250.000 απολύσεις στο σκληρό πυρήνα του Δημοσίου απαιτεί η τρόικα

Απολύσεις μέσω της εργασιακής εφεδρείας χιλιάδων εργαζομένων στο σκληρό πυρήνα του Δημοσίου εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση, όπως είχε δημοσιεύσει πριν λίγες ημέρες το Newpost.gr. Το θέμα επανέρχεται πιο επίκαιρο από ποτέ μετά και το πλήθος δηλώσεων και δημοσιευμάτων- σε ευρωπαϊκό κυρίως επίπεδο- που κάνουν λόγο για χρεοκοπία της Ελλάδας αλλά και τις συνεχείς πιέσεις της τρόικας για μείωση των δημόσιων δαπανών.

Η κυβέρνηση μετά την εργασιακή εφεδρεία στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, επισπεύδει τις διαδικασίες για τη συρρίκνωση κατά 30% και του σκληρού πυρήνα του κράτους.

Σύμφωνα με tovima.gr, το σχέδιο προβλέπει καταργήσεις και συγχωνεύσεις με στόχο την αναμόρφωση 20 «διακριτών ομάδων φορέων», στους οποίους περιλαμβάνονται όλα τα υπουργεία και τα εποπτευόμενα από αυτά Νομικά Πρόσωπα, γεγονός που σημαίνει ότι περίπου 250.000 υπάλληλοι θα βρεθούν κυριολεκτικά στον αέρα.

Το σχέδιο της κυβέρνησης, που έχει ήδη επεξεργαστεί σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, ο οποίος μάλιστα δεν διστάζει να προτείνει ακόμη και άρση της μονιμότητας τουλάχιστον για τους νεοεισερχόμενους υπαλλήλους, περιλαμβάνει καταργήσεις ή συγχωνεύσεις οργανισμών και ΝΠΔΔ που εποτεύονται από το κράτος, καταργήσεις ειδικών γραμματειών, επανακαθορισμό των οργανογραμμάτων περίπου 1.200 διευθύνσεων και αναμόρφωση χιλιάδων τμημάτων όλων των υπουργείων.

Οι υπάληλλοι που υπηρετούν στους υπό κατάργηση ή συγχώνευση φορείς είτε θα μετατεθούν υποχρεωτικά σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, είτε θα τεθούν υπό καθεστώς «εργασιακής εφεδρείας» στην περίπτωση που έχουν συνάψει συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, είτε θα ενταχθούν στα προγράμματα εθελουσίας εξόδου ή μειωμένης εργασίας με αντίστοιχη μείωση του μισθού τους, είτε θα τους χορηγηθούν άδειες άνευ αποδοχών για πέντε χρόνια.

Εντός της προσεχούς εβδομάδας, η κυβέρνηση αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα και τις ρυθμίσεις για το νέο μισθολόγιο που θα επιφέρουν και νέες σημαντικές μειώσεις στις ήδη κουτσουρεμένες αποδοχές των υπαλλήλων, οι οποίες μάλσιτα στα τα «ρετιρέ» του Δημοσίου μπορεί να φθάσουν ακόμη και τα 1.500 ευρώ.

Γεγονός είναι πάντως ότι ως το τέλος του 2011 τα προνόμια τα οποία απολάβαναν οι δημόσιοι υπάλληλοι την περίοδο 1980 – 2009, οπότε μοιράζονταν αφειδώς θέσεις και χρήματα απ’ όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις, θα καταρρεύσουν.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει, σύμφωνα με πληροφορίες του Νewpost.gr, τις έντονες ανησυχίες αξιωματούχων της ελληνικής κυβέρνησης που εκτιμούν ότι μπορεί να ξεσπάσουν νέες διαδηλώσεις στην Αθήνα αντίστοιχης έντασης με εκείνες του Ιουλίου.

[Νewpost.gr/tovima.gr]