Σημίτης: Ολέθριες οι συνέπειες από την επιστροφή στη δραχμή…

Σε έκτακτη προσπάθεια για την Ελλάδα καλεί ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με άρθρο του στην καθημερινή της Κυριακής, με το οποίο εκτιμά ότι το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη θα κριθεί το αργότερο έως το 2014.

Ο … κ. Σημίτης άσκησε κριτική σε όσους εφησυχάζοντα επειδή δεν υπάρχει ρήτρας αποπομπής χώρας από την Ευρωζώνη: «Εθελοτυφλούν όσοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν διατρέχει κίνδυνο» τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός εξηγώντας ότι πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία η έξοδος από την Ευρωζώνη γιατί θα είναι καταστροφική και θα πυροδοτήσει έντονμες κοινωνικές αναταραχές: «Σε μια τέτοια περίπτωση ένα ευρώ θα αντιστοιχεί σε εξακόσιες δραχμές ή και πολύ παραπάνω και οι Έλληνες θα χάσουμε ένα μεγάλο ποσοστό της αξίας των χρημάτων μας».

Στη συνέχεια, ο πρώην πρωθυπουργός κάνει λόγο για διαδικασία ελεγχόμενης χρεοκοπίας σε όσες χώρες δε θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους, κάτι που σημαίνει οικειοθελή «αναστολή» της συμμετοχής της χώρας που χρεοκοπεί στην Ευρωζώνη, ίσως με υποσχέσεις για σύντομη επάνοδο στο ευρώ.

«Οι νομικοί κανόνες για την έξοδό μας έχουν ήδη ουσιαστικά καθοριστεί. Ο χρόνος που μας μένει για να αποφύγουμε την έξωση είναι το πολύ τρία περίπου χρόνια και με την προϋπόθεση ότι δεν θα συμβεί στο μεταξύ κάποιο ατύχημα» καταλήγει ο πρώην πρωθυπουργός.

[star.gr]