Ραγδαία επιδείνωση στις σχέσεις Ισραήλ – Αιγύπτου
Σε κατάσταση συναγερμού κηρύχτηκε η χώρα μετά την αιματηρή κατάληψη της ισραηλινής πρεσβείας από διαδηλωτές
Η εύθραυστη ειρήνη που χαρακτηρίζει τις σχέσεις του Ισραήλ με την μετα-Μουμπάρακ Αίγυπτο, υποβάλλεται σε ισχυρή δοκιμασία, καθώς η βίαιη κατάληψη της ισραηλινής πρεσβείας στο Κάιρο από ομάδες διαδηλωτών, τα ξημερώματα του Σαββάτου, τις οδηγεί σε ραγδαία επιδείνωση.
Εχοντας ήδη χαρακτηριστεί «σοβαρή παραβίαση κάθε αποδεκτής διπλωματικής συμπεριφοράς», η κατάληψη της ισραηλινής πρεσβείας πυροδότησε μια δραματική αλληλουχία γεγονότων, που συνοψίζονται στη φυγάδευση του ισραηλινού πρέσβη και του διπλωματικού προσωπικού της πρεσβείας, στην απόφαση του πρωθυπουργού της Αιγύπτου Ισάμ Σαράφ να συγκαλέσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για την εξέταση της κατάστασης, και στην έναρξη έντονων διλωματικών διαβουλεύσεων μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ για να επιτευχθεί αμερικανική παρέμβαση. Η ένταση της κρίσης υποχρέωσε ήδη τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να καλέσει την Αίγυπτο να «τιμήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της», αναφερόμενος στη συνθήκη ειρήνης του 1979 την οποία είχαν δεσμευτεί ότι θα τηρήσουν οι διάδοχοι του ανατραπέντος Χόσνι Μουμπάρακ.
Η παρούσα κρίση επηρεάζει και τις εξελίξεις στο Παλαιστινιακό, καθώς η επιδείνωση των σχέσεων Ισραήλ και Αιγύπτου μπορεί να οδηγήσει σε τερματισμό του διαμεσολαβητικού ρόλου της Αιγύπτου -προοπτική που ανησυχεί τόσο το Ισραήλ όσο και τις ΗΠΑ. Για το Κάιρο επίσης η κρίση με το Ισραήλ δεν εξυπηρετεί -τουλάχιστον- τα μεσοπρόθεσμα συμφέροντά του για πολιτική σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Στο εσωτερικό της Αιγύπτου, η ισχυρή προοπτική εκλογικής επιτυχίας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στις εκλογές που θα διεξαχθούν πριν από το τέλος του χρόνου, φαίνεται να επιβεβαιώνει την άποψη των αιγυπτιακών πολιτικών κύκλων ότι «εκείνο που ήταν δυνατό πριν από την εξέγερση, δεν θα είναι ούτε καν ανεκτό ύστερα από αυτήν». Αντίληψη που υπαινίσσεται οριστική και βαθιά κρίση στις διμερείς σχέσεις, μια προοπτική εξαιρετικά πιθανή μετά και την τουρκική ρήξη με το Ισραήλ.
enet