Μια πατάτα φορτίζει έναν… επεξεργαστή!

Την προηγούμενη βδομάδα η Intel παρουσίασε έναν επεξεργαστή με τόσο μικρές ενεργειακές απαιτήσεις που θα μπορούσε να τροφοδοτηθεί ενεργειακά μέσω ηλιακής ή κινητικής ενέργειας ή ακόμα και από… μία πατάτα.

Μέχρι να βρεθεί ο τρόπος να δημιουργηθούν μπαταρίες που θα διαρκούν περισσότερο, η εναλλακτική είναι να κατασκευαστούν ηλεκτρονικά που… χρειάζονται λιγότερη ενέργεια!

Πάνω σε αυτή τη λογική κινήθηκε και η Intel, για να εισάγει και να καταστήσει περισσότερο ανταγωνιστικό το νέο της επεξεργαστή ARM, ώστε να καταφέρει να εισέλθει στην ιδιαίτερα σκληρή αγορά των κινητών τηλεφώνων.

Στις 15 Σεπτεμβρίου ο κατασκευαστής επεξεργαστών παρουσίασε ένα νέο μικροπεξεργαστή, ο οποίος είναι σε θέση να λειτουργεί με κοντά στο κατώτατο όριο τάσης, δηλαδή οι ενεργειακές της απαιτήσεις είναι τόσο χαμηλές.

Τα σημερινά τσιπ απαιτούν περίπου 1V ή και περισσότερο, ωστόσο αυτό χρειάζεται μόλις 10 minivolts, ενώ εκτός του ότι είναι πολύ οικονομικό, είναι και απίστευτα αποδοτικό σε σχέση με την ενεργειακή του κατανάλωση.

Αν και το συγκεκριμένο τσιπ δεν πρόκειται να βγει στην αγορά, η εταιρεία προσανατολίζεται προς την κατεύθυνση κατασκευής επεξεργαστών και μάλιστα έχει θέσει ως στόχο να μειώσει την ενεργειακή κατανάλωση κατά 100, μέχρι 1.000 φορές για τις διάφορες εφαρμογές.

[techit.gr]