Δεν κόβονται στο μισό οι συντάξεις, διαμηνύει ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν

Στην τελική ευθεία μπαίνουν πλέον οι διαπραγματεύσεις για το Ασφαλιστικό, καθώς η τρόικα φαίνεται πως κάνει πίσω στις απαιτήσεις για περικοπή συντάξεων στο μισό, κάνοντας μάλιστα λόγο για… παρεξήγηση.

«Μας παρεξηγήσατε. Δεν κόβουμε τις συντάξεις στο μισό. Οι χαμηλές και μεσαίες συντάξεις θα έχουν ποσοστό αναπλήρωσης από 65% ως 80%, καθώς πέραν της αναλογικής θα λαμβάνουν και τη βασική σύνταξη». Αυτή ήταν η απάντηση του κ. Αμαντέου Αλταφάζ, εκπροσώπου του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τις Οικονομικές Υποθέσεις κ. Ολι Ρεν, σε ερώτημα του «Βήματος» για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Ο υπουργός Εργασίας, κ. Α. Λοβέρδος, είχε στείλει άλλωστε επιστολή στον Ευρωπαίο Επίτροπο για διευκρινίσεις επί του θέματος που έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση την τελευταία εβδομάδα. Ο κ. Λοβέρδος έλαβε την ίδια απάντηση, την οποία και χαρακτήρισε σε έτερη επιστολή ως ‘’θετική εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει σε τελική συμφωνία’’.

Οι ελεγκτές αναμένονται στη χώρα μας εντός των ημερών για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Πέρα από αυτή τη μία διευκρίνιση, υπάρχουν ακόμα αρκετές ‘’γκρίζες ζώνες’’ που το υπουργείο καλείται να διαπραγματευτεί:

–          Βασική σύνταξη: Το υπουργείο θα διαπραγματευτεί με τους επιτηρητές για να δίνεται με την έξοδο από την εργασία, δηλαδή μαζί με την αναλογική, και όχι μόνο μετά το 65ο έτος, όπως επιμένει η τρόικα.  Μάλιστα, πιθανό κρίνεται το σενάριο του πέναλτι από το 60ο έτος, σε περίπτωση που δοθεί η βασική μαζί με την αναλογική (η οποία έχει πέναλτι 6% ετησίως μέχρι το 65ο έτος). Επίσης, οι επιτηρητές ζητούν εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση της βασικής σύνταξης, κατεύθυνση που προσανατολίζεται και το υπουργείο.

–          Επικουρικές συντάξεις: Πρόκειται για ‘’γκρίζα ζώνη’’, για την οποία έχει στείλει επιστολή στην Κομισιόν ο υφυπουργός Εργασίας, κ. Γ. Κουτρουμάνης. Οι επιτηρητές θέλουν να τις συνυπολογίσουν στο τελικό ποσοστό αναπλήρωσης, με το επιχείρημα ότι είναι υποχρεωτικές. Όμως το υπουργείο διεκδικεί να δίνονται με βάση αναλογιστικές μελέτες που θα καταδεικνύουν τις οικονομικές δυνατότητες κάθε ταμείου. Ας σημιωθεί πως αν η επικουρική μειωθεί κατά τα πρότυπα της ανταποδοτικής, ήτοι 40%, τότε θα πέσει από το 20% της κύριας σύνταξης στο 12%. Αυτό σημαίνει πως μαζί με τη βασική, το ποσοστό θα αγγίζει το 70% επί του μισθού από 90-100% που δίνουν κύρια και επικουρική σήμερα.

–          Η  40ετία: Η συμπλήρωση 40 ετών για πλήρη συνταξιοδότηση θεωρείται πλέον δεδομένη. Το υπουργείο θα ζητήσει από τους ελεγκτές να συνυπολογίζεται ως πλασματικός χρόνος ασφάλισης ο στρατός, ο χρόνος λοχείας, καθώς και η διαδοχική ασφάλιση.

[Reporter.gr]