Πάρτι… λεηλασίας στο νέο Κολυμβητήριο στο Ακρωτήρι

Εικόνες βιβλικής καταστροφής αντίκρισαν χθες το πρωί άνθρωποι του Δήμου Χανίων όταν επισκέφθηκαν το Κλειστό Κολυμβητήριο στο Ακρωτήρι καθώς άγνωστοι φέρεται να λεηλατούσαν επί μία εβδομάδα τουλάχιστον τον ηλεκτρολογικό και μηχανολογικό εξοπλισμό των εγκαταστάσεων με σκοπό -σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις- να κλέψουν τον χαλκό.


Μάλιστα, τα ξημερώματα χθες, ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία να κατασβήσει πυρκαγιά που είχαν ανάψει οι δράστες των ζημιών σε μια γωνία της κεντρικής πισίνας με σκοπό να αποκαλυφθεί μέσα από τα καλώδια το πολύτιμο μέταλλο.
Η ζημιές που προκάλεσαν στο ολυμπιακών προδιαγραφών Κολυμβητήριο οι άγνωστοι -οι οποίοι πιθανολογείται ότι εγκατέλειψαν βιαστικά τον χώρο λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που δημιουργήθηκε από τον καπνό- εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 500.000 ευρώ.
Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι πριν από μια περίπου μία εβδομάδα η ΔΕΗ είχε ενημερώσει ότι διαπιστώθηκε πρόβλημα στη μέση τάση στην είσοδο του Κολυμβητηρίου, το οποίο πιθανόν να προκλήθηκε όταν οι δράστες άρχισαν την επιχείρηση λεηλασίας κόβοντας το ρεύμα, προκειμένου να μπορούν αργότερα με ασφάλεια να κόψουν τα καλώδια.
Ωστόσο, εξαιτίας της έλλειψης φύλαξης του Κολυμβητηρίου (το οποίο έχει κατασκευαστεί από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.) πριν από 6 χρόνια χωρίς, όμως, ακόμα να έχει παραδοθεί στον Δήμο) η ζημιά που προκλήθηκε έγινε αντιληπτή μόλις χθες, όταν πλέον ήταν αργά.

ΤΕΡΑΣΤΙΑ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ


Ο αντιδήμαρχος Χανίων Μανούσος Λιονάκης, μιλώντας χθες στα «Χ.Ν.», επεσήμανε σχετικά με το συμβάν: «Το πρωί, πολύ νωρίς, πήρα ένα τηλεφώνημα από την Ασφάλεια ότι έκλεψαν τα καλώδια από το Κολυμβητήριο. Η αντίδρασή μας ήταν άμεση. Αμέσως ειδοποίησα τον δήμαρχο τον οποίο τον βρήκα καθοδόν προς την Γ.Γ.Α. που πήγαινε για το θέμα του Κολυμβητηρίου. Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι υπηρεσίες του Δήμου, ο ηλεκτρολόγος και οι μηχανικοί, ήρθαμε εδώ και αυτό που αντικρίσαμε δεν περιγράφεται».
Ο κ. Λιονάκης τόνισε ότι όπως διαπιστώθηκε από την αυτοψία που έγινε «όλες οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις ήταν ξηλωμένες και από ό,τι φαίνεται στο υπόγειο αυτή η δουλειά γινόταν τουλάχιστον μια εβδομάδα και πλέον».
«Επίσης, υπήρχε φωτιά μέσα στην πισίνα, στην οποία έριξαν τα καλώδια από πάνω από τις σχάρες της οροφής και τους έβαλαν φωτιά. Οι πιθανότητες είναι είτε ότι ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική για τη φωτιά και έφυγαν ή υπήρχε μια πολύ αποπνικτική ατμόσφαιρα η οποία τους εμπόδισε να τελειώσουν το έργο τους», ανέφερε ο κ. Λιονάκης και πρόσθεσε: «Η εκτίμηση των μηχανικών και των ηλεκτρολόγων είναι ότι είναι πάρα πολύ μεγάλη η ζημιά ή για να το πω διαφορετικά αν ήθελε 500.000 ευρώ για να τελειώσει το έργο η εκτίμηση η δικιά τους είναι ότι θέλει επί 2».
Καταλήγοντας ως υπεύθυνος της Δημοτικής Αστυνομίας ο κ. Λιονάκης υπογράμμισε: «Εμείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε, παρόλο που το κτήριο δεν έχει περιέλθει σε εμάς ακόμα, είναι να το φυλάμε με τη Δημοτική Αστυνομία και να ζητήσουμε από την ΕΛΑΣ να βοηθήσει σε αυτή τη φύλαξη με περιπολίες και παρουσία εδώ για να δούμε πώς θα προφυλάξουμε τα λεφτά του ελληνικού λαού».
Ο μηχανολόγος του Δήμου Χανίων Γιώργος Ευθυμίου σημείωσε σχετικά με τη λεηλασία του Κολυμβητηρίου: «Ο δήμαρχος μού είχε αναθέσει τη διαδικασία για να κάνουμε μια εκτίμηση του κόστους, ώστε να λειτουργήσει το Κολυμβητήριο. Είχαμε σήμερα (σ.σ. χθες) ραντεβού με τους αρμόδιους αλλά ερχόμενοι εδώ είδαμε ότι έχουν υποστεί μεγάλη καταστροφή όλες οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις. Η εκτίμηση είναι ότι η ζημιά είναι τουλάχιστον 500.000 ευρώ στα ηλεκτρολογικά. Έχουν μπει στο υπόγειο και έχουν ξηλώσει τα πάντα και έχουν κάψει ένα μέρος των καλωδίων στη μεγάλη πισίνα. Από εδώ και πέρα θα δούμε τα σχέδια, θα δούμε και τον πίνακα για να δούμε πόσο ακριβώς προβλέπεται να κοστίσει η τυχόν αποκατάσταση των ζημιών».
Ερωτηθείς ο κ. Ευθυμίου για το αν οι ζημιές προκλήθηκαν όλες προχθές το βράδυ σημείωσε: «Οι ζημιές δεν προκλήθηκαν όλες χθες (σ.σ. προχθές). Επειδή βρίσκεται σε εξέλιξη και το έργο έξω πριν από μια εβδομάδα – δέκα μέρες μας είχε ειδοποιήσει η ΔΕΗ ότι υπήρχε ένα πρόβλημα στη μέση τάση στην είσοδο του Κολυμβητηρίου. Υποθέτουμε ότι τότε ξεκίνησαν να δουλεύουν αυτοί. Πήγανε, έκοψαν τη μέση τάση για να μην έχουν ατύχημα και αφού έκοψαν το ρεύμα προκαλώντας και βραχυκύκλωμα στην περιοχή, μπήκαν μέσα και δούλευαν τουλάχιστον μια εβδομάδα – 10 ημέρες».

«ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ» ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ


Ο εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου Χανίων για τον Αθλητισμό Νίκος Βλαζάκης εξέφρασε τη θλίψη του για τις καταστροφές που προκλήθηκαν αλλά και για την πολύχρονη εγκατάλειψη στην οποία αφέθηκε το Κολυμβητήριο από τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές.
«Ως άνθρωπος του Αθλητισμού θλίβομαι για την πόλη των Χανίων γιατί ένα έργο ολυμπιακών προδιαγραφών, το οποίο ήταν ένα από τα καλύτερα στην Ελλάδα τώρα 7 χρόνια που είναι έτοιμο έχει αφεθεί στην τύχη του. Πιστεύω ότι είναι έγκλημα των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών η πλήρης απαξίωση ενός έργου που κατασκευάστηκε με τις οικονομίες και τις στερήσεις του ελληνικού λαού κοστίζοντας 7 εκατ. ευρώ. Αυτά τα λεφτά ήταν του ελληνικού λαού και είναι ντροπή να απαξιώνονται τώρα και μια 7ετία».
Συνεχίζοντας ο κ. Βλαζάκης επεσήμανε: «Κατά παράδοξο τρόπο εμείς είχαμε σήμερα (σ.σ. χθες) ραντεβού με τους μηχανικούς και τον εργολάβο για να κάνουμε μια αυτοψία και να δούμε τι λεφτά θέλει για να ξεκινήσει η λειτουργία του έργου. Δυστυχώς όμως μας πρόλαβαν τα γεγονότα. Επειδή έχω πείρα και από το κάτω Κολυμβητήριο της Γ.Γ.Α. πιστεύω ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Θα γίνει μια προσπάθεια, αλλά επειδή όπως ξέρετε οι οικονομικές συγκυρίες δεν είναι ευνοϊκές, δεν ξέρω πού θα πάει αυτό το πράγμα. Πάντως θα προσπαθήσουμε».

[Χανιώτικα Νέα]