Αλλαγές στο παρά πέντε για τα αυθαίρετα…
Σε σημαντικές αλλαγές στο παρά πέντε της ψήφισης του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα προχώρησε ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Οι κυριότερες από τις αλλαγές αυτές αφορούν στα… πρόστιμα, τα οποία μειώνονται για την κύρια κατοικία, προκειμένου η τακτοποίηση των αυθαιρέτων να γίνει πιο ελκυστική, ενώ αυξάνονται για τις εξοχικές κατοικίες σε ακριβές περιοχές.
Εκτός από τα πρόστιμα, αλλάζει και το ύψος των παραβόλων, τα οποία διαμορφώνονται ως εξής:
• 500 ευρώ για κατοικία 50 τμ ή για κτίριο μοναδική κατοικία μέχρι 100 τμ
• 1.000 ευρώ για 51 – 100 τμ ή για κύρια κατοικία από 101 – 200 τμ
• 2.000 ευρώ για κτίριο από 201 – 1.000 τμ
• 4.000 ευρώ από 1.001 – 2.000 τμ και
• 6.000 ευρώ για κτίρια μεγαλύτερα από 2.000 τμ.
Παράλληλα, εξομοιώνεται ο χρόνος τακτοποίησης στα 30 χρόνια τόσο για τα εντός όσο και για τα εκτός σχεδίου πόλεως κτίσματα, ενώ προβλέπεται ότι εντός 20 ετών πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός. Δυνατότητα για ένταξη στην ρύθμιση έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν κατασκευαστεί έως τις 28.7.2011.
Σε ό,τι αφορά τις μεταβιβάσεις αυθαιρέτων κτισμάτων ή ακινήτων που περιέχουν αυθαίρετα κτίσματα, αυτά δεν μπορούν να μεταβιβαστούν από την ημέρα δημοσίευσης του νόμου, αν δεν έχει πληρωθεί το αντίστοιχο πρόστιμο.
Η προθεσμία υποβολής του φακέλου για ρύθμιση των αυθαιρέτων ξεκινά από 1.10.2011 έως 30.11.2011, ενώ τα υπόλοιπα συμπληρωματικά δικαιολογητικά μπορούν να κατατίθενται μέσα σε προθεσμία 4 μηνών.
Τέλος, προβλέπεται ότι έως το 15% του προστίμου θα αποδίδεται υπέρ των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης.
Οι αλλαγές που κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου της Ολομέλειας προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών της Αριστεράς, οι οποίοι έκαναν λόγο για αλλαγές της τελευταίας στιγμής οι οποίες στην πραγματικότητα δημιουργούν ένα νέο νομοσχέδιο το οποίο δεν μπορούν να επεξεργαστούν.
Έντονη, όμως, ήταν και η διαμαρτυρία του πρώην προέδρου της Βουλής κ. Απόστολου Κακλαμάνη, ο οποίος σε υψηλούς τόνους έκανε έκκληση να τηρούνται οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, γιατί διαφορετικά εκτίθεται ο πολιτικός κόσμος.
Μετά από τις έντονες αντιδράσεις αποφασίστηκε από τον πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο να προστεθεί μία ακόμα συνεδρίαση στη συζήτηση του νομοσχεδίου.
real.gr