“Στην Κορφή”: μια ταινία για τον Ψηλορείτη

Μια ταινία-ντοκιμαντέρ για το βουνό-σύμβολο της Κρήτης, τον Ψηλορείτη, και για όσους εξακολουθούν να βγαίνουν στην κορφή του συνεχίζοντας μια παράδοση που χάνεται στον χρόνο…
H δημιουργός της Ελισάβετ Λαλουδάκη λέει για τον Ψηλορείτη και την Κρήτη :

Ο κανόνας λέει ότι για να γνωρίσεις έναν τόπο πρέπει να τριγυρίσεις, να τον εξερευνήσεις μεθοδικά, να περιπλανηθείς ασκόπως, να επιστρέψεις ξανά και ξανά. Υπάρχει και άλλος δρόμος. Να βρεις ένα σημείο, το σωστό σημείο, να σταθείς εκεί και να αρχίσεις να παρατηρείς.

‘Βγαίνοντας’ στην κορφή του Ψηλορείτη αντιλήφθηκα ότι αυτό το στρόγγυλο κομμάτι πετρώδους γης είναι ένα τέτοιο σημείο, ένα σωστό σημείο. Από εκεί ψηλά δεν βλέπεις απλά όλη την Κρήτη από τη μια άκρη στην άλλη, από τα Λευκά Όρη μέχρι τη Δίκτη, με τα δύο της πελάγη εκατέρωθεν, το Κρητικό και το Λυβικό. Μπορείς, αν είσαι παρατηρητικός, μέχρι και να καταλάβεις αυτό το τόσο ιδιαίτερο νησί, να αντιληφθείς τα πάθη της κρητικής ψυχής.
Φιλόξενη μέχρις εξαντλήσεως και εύθικτη με το παραμικρό.
Με ανοιχτούς ορίζοντες και στενές προκαταλήψεις.
Γεμάτη υψηλά ιδανικά και αναχρονιστικές ιδέες.
Βουτηγμένη στα μαύρα και πάντα έτοιμη για μαντινάδα και χορό.
Πλημμυρισμένη από χριστιανική ευλάβεια και παγανιστικές συνήθειες.
Βαθύτατα διαιρεμένη, κατακερματισμένη από τον τοπικισμό (κάθε γειτονιά, κάθε χωριό, κάθε πόλη, κάθε επαρχία, κάθε νομός, ένας άλλος κόσμος) και την ίδια στιγμή τρελή από έρωτα για το νησί, το ένα και μοναδικό.

Πλήρες οδοιπορικό στην κρητική ψυχή, από την κορφή του Ψηλορείτη; Μα είναι μια κουκίδα στο χάρτη. Είναι ωστόσο εξαιρετικά δύσκολο να σταθεί ένας απλός άνθρωπος εκεί πάνω πέρα από λίγες ώρες, το πολύ μια δυο μέρες αν είναι καλοκαίρι. Ο δυνατός αέρας, το αδιάκοπο σφύριγμά του, οι απότομες μεταβολές θερμοκρασίας μεταξύ νύχτας και μέρας, το απρόσμενα δριμύ ψύχος και η κάψα του ήλιου, η ομίχλη, η έλλειψη νερού και τροφής θα τον κάνουν να επιστρέψει όσο το δυνατόν γρηγορότερα στην οργανωμένη κοινωνία, να ‘ξαναμπεί’ στην γη.

Γι’ αυτό υπάρχουν οι ταινίες, σκέφτηκα…

Η ταινία ολοκληρώθηκε και ξεκινάει τα δικά της ταξίδια σε φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Συντελεστές της ταινίας

Ελισάβετ Λαλουδάκη

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (Νεοελληνική Λογοτεχνία) και στο Paris IV, Sorbonne (DEA). Έχει ασχοληθεί με το ποιητικό έργο του Νίκου Καρούζου (εκδόσεις Ίκαρος, Απόπειρα). Ταξιδεύει συστηματικά από το 1997 και έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες ταξιδιωτικά άρθρα σε περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχει σπουδάσει θέατρο και μουσική. Μιλάει γαλλικά, αγγλικά, ιταλικά και συνεννοείται στα αραβικά. Το 2008 ίδρυσε μαζί με τον Massimo Pizzocaro την εταιρία παραγωγής ντοκιμαντέρ HappyAnt.tv

Massimo Pizzocaro

Γεννήθηκε στο Μιλάνο. Σπούδασε φωτογραφία στο Istituto Europeo di Design. Διδάσκει από το 1987 στην σχολή φωτογραφίας Focus. Έχει ασχοληθεί για μια δεκαετία με τη διαφημιστική φωτογραφία (Heineken, Epson, BMW, Metaxas, ΙΟΝ… ) ενώ τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην ταξιδιωτική φωτογραφία. Έχει δημοσιεύσει ρεπορτάζ σε σημαντικά περιοδικά του εξωτερικού (Geo magazine, National Geographic, Conde Nast Traveller, Panorama …) και στα περισσότερα της Ελλάδας. Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις και λευκώματα. Μιλάει ιταλικά, αγγλικά, ελληνικά και συνεννοείται στα ισπανικά και γαλλικά.

[rethemnos.gr]