«Κλειστόν» λόγω… εφεδρείας

Κλιμακώνονται την Τετάρτη οι αντιδράσεις των εργαζομένων απέναντι στα νέα σκληρά μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση, με αιχμή την εργασική εφεδρεία. ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία για αύριο.

Εργαζόμενοι σε ασφαλιστικά ταμεία, δημόσιες υπηρεσίες, εφορίες, ΟΤΑ, ΔΕΚΟ, δικηγόροι, νοσοκομειακοί γιατροί, εργαζόμενοι σε δημόσια νοσοκομεία, δάσκαλοι, καθηγητές, σιδηροδρομικοί, ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, ναυτεργάτες, μηχανικοί και εργαζόμενοι σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους θα συμμετάσχουν στην απεργία. Στάσεις εργασίας έχουν προγραμματίσει οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η απεργιακή συγκέντρωση έχει οριστεί για τις 111:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Με στάσεις εργασίας θα συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς στην αυριανή 24ωρη απεργία, που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, με εξαίρεση το μετρό, οι συρμοί του οποίου θα κινηθούν κανονικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Από τις 09:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ θα εκτελούν δρομολόγια τα λεωφορεία. Από τις 08:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ θα εξυπηρετούν το επιβατικό κοινό τα τρόλεϊ. Ο ΗΣΑΠ θα λειτουργήσει από τις 10:00 το πρωί έως τις 18:00 το απόγευμα.

Κανονικά θα λειτουργήσει, στην ουσία το τραμ καθώς οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν στάση εργασίας μίας ώρας, από την έναρξη της βάρδιας έως τις 6 το πρωί. Επίσης, ο τερματικός σταθμός του μετρό θα είναι στη Δουκίσσης Πλακεντίας, καθώς λόγω της απεργίας των εργαζομένων στον ΟΣΕ δεν διασφαλίζεται το τμήμα της γραμμής από τη Δουκίσσης Πλακεντίας έως το αεροδρόμιο.

Οι αποφάσεις των εργαζομένων στα ΜΜΜ για τις αυριανές κινητοποιήσεις ελήφθησαν με γνώμονα τη διευκόλυνση των πολιτών που θέλουν να συμμετάσχουν στο απεργιακό συλλαλητήριο.

Απεργούν…

Κλειστά θα είναι την Τετάρτη όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, οι δημόσιες υπηρεσίες, οι εφορίες, οι ΟΤΑ, και οι ΔΕΚΟ.

Στην απεργία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τα Θεραπευτήρια Χρονίων Παθήσεων και οι υπηρεσίες Υγείας Πρόνοιας να λειτουργήσουν την Τετάρτη με προσωπικό ασφαλείας.

Με απόφαση της συντονιστικής επιτροπής των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, στην 4ωρη απεργία της Τετάρτη θα συμμετέχουν πανελλαδικά και οι δικηγόροι, «σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα οικονομικά μέτρα που λαμβάνονται από την κυβέρνηση και πλήττουν το σύνολο των Ελλήνων πολιτών και ιδιαίτερα τους δικηγόρους με την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος, της ειδικής έκτακτης εισφοράς και του τέλους ακινήτων, με τη δήθεν απελευθέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος, με την επιβολή αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης, τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και με την επιβολή Φ.Π.Α. 23%».

Την Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, απεργούν και οι εργαζόμενοι στα εμπορικά λιμάνια όλης της χώρας καθώς και οι λιμενεργάτες του ΟΛΠ, αντιδρώντας στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης και την εργασιακή εφεδρεία. Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και η Ένωση Λιμενεργατών συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Παράλληλα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών αποφάσισε να συμμετάσχει στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ για τις 5 Οκτωβρίου, και κατά συνέπεια τα τρένα του ΟΣΕ και ο προαστιακός δεν θα κυκλοφορήσουν την προσεχή Τετάρτη. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην πολιτική της κυβέρνησης για την εργασιακή εφεδρεία, η οποία όπως αναφέρει η ΠΟΣ, ρίχνει στον προθάλαμο των απολύσεων χιλιάδες εργαζόμενους.
Επίσης, οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία που έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ.

Συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ στις 5 και 19 Οκτωβρίου αποφάσισαν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές που διαμαρτύρονται για την κατάσταση στην εκπαίδευση «με τα χιλιάδες κενά, τις ελλείψεις βιβλίων, τις σχολικές επιτροπές χωρίς χρήματα για τις λειτουργικές τους δαπάνες».

Κλειστά θα παραμείνουν και τα ΤΕΙ, καθώς οι καθηγητές θα συμμετάσχουν στην απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις σε έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό στα Τεχνολογικά Ιδρύματα. Ζητούν, επίσης, τον διορισμό όλων των εκλεγμένων μελών εκπαιδευτικού προσωπικού, που εκκρεμεί τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς και την άμεση προκήρυξη των θέσεων που εκκενώθηκαν λόγω συνταξιοδότησης.

Η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων φύλαξης αρχαιοτήτων κάλεσε σήμερα τους φύλακες να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία, με αποτέλεσμα μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι να μείνουν αύριο κλειστοί.

Και οι διπλωματούχοι μηχανικοί, αντιδρώντας στα «αλλεπάλληλα αντεργατικά, αντικοινωνικά και αντιαναπτυξιακά μέτρα που εξαγγέλλονται από την κυβέρνηση κατ’ επιταγή της τρόικας», συμμετέχουν στην αυριανή πανελλαδική-πανεργατική απεργία, απαιτώντας την ενίσχυση των εισοδημάτων, της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, της πραγματικής οικονομίας, της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

[tvxs]