Σφάζονται” Κόκκαλης- Μπόμπολας για το φράγμα Αποσελέμη !

Ο ένας θέλει να διώξει τον άλλο από το έργο- διαιτητής ο Ραγκούσης και όλα δείχνουν ότι η συνέχεια θα δοθεί στα δικαστήρια.

Από την μια…οι εργολάβοι καθυστερούν το φράγμα Αποσελέμη και από την άλλη…σφάζονται για το ποιος θα πάρει τη δεύτερη φάση του μεγαλύτερου έργου που γίνεται τώρα στην Κρήτη! Ο πόλεμος των συμφερόντων με αφορμή τα 70 εκατομμύρια ευρώ του (νέου) έργου στο φράγμα Αποσελέμη καταγράφει ήδη τον πρώτο νικητή (INTRAKAT) και τον ηττημένο (ΑΚΤΩΡ) καθώς και η νέα προσφυγή που κατέθεσε η εταιρεία του Μπόμπολα κατά του διαγωνισμού και της έγκρισης του αποτελέσματος απορρίφθηκε.
Η εταιρεία “ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ” που έχει αναλάβει και κατασκευάζει τη βασική εργολαβία του φράγματος Αποσελέμη (ταμιευτήρας κ.λπ.), βρίσκεται πια σε ανοιχτή κόντρα με το υπουργείο αφού εκτός από τις συνεχείς πιέσεις και προειδοποιήσεις για το κυρίως έργο – έχει απειλήσει αρκετές φορές ότι θα αποχωρήσει! – τώρα προσφεύγει και κατά του δεύτερου διαγωνισμού με προϋπολογισμό 68.880.000 ευρώ…
“Δεν θα υποκύψουμε σε πιέσεις”, είχε πει από το Ηράκλειο ο υφυπουργός κ. Μαγκριώτης που είχε προαναγγείλει ότι το δεύτερο έργο δεν θα δοθεί απευθείας στην ίδια εταιρεία αλλά θα γίνει νέος διαγωνισμός.  Ο διαγωνισμός έγινε και μειοψήφησε η “INTRAKAT” συμφερόντων του Κόκαλη που “χτύπησε” το έργο για να το πάρει από τον “ΑΚΤΩΡΑ”(εδω)
Και τότε άρχισε ο “πόλεμος”. Οι συμμετέχουσες εταιρείες κατέθεσαν αλλεπάλληλες ενστάσεις με πρώτη την “ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ” η οποία ζητούσε να αποκλειστούν από το διαγωνισμό η “INTRAKAT” και η “JP ABAΞ – GHELLA” ενώ και η “INTRAKAT” ζήτησε να αποκλειστεί η “ΑΚΤΩΡ”.
Η μεν “INTRAKAT” ήθελε να αποκλειστεί η “ΑΚΤΩΡ” λόγω… παράλειψης προσκόμισης – υποβολής καταλόγου προτεινόμενων γραφείων διεξαγωγής ποιοτικών ελέγχων των συγκολλήσεων.

Η “ΑΚΤΩΡ” για να αποκλειστεί η “INTRAKAT” επικαλέστηκε:

1. Ελλειψη επικύρωσης γνησιότητας εγγράφου σύμφωνα με την παρ. 6.2. της Διακήρυξης.

2. Μη εκπλήρωση των όρων του άρθρου 22.7 της Διακήρυξης για την τεχνική ικανότητα

3. Παραβίαση των άρθρων 22.6 και 23.3 της Διακήρυξης περί προσκόμισης με το φάκελο των δικαιολογητικών
συμμετοχής τραπεζικής βεβαίωσης για τη δανειοληπτική ικανότητα.

4. Μη εκπλήρωση των όρων του άρθρου 22 της διακήρυξης και συγκεκριμένα του άρθρου 22.3 αναφορικά με
την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.

Οπως είναι φανερό, ένας “πόλεμος” συμφερόντων για να ξεκινήσει δεν θέλει και… σοβαρούς λόγους. Αρκούν και οι τυπικοί, αν και ο “ΑΚΤΩΡ” έθετε ζήτημα… τεχνικής και δανειοληπτικής ικανότητας της “INTRAKAT”!.
Ο υπουργός κ. Ραγκούσης απέρριψε τις ενστάσεις των δύο εταιρειών (έκανε δεκτή μόνο την ένσταση κατά της
“ΑΒΑΞ” αλλά είναι άνευ σημασίας για το διαγωνισμό) και ανέθεσε την εκτέλεση του έργου στην εταιρεία “INTRAKAT”.

Ωστόσο, η απόρριψη των ενστάσεων δεν ικανοποίησε την εταιρεία “ΑΚΤΩΡ” η οποία κατέθεσε στις 5 Σεπτεμβρίου εξωδικαστική προσφυγή κατά της απόφασης του υπουργού θεωρώντας την παράνομη γιατί ο κ. Ραγκούσης δεν είναι αρμόδιο όργανο!
Το υπουργείο πάντως επανέρχεται θεωρώντας ότι τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες , επισημαίνει ότι ο υπουργός είχε δικαίωμα να κρίνει τις ενστάσεις και τώρα φαίνεται πως θα κριθούν όλα στα δικαστήρια όπου αναμένεται η συνέχεια του σίριαλ.

cretalive.gr