Βυθιζόμενες μπάρες αντί …αλυσίδων

Σε λίγες ημέρες οι αντιαισθητικές αλυσίδες με τις οποίες παρεμποδίζεται η είσοδος αυτοκινήτων στις περιοχές της παλιάς πόλης των Χανίων στις οποίες  απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων, θα αποτελούν παρελθόν. Η αντικατάστασή τους με βυθιζόμενες μπάρες συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς και το έργο βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσής του.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Χανίων Άρη Παπαδογιάννη «…οι βυθιζόμενες μπάρες είναι χειροκίνητες, διότι μέσα από την έρευνα που κάναμε διαπιστώσαμε ότι έχουν πολύ μεγάλη ασφάλεια. Βοηθούν πάρα πολύ τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τους πεζούς και παράλληλα αποκλείουν την είσοδο των αυτοκινήτων.

Η ρύθμιση της λειτουργίας των μπαρών θα γίνεται από την τεχνική υπηρεσία του δήμου και την δημοτική αστυνομία και ήδη έχουν τοποθετηθεί στην οδό Χάληδων, εκεί όπου είναι οι γνωστές αλυσίδες, στον Φιρκά, στο Μεγάλο Αρσενάλι, στην Ντουνόπαπα, στην Χατζημιχάλη Νταλιάνη, στην Πόρτου και τις επόμενες ημέρες το έργο θα ολοκληρωθεί…»

Οι δημοτικοί υπάλληλοι θα κατεβάζουν τις μπάρες στις 7 το πρωί και θα τις ανεβάζουν στις 11 το πρωί, καθώς σύμφωνα με τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου Χανίων μόνο σε αυτό το χρονικό διάστημα επιτρέπεται η διέλευση οχημάτων κυρίως για τον ανεφοδιασμό των καταστημάτων. Στην τοποθέτησή τους έχει υπολογιστεί να υπάρχει αρκετός χώρος για να μπορούν άνετα να διέρχονται πεζοί, παιδικά αλλά και αναπηρικά καροτσάκια. Όμως για το λόγο αυτό ελλοχεύει ο κίνδυνος της αδιαφορίας από οδηγούς δικύκλων που μπορεί να διέρχονται ανάμεσα από τις μπάρες αλλά κυρίως από οδηγούς οχημάτων που αδιαφορώντας για τους πεζούς μπορεί να σταθμεύουν μπροστά κλείνοντας κάθε δίοδο. Για τον λόγο αυτό ο κ.Παπαδογιάννης τόνισε πως «πρέπει να βοηθήσουν οι ίδιοι οι πολίτες με τον να μην σταθμεύουν αυτοκίνητα μπροστά από τις μπάρες, διότι προσπαθούμε να διευκολύνουμε τους πεζούς, τα παιδικά καροτσάκια, και τα άτομα με κινητικά προβλήματα. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι η συμβολή των πολιτών σε κάθε ενέργεια που υλοποιείται από τον δήμο, χρειάζεται, διότι χωρίς αυτή την συμβολή δεν μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος να έχουμε μια πολιτισμένη πόλη που θα διευκολύνει την προσπελασιμότητα για όλους τους πολίτες».

Βέβαια εννοείται πως οι εντολές που έχουν δοθεί στην δημοτική αστυνομία για τις συγκεκριμένες παραβάσεις είναι πολύ αυστηρές και τα πρόστιμα τσουχτερά. Το κόστος του έργου ανέρχεται στις 100 χιλ ευρώ από ιδίους πόρους του δήμου Χανίων και θα τεθεί σε λειτουργία μόλις ολοκληρωθεί η τοποθέτηση και των τελευταίων βυθιζόμενων μπαρών, μετά από λίγες ημέρες.

[Νέος Κήρυκας]