ώς 145 έδρες, ενώ το ΠΑΣΟΚ από 57 ώς 71.
Η υποχώρηση του ΠΑΣΟΚ στο 22,5% φαίνεται να ωφελεί κυρίως τα κόμματα της Αριστεράς, που είτε διατηρούν σταθερά τα ποσοστά τους σε σχέση με τον Σεπτέμβριο (όπως το ΚΚΕ) είτε κερδίζουν έδαφος, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και η Δημοκρατική Αριστερά. Το Βαρόμετρο καταγράφει πάντως ελαφρώς μειωμένη πρόθεση αποχής στο 34%, αλλά και έντονη δυσφορία των πολιτών απέναντι στα πολιτικά κόμματα. Για πρώτη φορά στο Βαρόμετρο, οι πολίτες αναφέρουν τα κόμματα και τους πολιτικούς ως το τρίτο μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, μετά την οικονομία και την ανεργία.
Πέρα από την πτώση της κυβερνητικής επιρροής, η μέτρηση καταγράφει νέα επιδείνωση της εικόνας του πρωθυπουργού, ο οποίος με 22% υπολείπεται πλέον του κ. Αντ. Σαμαρά κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός.
Ο αρχηγός της Ν.Δ. βελτιώνει κατά 1% το ποσοστό του στο 28% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ωστόσο η πλειονότητα των πολιτών (το 47%) απαντά «κανένας από τους δύο». Συντριπτική υπέρ της Ν.Δ. είναι πλέον η παράσταση νίκης που φτάνει στο 59%, έναντι 9% που βλέπουν νίκη του ΠΑΣΟΚ.
Ομως, και η δημοτικότητα του κ. Παπανδρέου υποχωρεί. Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο χάνει 7 ποσοστιαίες μονάδες, φθάνοντας στο 23%, και βρίσκεται στην τελευταία θέση ανάμεσα στους αρχηγούς. Ο κ. Σαμαράς υποχωρεί 2% και πέφτει με 35% στην τρίτη θέση, πίσω από τους κ. Καρατζαφέρη (38%) και Τσίπρα.
Καθόλου ικανοποιημένοι δεν είναι οι πολίτες από τον τρόπο που η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της χώρας. Δυσαρεστημένοι δηλώνουν με την κυβέρνηση σε ποσοστό 92% και με τη Ν.Δ. 89%.
Τα αρνητικά συναισθήματα είναι έντονα και γενικευμένα. Το 89% δηλώνει ότι αισθάνεται ανασφάλεια για το μέλλον, ενώ το 76% βλέπει επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης.
Ως διέξοδο φαίνεται να προκρίνουν τις κυβερνήσεις συνεργασίας, αν και δεν είναι ξεκάθαρο το τι ακριβώς θέλουν. Υπέρ της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. τάσσεται το 18%, ενώ άλλο ένα 18% θέλει οικουμενική, 9% επιθυμεί αυτοδύναμη κυβέρνηση Ν.Δ. και μόλις 5% αυτοδύναμο ΠΑΣΟΚ. Εχει σημασία, πάντως, ότι το ένα τρίτο των πολιτών (33%) δεν έχει γνώμη ή θα ήθελε κάτι άλλο.
Σε ό,τι αφορά τις εκλογές, το 57% πιστεύει ότι θα είναι πρόωρες, ενώ το 33% περιμένει ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. Το 53% πιστεύει ότι μάλλον δεν χρειάζεται να γίνουν εκλογές, το 39% όμως πιστεύει ότι χρειάζεται. Πρόκειται για 8% περισσότερους από τον Σεπτέμβριο και για το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί στο Βαρόμετρο από τις αρχές του χρόνου.
[fimotro.blogspot.com]