940 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ταξίδεψαν τον περασμένο χρόνο. Ένας αριθμός ρεκόρ παρά τις φυσικές καταστροφές και τις περιφερειακές εξεγέρσεις, όπως για παράδειγμα στις αραβικές χώρες.

«Ο τουρισμός ενώνει κουλτούρες και συμβάλλει στην ανοχή και την κατανόηση», δηλώνει η Παγκόσμια Οργάνωση Τουρισμού των ΗΕ με αφορμή την σημερινή επέτειο.

«Κάθε άνθρωπος μπορεί σήμερα να ταξιδεύει. Το ταξίδι είναι μια δημοκρατική πράξη, κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να κινείται ελεύθερα. Είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα και όχι πολυτέλεια. Θα θέλαμε να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να ταξιδεύουν περισσότερο. Αλλά ο τουρισμός θα πρέπει να αναπτύσσεται με μέτρο και υπευθυνότητα», δηλώνει ο Ταλίμπ Ριφάι, ΓΓ της Παγκόσμιας Οργάνωσης Τουρισμού.

Τουρισμός στις πόλεις,,,Τουρισμός στις πόλεις,,,Παρά την οικονομική κρίση και τις πολιτικές αναταραχές στον αραβικό κόσμο αλλά ακόμα και τις φυσικές καταστροφές, ο τουρισμός αναπτύσσεται σταθερά και αντιπροσωπεύει το 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Μια στις δώδεκα θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο εξαρτάται από τον τουρισμό. 6% των παγκόσμιων εξαγωγών και των παρεχόμενων υπηρεσιών αφορούν τον τουριστικό τομέα. Σύμφωνα με υπολογισμούς μέχρι το 2020 1,6 δις άνθρωποι θα βγουν έξω από τα σύνορα των χωρών τους. Όλη αυτή η ανάπτυξη όμως συνεπάγεται προκλήσεις, επισημαίνει ο Ταλίμπ Ριφάι:

«Πρέπει να φροντίσουμε ώστε ο τουρισμός να μην αναπτύσσεται σε βάρος του περιβάλλοντος, της κοινωνίας, του πολιτισμού και της οικονομίας, αλλά να αναπτύσσεται σταδιακά. Ένα καλό περιβάλλον και η πολιτιστική κληρονομιά είναι το φυσικό κεφάλαιο για τον καπιταλισμό και αυτό αξίζει να το διατηρήσουμε και να το πολλαπλασιάσουμε»

Εκπαιδευτικά ταξίδια και πολιτισμός η τάση

– …αλλά και στην ενδοχώρα του Μαρόκου Η Παγκόσμια Οργάνωση Τουρισμού των ΗΕ ζητά να υπογραφεί ένα είδος παγκόσμιου κώδικα ηθικής με στόχο να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες του τουρισμού για το περιβάλλον και την κοινωνία. Κάτι παρόμοιο όμως υπάρχει ήδη από το 1998 και το έχει εισαγάγει το Παγκόσμιο Ινστιτούτο για την Eιρήνη μέσω του τουρισμού με έδρα τις ΗΠΑ. Οι τουρίστες έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη οικολογική συνείδηση και ευαισθησία λέει ο πρόεδρός του ινστιτούτου Λούι ντ’ Αμόρε:

«Οι άνθρωποι σήμερα όταν ταξιδεύουν αναζητούν την άμεση επικοινωνία με τον κόσμο. Θέλουν να τους γνωρίσουν από κοντά να μάθουν κάτι για τον πολιτισμό τους και την ιστορία τους».

Σύμφωνα με έρευνες, ο τουριστικός τομέας που αναπτύσσεται περισσότερο είναι τα εκπαιδευτικά ταξίδια καθώς και τα ταξίδια που συνδέονται με τον πολιτισμό. Μεγάλη ανάπτυξη γνωρίζουν επίσης και τα ταξίδια που δεν είναι οργανωμένα από μεγάλα τουριστικά γραφεία, αλλά αναλαμβάνουν την οργάνωση οι ίδιοι οι τουρίστες .
Η Ελλάδα σαφώς θα μπορούσε να επωφεληθεί από αυτή την τάση που διαγράφεται. Άλλωστε φέτος παρά την οικονομική κρίση και την αρνητική εικόνα της χώρας στο εξωτερικό ο τουρισμός ήταν από τους λίγους τομείς που γνώρισαν ανάπτυξη.

CNAnews