243.000 δέντρα για να ξαναζήσει η Πάρνηθα
Τιτάνια προσπάθεια να αναγεννηθεί το κατεστραμμένο ελατοδάσος της Πάρνηθας καταβάλλει ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού, τρία χρόνια μετά τον πύρινο όλεθρο που προκάλεσε η πυρκαγιά του 2007 από την οποία καταστράφηκαν 36.338 στρέμματα.
Για την αποκατάσταση του δάσους το 2008 φυτεύτηκαν 43.000 δέντρα ενώ πέρσι και φέτος περίπου 200.000 δέντρα μαύρης πεύκης.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης και δασολόγο κ. Κ. Δημόπουλο, στόχος ήταν να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη του ελατοδάσους ενώ παράλληλα ανακατασκευάστηκε το φυτώριο της Πάρνηθας έτσι ώστε το οικοσύστημα να αναγεννηθεί χρησιμοποιώντας τους σπόρους του καμένου ελατοδάσους.
Το επόμενο στοίχημα είναι η αποκατάσταση 8.000 στρεμμάτων βραχωδών εκτάσεων του ορεινού όγκου.
12 εκατ. ευρώ αντιπλημμυρικά –αναδασώσεις
Υπολογίζεται ότι για την θωράκιση της κατεστραμμένης περιοχής τοποθετήθηκαν 1,7 εκ. κορμοδέματα και ξυλοφράγματα. Όπως όμως τονίστηκε το τίμημα της αποκατάστασης μια καμένης περιοχής είναι διπλάσιο από το κόστος της πρόληψης.
Στην Πάρνηθα, για τα αντιπλημμυρικά έργα δαπανήθηκαν 10 εκ. ευρώ ενώ για τις αναδασώσεις και τις εργασίες που έγιναν για την ανανέωση του φυτωρίου 2 εκ. ευρώ.
Η πολιτεία αδυνατεί πάντως να συνδράμει αποτελεσματικά με πόρους το φορέα διαχείρισης, όπως αναφέρει ο δασολόγος κ. Γιώργος Ζαρύφης, αναφέροντας ότι φέτος δεν έχουν κατανεμηθεί ακόμη οι πιστώσεις για τη συντήρηση του οδικού δικτύου, η οποία έγινε με πόρους ιδιωτών.
Μεγάλα κενά συνεχίζουν να υπάρχουν στην πρόσληψη προσωπικού τόσο στο φορέα όσο και στα δασαρχεία που καθιστούν ηρωικές τις προσπάθειες των λίγων και των εθελοντικών ομάδων.
Σύμφωνα με τον κ. Ζαρύφη από το 2007 και μετά, οι υποδομές του Φορέα Διαχείρισης έχουν βελτιωθεί με αποτέλεσμα σήμερα για τις ανάγκες πυροπροστασίας να υπάρχουν 12 μόνιμα πυροφυλάκια, 70 δεξαμενές για εφοδιασμό οχημάτων και δύο λίμνες για τον ανεφοδιασμό ελικοπτέρων. Παράλληλα έχει δημιουργηθεί συντονιστικό κέντρο που υποδέχεται κάθε καταγγελία και πληροφορία που αφορά τον εθνικό δρυμό. Σημειώνεται ότι για τις ανάγκες της Πάρνηθας, ο όμιλος Marfin έχει δωρίσει 12 οχήματα δασοπυρόσβεσης και δεξαμενές νερού.
Με τη συνδρομή ιδιωτών η προστασία του βουνού
Με ιδιωτική πρωτοβουλία ενισχύεται άλλωστε και η άμυνα της Πάρνηθας απέναντι στις φωτιές. Όπως ανακοινώθηκε χθες, ο Φορέας Διαχείρισης ξεκινά να λειτουργεί πλήρως από φέτος έναν προηγμένο σύστημα πυρανίχνευσης, το οποίο υπόσχεται να εντοπίζει και να προλαβαίνει τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Το σύστημα που αναπτύχθηκε εξολοκλήρου από την SingularLogic και είναι δωρεάν του ομίλου Marfin Egnatia Bank δοκιμάστηκε στις περσινές πυρκαγιές με απόλυτη επιτυχία και τελειοποιήθηκε φέτος.
Το σύστημα βασίζεται στην τεχνολογία των γεωγραφικών συστημάτων εντοπισμού και περιλαμβάνει ένα δίκτυο τηλεματικής που επιτρέπει την διακίνηση ψηφιακών δεδομένων όπως video και εικόνα, δίνοντας παράλληλα το στίγμα των οχημάτων για να υπάρχει καλύτερος συντονισμός των δυνάμεων πυροπροστασίας και πυρόσβεσης.
Έχει επίσης τη δυνατότητα απεικόνισης φωτογραφικών δεδομένων που παρουσιάζουν συνολική εικόνα της περιοχής και των μέσων καταστολής (που υπάρχουν δεξαμενές, πυροσβεστικά οχήματα, δρόμοι κ.α), μπορεί να επεξεργάζεται μετεωρολογικά δεδομένα και διαθέτει συστήματα πυρανίχνευσης που κάνουν αντιληπτή την εκδήλωση επικίνδυνων φαινομένων.
[protothema.gr]