Έκθεση “Ξενιτεμός, Μετανάστευση, Γυρισμός”

Από 5 έως 13 Σεπτέμβρη στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (Μεγάλο Αρσενάλι)

Το Κέντρο Γκαίτε Χανίων, το Ινστιτούτο Γκαίτε της Αθήνας, o Σύλλογοw Μεταναστών και Ομογενών από Γερμανία και η ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ εγκαινιάζουν
την Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011 στις 20:00 στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (Ακτή Τομπάζη 31 ) την έκθεση “Ξενιτεμός, Μετανάστευση, Γυρισμός”
Ενθύμια από την πρώτη και δεύτερη πατρίδα
Επιμέλεια της έκθεσης: Ευανθία Καΐρη

Πορείες και βιώματα, προσωπικές ιστορίες και πεπρωμένα, αντιπροσωπευτικά μιας γενιάς, η οποία έστειλε χιλιάδες στην Γερμανία για να βρουν την τύχη τους. Μικρή ή μεγάλη, η διαμονή άφησε τα ίχνη της στο μυαλό και στην καρδιά.

Από ποια ανάγκη, με ποια όνειρα άφησαν πίσω τους την πατρίδα για τα ξένα; Εκεί πώς τα ‘φερε η ζωή, πώς βρήκε ο καθένας τον δρόμο του; Και μετά; Έγινε η δεύτερη πατρίδα πρώτη; Ή το φυλαγμένο όνειρο τούς γύρισε στην Ελλάδα, μία χώρα που δεν γνώριζαν πια τόσο καλά – άλλαξε εκείνη, άλλαξαν κι αυτοί μέσα τους.

Όλα αυτά επιδιώκει να ψηλαφίσει η έκθεση αυτή, μέσα από αντικείμενα, φωτογραφίες και προσωπικές μαρτυρίες αυτών που έζησαν τη δική τους σύγχρονη Οδύσσεια.

Η έκθεση αυτή είναι ένα λεύκωμα γεμάτο εικόνες και ενθύμια, για κείνους που θυμούνται και για όσους θα ήθελαν να μάθουν.
Στο πλαίσιο αυτής της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ομιλίες, το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου και ώρα έναρξης 20:00, με θέμα «Μετανάστευση: Ιστορία – Διαστάσεις»

Ομιλητές θα είναι η κ. Ελένη Τορόση, συγγραφέας και δημοσιογράφος για πολυπολιτισμικά και μεταναστευτικά θέματα (Μόναχο, Αθήνα), η οποία και θα συντονίσει την συζήτηση, ο καθηγητής κ. Μιχάλης Δαμανάκης (Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου) και η φιλόλογος κ. Βαρβάρα Περράκη.

Συμμετέχουν και συζητούν μαζί τους για την μετανάστευση του τότε αλλά και του σήμερα Έλληνες από την Κρήτη που έζησαν και εργάσθηκαν στη Γερμανία.

Ώρες επισκέψεων: 10.00 – 14.00 και 18.00 – 22.00

Είσοδος : ελεύθερη