Έκθεση καταπέλτης για το κολαστήριo-φυλακή στα Χανιά

Οι τουαλέτες και τα κρεβάτια δεν επαρκούν στη φυλακή Χανίων. «Κολαστήριο» άλλωστε την χαρακτηρίζουν οι κρατούμενοι. Κάτι που επιβεβαιώνει και η έκθεση – καταπέλτης του Συνηγόρου του Πολίτη.   

Είναι χαρακτηριστικό, όπως γράφει η εφημερίδα «Το Έθνος», ότι στα αποτελέσματα της αυτοψίας που διενήργησε κλιμάκιο του Συνηγόρου του Πολίτη, στο σωφρονιστικό κατάστημα των Χανίων, περιγράφεται ένα εφιαλτικό σκηνικό ενώ παράλληλα γίνεται λόγος για «αποθήκη ανθρώπων».

Οι ειδικοί που διενήργησαν την αυτοψία, αναφέρουν ότι για να περάσεις μέσα στο θάλαμο, αναγκάζεσαι να πατήσεις πάνω στα στρώματα και να δρασκελίσεις ανθρώπινα κορμιά. Κι αυτό επειδή στους έγκλειστους, οι οποίοι δεν διέθεταν κρεβάτια, είχαν δοθεί στρώματα που τα είχαν τοποθετήσει παντού στο πάτωμα, ακόμη και μέσα στις τουαλέτες.

Η αυτοψία του Συνηγόρου που είχε διενεργηθεί τον Αύγουστο του 2010, δείχνει ότι υπήρχαν κρατούμενοι που κοιμούνταν ανά δύο σε ένα κρεβάτι. Οι τουαλέτες δεν επαρκούν και όταν κάποιος τη χρησιμοποιεί, το κάνει υπό την παρουσία άλλων ατόμων. Οι ειδικοί μιλούν και για κινδύνους εξάπλωσης μεταδοτικών νόσων και ενημερώθηκαν από τους κρατουμένους για εντάσεις και νοσηρές καταστάσεις που δημιουργούνται μεταξύ τους.

Για την ιστορία πάντως, η συγκεκριμένη δικαστική φυλακή διαθέτει 120 κρεβάτια το ένα δίπλα στο άλλο, ενώ οι κρατούμενοι αυτή τη στιγμή είναι 164. Το προαύλιο δεν διαθέτει πάγκο, δεν έχει δέντρα ούτε υποδομές άθλησης. Ο ειδικός χώρος απομόνωσης δεν χρησιμοποιείται για πειθαρχικές ποινές αλλά για την κράτηση ατόμων που πάσχουν από μολυσματικές νόσους ή άλλους λόγους. Γι’ αυτό ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρίνος Σκανδάμης, δήλωσε ότι η νέα φυλακή στην Αγιά Χανίων παραδίδεται κατασκευαστικά τέλος Νοεμβρίου.

[ekriktiko.gr]