To Cern υποδέχεται την… Elena
Τη δημιουργία μεγάλων ποσοτήτων αντιπρωτονίων, δηλαδή σωματιδίων αντιύλης, έχουν στόχο οι επιστήμονες με το νέο πείραμα που εγκαινιάζει το CERN και φέρει την ονομασία ELENA (Extra Low Energy Antiproton Ring).
Οι ερευνητές επιδιώκουν να παγιδεύσουν τα αντιπρωτόνια προκειμένου να μελετήσουν εκτεταμένα το φαινόμενο της αντιύλης και, σύμφωνα με ανακοίνωση του
CERN, τα πρώτα αντιπρωτόνια χαμηλής ενέργειας θα έχουν «γεννηθεί» μέχρι
το 2016.
Ήδη, έχει γίνει στο CERN η εναρκτήρια συνάντηση με τη συμμετοχή επιστημόνων από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Δανία, τη Σουηδία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ιαπωνία.
Η αντιύλη είναι ο «αντικατοπτρισμός», η αντίρροπη συμπαντική δύναμη της ύλης όπως τη γνωρίζουμε εμείς. Για κάθε κανονικό στοιχειώδες σωματίδιο θεωρείται ότι υπάρχει ένα αντίστοιχο αντισωματίδιο με ίση μάζα και αντίθετο ηλεκτρικό φορτίο. Όταν ένα σωματίδιο ύλης και ένα σωματίδιο αντιύλης συναντιούνται, εξαϋλώνονται και τα δύο, παράγοντας καθαρή ενέργεια.
Εκτός της εμβάθυνσης στα μυστικά του Σύμπαντος, η έρευνα στην αντιύλη ελπίζεται ότι θα προσφέρει νέες δυνατότητες στη θεραπεία του καρκίνου.
[techit.gr]