Κλείνουν θέση στους «4»

Δύο δυνατά παιχνίδια περιλαμβάνει το πρόγραμμα των προημιτελικών του Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας σήμερα, με την Ισπανία να αντιμετωπίζει τη Σλοβενία και την ΠΓΔΜ τη Λιθουανία.

Τα «ψέματα» τελείωσαν στο τουρνουά και τώρα αρχίζει η πραγματική δράση, με τους δύο πρώτους προημιτελικούς να λαμβάνουν χώρα.
Το σημερινό πρόγραμμα των δύο πρώτων προημιτελικών:

Ισπανία-Σλοβενία (18:00)
Ισπανία
Οι Ίβηρες μοιάζουν πολύ δυνατοί, είναι το φαβορί της αναμέτρησης, έχοντας ηττηθεί μόλις μια φορά στη διοργάνωση από την Τουρκία, η οποία αποκλείστηκε. Οι ΝΒΑερ κάνουν τη διαφορά γι’ αυτούς, με την… οικογένεια Γκασόλ να πρωταγωνιστεί και τον Ρούντι Φερνάντεθ να έχει αναλάβει καθήκοντα… Ρίκι Ρούμπιο, ο οποίος δεν πάει και πολύ καλά στη διοργάνωση με 3.5 ασίστ κατά μέσο όρο και 1.9 κλεψίματα ανά αγώνα. Ωστόσο, η κάτοχος του τίτλου μοιάζει ικανή να φτάσει στο σημείο να τον διεκδικήσει.
Σλοβενία
Η Σλοβενία πέρασε από το… παράθυρο, καταϊδρωμένη, αφού στην τελευταία αγωνιστική νίκησε τη Φινλανδία με 67-60 και προκρίθηκε στους «8», όπου αντιμετωπίζει σήμερα την Ισπανία. Ο Εράζεμ Λόρμπεκ είναι ο πρωταγωνιστής των Σλοβένων με 11.4 πόντους κατά μέσο όσο ανά αγώνα, μαζί με τον πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού και της Μπαρτσελόνα, Γιάκα Λάκοβιτς που μοιράζει… ασίστ. Η ομάδα του Μπόζινταρ Μπάντοβιτς ξεκίνησε δυναμικά στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας με τέσσερις στις τέσσερις νίκες με Βουλγαρία, Ουκρανία, Γεωργία και Βέλγιο, αλλά στη συνέχεια έπεσε κάπως, κάνοντας τρεις συνεχόμενες ήττες από Ρωσία, Ελλάδα και ΠΓΔΜ. Αυτό δείχνει ότι στα εύκολα τα καταφέρνει, ενώ δυσκολεύεται με πιο… σοβαρούς αντιπάλους. Σήμερα, όμως, είναι το πιο γερό τεστ γι’ αυτήν και καλείται να αποδείξει κατά πόσον μπορεί να αντέξει στην πίεση των εξαιρετικών Ισπανών.
ΠΓΔΜ-Λιθουανία (21:00) 

ΠΓΔΜ 

Η ΠΓΔΜ είναι η έκπληξη του τουρνουά και έχει μόλις δύο ήττες από το Μαυροβούνιο στην πρεμιέρα, αλλά και την αήττητη Ρωσία στη δεύτερη φάση των ομίλων. Ο Μπο Μακ Άλεμπ οδηγεί εκ του ασφαλούς την ομάδα του. Είναι ο πρώτος σκόρερ (20.6), ο πρώτος πασέρ (3.9) και ο πρώτος «κλέφτης» (2.3) του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της πατρίδας του. Βέβαια, τραυματίστηκε σοβαρά ο Τοντόρ Γκετσέφσκι, ο οποίος δεν θα μπορέσει να βοηθήσει τη χώρα του στην προσπάθειά της να κάνει την υπέρβαση και αυτό αποτελεί «πλήγμα» για την ΠΓΔΜ, η οποία είχε βρει τη χημεία της και ίσως αυτό της στοιχίσει. Παρ’ όλα αυτά καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει έστω και με μείον ένα παίκτη.
Λιθουανία
Η Λιθουανία είναι η οικοδέσποινα της διοργάνωσης και έχει ένα προβάδισμα έναντι της αντιπάλου της, καθώς θα έχει τη συμπαράσταση της εξέδρας. Οι διοργανωτές οδηγούνται εκ του ασφαλούς από τους έμπειρους Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και Ριμάντας Καουκένας, οι οποίοι επέστρεψαν δριμύτεροι στην εθνική ομάδα της πατρίδας τους. Ο πρώτος οργανώνει εξαιρετικά με 4.8 ασίστ ανά αγώνα, ενώ ο δεύτερος σκοράρει κατά ριπάς με 11.8 πόντους κατά μέσο όρο ανά παιχνίδι. Η χάλκινη παγκόσμια πρωταθλήτρια μοιάζει ικανή να «σβήσει» το όνειρο της ΠΓΔΜ και να πάρει το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ ξανά μετά το 2003 στη Σουηδία.
[Sportday]