Εκλέγουν εκπροσώπους για τη νέα …ΤΕΔΚ

Αγώνα δρόμου με το χρόνο καλείται να δώσει τώρα η Αυτοδιοίκηση στην Κρήτη, όπως και πανελλαδικά βέβαια, προκειμένου να προχωρήσει στη συγκρότηση του νέου οργάνου, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, δηλαδή, που θα αντικαταστήσει, όπως προβλέπεται στο νόμο του «Καλλικράτη», τις τέσσερις ΤΕΔΚ που υπήρχαν ανά νομό του νησιού.

Η θεσμική αυτή ανασυγκρότηση των οργάνων έχει αργήσει αισθητά, το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα έγινε ΦΕΚ, αφού χρειάστηκε να περάσουν 8 μήνες από την εφαρμογή του «Καλλικράτη», και ο δήμαρχος Ηρακλείου τρέχει τώρα και δε φτάνει για να συντονίσει τις διαδικασίες, μιας και τα χρονικά περιθώρια που δόθηκαν από την κυβέρνηση είναι ασφυκτικά.
Εκεί ουσιαστικά που φαινόταν πως η κυβέρνηση είχε ξεχάσει τελείως τα νέα όργανα, τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ) και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας στη θέση της σημερινής ΚΕΔΚΕ, τώρα πιέζει τους οργανισμούς Αυτοδιοίκησης να τελειώνουν στο άψε-σβήσε με τις διαδικασίες. Είναι ενδεικτικό πως κάθε Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να εκλέξει τους εκπροσώπους του στην 125μελή γενική συνέλευση της ΠΕΔ Κρήτης ως την 1η Σεπτεμβρίου. Η Συνέλευση πρέπει μετά να συγκληθεί εντός 20ημέρου, ώστε κατόπιν οι ΠΕΔ να προχωρήσουν στην εκλογή του πανελλαδικού τους οργάνου, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων.
Το βάρος της οργάνωσης και του συντονισμού έχει πέσει στις πλάτες του δημάρχου Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη, ως δημάρχου του Δήμου που αποτελεί έδρα της ΠΕΔ Κρήτης, και έτσι ο Γιάννης Κουράκης ενημέρωσε εγγράφως χθες τους συναδέλφους του σε όλο το νησί.

Εκλογές

«Σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 75 Προεδρικό Διάταγμα για τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΦΕΚ Α’ 182/22.8.2011), η εκλογή των εκπροσώπων των Δημοτικών Συμβουλίων στη Γ.Σ. της ΠΕΔ Κρήτης -για την τρέχουσα δημοτική περίοδο – είναι 10 ημέρες από τη δημοσίευση του ως άνω Π.Δ., δηλ. το αργότερο έως την 1 Σεπτεμβρίου 2011, η δε σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης της ΠΕΔ Κρήτης θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός 20 ημερών, δηλ. το αργότερο έως την 11η Σεπτεμβρίου 2011. Επειδή οι ημερομηνίες είναι πολύ πιεστικές (βλ. άρθρο 10 παρ. 1 εδ. β και άρθρο 45 παρ. 4 του Π.Δ. 75/22-8-2011), παρακαλώ άμεσα να προγραμματίσετε συνεδριάσεις των Δημοτικών σας Συμβουλίων για την εκλογή των εκπροσώπων σας στη Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης (ΠΕΔ Κρήτης) και την αποστολή τους το αργότερο έως την 1η/9/2011 (με συνημμένο το αντίστοιχο πρακτικό συνεδρίασης) στη διεύθυνση της ΤΕΔΚ Ν. Ηρακλείου. Τα παραπάνω ισχύουν, εφόσον δεν ανατραπεί κάτι από τη διευκρινιστική εγκύκλιο που αναμένεται να εκδώσει το υπουργείο Εσωτερικών», αναφέρει στο σχετικό, διαβιβαστικό του έγγραφο ο κ. Κουράκης, ο οποίος παραθέτει επίσης το πώς θα εκπροσωπηθεί κάθε Δήμος του νησιού στη Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ Κρήτης.

 

Η εκπροσώπηση ανά δήμο

Όπως λοιπόν προκύπτει, η Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ θα αποτελείται από 125 μέλη, τα οποία θα αποτελούν οι 24 δήμαρχοι και 101 ακόμα εκπρόσωποι των δήμων. Η κατανομή των εκπροσώπων είναι αναλογική, με βάση το μέγεθος των δήμων, και ως εκ τούτου την πλέον ισχυρή αντιπροσώπευση θα έχουν ο Δήμος Ηρακλείου με 28 εκπροσώπους και ο Δήμος Χανίων με 17.
Αναλυτικά η εκπροσώπηση του κάθε νομού στη Γενική Συνέλευση έχει ως εξής: Στο νομό Ηρακλείου ο Δήμος Ηρακλείου εκλέγει 27, ο Δήμος Αρχανών-Αστερουσίων 3, ο Δήμος Βιάννου 1, ο Δήμος Γόρτυνας 3, ο Δήμος Φαιστού 4, ο Δήμος Μαλεβιζίου 4 και οι Δήμοι Μινώα και Χερσονήσου 3 και 4 αντίστοιχα (στους παραπάνω δε συμπεριλαμβάνονται οι δήμαρχοι). Στο νομό Λασιθίου ο Δήμος Αγίου Νικολάου εκλέγει 4 και οι Δήμοι Ιεράπετρας, Οροπεδίου και Σητείας 5, 1 και 3 αντίστοιχα (δε συμπεριλαμβάνονται οι δήμαρχοι). Στο νομό Ρεθύμνου ο Δήμος Ρεθύμνου εκλέγει 8, ο Δήμος Αγίου Βασιλείου 2, ο Δήμος Αμαρίου 1, ο Δήμος Ανωγείων 1 και ο Δήμος Μυλοποτάμου 3 (δε συμπεριλαμβάνονται οι δήμαρχοι).
Τέλος, στο νομό Χανίων ο Δήμος Χανίων εκλέγει 16, ο Δήμος Αποκορώνου 2, ο Δήμος Γαύδου κανέναν, ο Δήμος Καντάνου 1, ο Δήμος Κισσάμου 2, ο Δήμος Πλατανιά 3 και ο Δήμος Σφακίων κανέναν. Έτσι θα προκύψουν οι 101 εκπρόσωποι των δήμων, οι οποίοι θα πλαισιωθούν από τους 24 δημάρχους.

[neakriti.gr]