Τρία κρυφά έξοδα στις δηλώσεις για αυθαίρετα…

Χωρίς να έχει εκδοθεί η πιο σημαντική κοινή υπουργική απόφαση για τις ελάχιστες αμοιβές των μηχανικών, ξεκίνησαν από το Σάββατο οι πρώτες διερευνητικές κινήσεις μέσω Διαδικτύου για την… τακτοποίηση των αυθαιρέτων.

Οι περισσότερες προσωρινές εγγραφές αφορούν παρανομίες σε δώματα και μπαλκόνια, που θεωρούνται εύκολες. Οι πρώτες υπουργικές αποφάσεις για τη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 2167, τεύχος Β’ της 27ης Σεπτεμβρίου 2011).

1 Οι αμοιβές, επί των οποίων θα καθορίζονται οι κρατήσεις και οι εισφορές, αναμένεται να καθοριστούν τις επόμενες ημέρες και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η κατώτερη τιμή θα είναι τα 500 ευρώ για μια απλή παράβαση και θα φτάνει έως τα 2.000 ευρώ. Στην πράξη όμως η αμοιβή θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στον ιδιοκτήτη και τον μηχανικό, ενώ το τελικό ποσό θα εξαρτάται από το μέγεθος της παρανομίας.

2 Σε περίπτωση που έχει χαθεί ο φάκελος της άδειας από την Πολεοδομία και δεν είναι εφικτό να βρεθεί από άλλη αρχή (π.χ. συμβολαιογράφος), χρειάζεται να γίνει ανασύσταση, διαδικασία που είναι χρονοβόρα και επιπλέον θα κοστίζει ακριβά. Επιπλέον κόστος απαιτείται για την εκπόνηση τοπογραφικού σχεδίου που θα καθορίζει τη θέση του ακινήτου από σταθερές συντεταγμένες.

3 Σε πολλές περιοχές, κυρίως εκτός σχεδίου, έχουν προκύψει προβλήματα λόγω της αύξησης της τιμής ζώνης που έγινε το τελευταίο διάστημα από τις εφορίες. Οι αλλαγές δεν έχουν περάσει στον υπολογισμό των δημοτικών φόρων μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και έτσι άρχισαν τα παράπονα στους δημάρχους. Ομως οι ιδιοκτήτες διαπίστωσαν ότι με αφορμή τη δήλωση των αυθαιρέτων θα επικαιροποιηθούν οι τιμές και θα επιβαρυνθούν με νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

[enet.gr]