Ευρωπαϊκή Μέρα Μουσικής 2010 – 12 μέρες πριν δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα…

Απο το site της Ευρωπαϊκής γιορτης της μουσικής προσπαθούμε να ενημερωθούμε για τις φετεινές εκδηλώσεις στην πόλη μας…
Φεύ… αδύνατον…
Ετσι γενικά ξέρουμε πώς θα γίνει στα Χανιά η ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ… τώρα ποιοι θα εμφανιστούν, τι μέλλει γενέσθαι… άγνωστον…
και γιατί μια τέτοια ξεχωριστή μέρα δεν υπάρχει χώρος για εκδήλωση ενδιαφέροντος απο όσους θέλουν να συμμετέχουν, ειδικά ντόπιους καλλιτέχνες, αλλα θα πρέπει να καταναλώνουμε έτοιμες συνταγές…
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
19, 20 & 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010
Η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής και των Μουσικών για ενδέκατη χρονιά μένει πιστή στο καθιερωμένο ραντεβού της με το κοινό, όπως πάντα δωρεάν και στο γνωστό σημείο: τους δρόμους και τις πλατείες δεκάδων πόλεων σε όλη την Ελλάδα !
Σε μια ομολογουμένως δύσκολη χρονιά, η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής όχι μόνο επιστρέφει αλλά, σε πείσμα των καιρών, φέτος εξαπλώνεται, αφού ταξιδεύει σε ακόμα περισσότερα σημεία. Μαζί της ταξιδεύουν ήχοι και εικόνες που θα πλημμυρίσουν δεκάδες πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Ανάμεσά τους ο Βόλος, το Ηράκλειο Κρήτης, η Θεσσαλονίκη, η Κέρκυρα, το Κιλκίς, η Λάρισα, η Πάρος, το Περιστέρι, η Πάργα, η Πρέβεζα, ο Πύργος, η Ρόδος, οι Σέρρες, την Φιλλιπιάδα και τα Χανιά. Στην πολύπαθη Αθήνα, οι σκηνές της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής θα «ανέβουν» σε όλα τα γνωστά και αγαπημένα κομβικά σημεία της πόλης, όπως οι πλατείες Κοτζιά, Κλαυθμώνος, Συντάγματος και Ασωμάτων, αλλά και σε νέα σημεία, όπως η Πλατεία Αγίας Ειρήνης και η Πλατεία Βαρνάβα.
Την 21η Ιουνίου η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής θα έχει την χαρά να φιλοξενήσει τρεις αξιόλογες ορχήστρες της σύγχρονης σκηνής: την Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών, την Συμφωνική Ορχήστρα της Λωζάννης καθώς και – σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών – την SimonBolivarYouthOrchestraτης Βενεζουέλας.
Αυτοί βέβαια δεν θα είναι οι μόνοι εκλεκτοί προσκεκλημένοι της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής 2010. Μια σειρά από φρέσκα και πολύ ενδιαφέροντα σχήματα απ’ όλη την Ευρώπη, εκπρόσωποι του μουσικού πλουραλισμού που πιστά αναδεικνύει η Γιορτή μέσα στα χρόνια, συμπεριλαμβάνονται επίσης στο φετινό πρόγραμμα.
Ανάμεσά τους:
Dan Le Sac VS Scroobius Pip – το εξαιρετικό Electronica / Funk / hip hop duo από τη Βρετανία. Το πρώτο άλμπουμ τους “Angels” ντεμπουτάρισε το 2008 στην διόλου ευκαταφρόνητη τριακοστή θέση του uk chart και τους έβαλε για τα καλά στο χάρτη της hip hop / electronica. Αυτό κυρίως χάρη στην χαρακτηριστική φωνή του Scroobius αλλά και στο «αιρετικό» πρώτο τους singleThouShaltAlwaysKill. Για όσους δεν το θυμούνται πρόκειται για το κομμάτι που διαλαλούσε ότι οι Nirvana, οι Pixies, οι Oasisκαι οι Smiths, μεταξύ άλλων, δεν είναι «τίποτα παραπάνω από απλές μπάντες». Έχουν εμφανιστεί σε μεγάλα φεστιβάλ όπως το Glastonbury (το 2007 και 2009) και φημίζονται για τον εξαιρετικά feel good ήχο και το καυστικό τους χιούμορ.
Fallulahαέρινη, εκλεπτυσμένη, ακαταμάχητα όμορφη και pop – η Fallulahέρχεται από τη Δανία, σε συνεργασία με το Δανέζικο Ινστιτούτο της Αθήνας, έχοντας στις αποσκευές της τον πρώτο της δίσκο “TheBlackCatNeighbourhood”. Ο δίσκος κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο και σε ένα μήνα, η Fallulahεκτοξεύτηκε σε όλα τα μουσικά μέσα της Δανίας. το single“ILayMyHead” έγινε πολύ γρήγορα τραγούδι της εβδομάδας (DanishP 3 Radio) και είναι ήδη καλεσμένη στο πασίγνωστο RoskildeFestival. Popστολισμένη με στοιχεία electro, rock ακόμα και jazz και folk, έκανε τους κριτικούς να χαρακτηρίσουν την 24χρονη κατά κόσμον Maria Apetri, την «Σκανδιναβή Βat For lashes».
Kingdom Of Lord Owl (K.O.L.O.). Από το 2008 οπότε και κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους “Songs for a Sleepwalker”, οι Ελβετοί από την πόλη της Λωζάννης, έχουν περιοδεύσει εκτεταμένα σε Ευρώπη και Αμερική. Με δικά τους λόγια η μουσική τους είναι «ένα πάντρεμα ανάλαφρης pop/ folk και δυναμικού rock n roll». Μοιράζουν τον χρόνο τους μεταξύ Νέας Υόρκης και Παρισιού, όπου ετοιμάζουν αυτή την περίοδο τον δεύτερο δίσκο τους
—————————————————————————————————————————-

Το προσεχές διάστημα θα ανακοινωθούν φυσικά πολλά περισσότερα ονόματα, ενώ όπως πάντα η ελληνική σκηνή θα κυριαρχήσει. Για μια ακόμα χρονιά άλλωστε η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής δέχτηκε έναν πραγματικό καταιγισμό προτάσεων, με περισσότερα από 300 demos στην Αθήνα και περισσότερα από 200 στις υπόλοιπες πόλεις του Εθνικού Δικτύου.

europeanmusicday