Δημιουργία εγκατάστασης καυσίμων στη Σούδα

«Πράσινο φως» εκ νέου για τη δημιουργία εγκατάστασης καυσίμων στη θέση «Πλατάνι» της Δημοτικής Ενότητας Σούδας καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε την εταιρεία Mamidoil – Jetoil Α.Ε., η οποία είχε προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας την ανάκληση της απόφασης της 11ης Φεβρουαρίου 2010 του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης, Θανάση Καρούντζου, με την οποία ο νυν γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης είχε ανακαλέσει παλαιότερη δική του απόφαση (της 4ης Μαρτίου 2004), με την οποία είχε γνωμοδοτήσει θετικά για την προέγκριση χωροθέτησης του συγκεκριμένου έργου.
Ηδη, ο κ. Καρούντζος, σε απόφαση που έλαβε στις 23 Αυγούστου 2011, σημειώνει ότι «σε εκτέλεση της υπ’ αριθμ. 2414/2011 απόφασης του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, θεωρείται άκυρη η σχετική απόφασή μας και επανέρχονται σε ισχύ η με αρ. πρωτ. 674/4-3-2004 θετική γνωμοδότηση ως προς την προκαταρκτική περιβαλλοντική εκτίμηση και αξιολόγηση και η με αρ. πρωτ. 3445/6-9-2005 απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων της μονάδας του θέματος».
Κληθείς χθες από τα «Χ.Ν.» να σχολιάσει τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ο κ. Καρούντζος απέφυγε να το κάνει, λέγοντας απλά ότι «το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαιώνει την εταιρεία και από ‘κει πέρα εγώ έχω υλοποιήσει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, δηλαδή επανήλθε η απόφαση του 2004. Τίποτε άλλο».
Η ΑΠΟΦΑΣΗ
Η απόφαση του κ. Καρούντζου έχει ήδη κοινοποιηθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στην Περιφέρεια Κρήτης και στην εταιρεία Mamidoil – Jetoil Α.Ε.
Στο σχετικό έγγραφο, πέραν των προαναφερθέντων, επισημαίνεται, ακόμη, ότι αποφασίζεται η «ανανέωση (παράταση ισχύος) της με αρ. πρωτ. 3445/6-9-2005 απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων των εγκαταστάσεων αποθήκευσης, διακίνησης και εμπορίας υγρών καυσίμων της εταιρίας Mamidoil – Jetoil A.E., στη θέση ‘Πλατάνι’ της Δημοτικής Ενότητας Σούδας, Δήμου Χανίων, Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, για χρονικό διάστημα 5 ετών από την υπογραφή της παρούσας. Η εταιρεία οφείλει να επανέλθει με νεότερη αίτησή της προς την υπηρεσία μας εγκαίρως πριν από τη λήξη της προθεσμίας αυτής, προκειμένου να εξετασθεί αν απαιτείται η αναθεώρηση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων.
Η με αρ. πρωτ. 3445/6-9-2005 απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων εξακολουθεί να ισχύει σε όλα τα υπόλοιπα στοιχεία της (μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι και σχέδια), έως το τέλος ισχύος της παρούσας απόφασης. Η εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων που αναφέρονται σε αυτήν, όπως αυτοί ανανεώνονται με την παρούσα απόφαση, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την κατασκευή και λειτουργία του έργου και βαρύνει τον φορέα εκτέλεσης και εκμετάλλευσης της εξεταζόμενης μονάδας. Η μη τήρηση των όρων αυτών συνεπάγεται την επιβολή στους υπεύθυνους του έργου των κυρώσεων που προβλέπονται από τις διατάξεις των άρθρων 28, 29 και 30 του Ν. 1650/1986, όπως τροποποιήθηκε με τον Ν. 3010/2002.
Η με αρ. πρωτ. 3445/6-9-2005 απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων της μονάδας με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που τη συνόδευε καθώς και η παρούσα απόφαση, πρέπει να είναι διαθέσιμες και να επιδεικνύονται από τον φορέα εκμετάλλευσης του εξεταζόμενου έργου σε κάθε αρμόδιο ελεγκτικό όργανο που διενεργεί έλεγχο στο έργο, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Οι παραπάνω αποφάσεις αναφέρονται μόνο στις ενδεχόμενες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη λειτουργία της μονάδας, δεν αφορά θέματα ασφάλειας των εγκαταστάσεων έναντι ατυχημάτων ή ασφάλειας και υγιεινής του προσωπικού, τα οποία ρυθμίζονται με άλλες διαδικασίες βάσει της κείμενης νομοθεσίας, και δεν απαλλάσσει την επιχείρηση από τη υποχρέωση εφοδιασμού της με άλλες άδειες που τυχόν προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία. Εκδίδεται χωρίς να εξεταστούν οι τίτλοι ιδιοκτησίας και οι όροι και περιορισμοί δόμησης του γηπέδου και δεν συνεπάγεται νομιμοποίηση οποιωνδήποτε αυθαίρετων υφιστάμενων κατασκευών. Επίσης δεν καλύπτει θέματα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, τα οποία ρυθμίζονται κατά την ΚΥΑ Η.Π. 54409/2632/2004 (ΦΕΚ 1931/Β/ 27-12-2004).
Το οικείο Περιφερειακό Συμβούλιο προς το οποίο κοινοποιείται η παρούσα απόφαση οφείλει να προβεί εντός πέντε (5) ημερών, από τη λήψη της παρούσας απόφασης, στην δημοσιοποίησή της, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 της ΚΥΑ 37111/2021/2003. Τα έξοδα δημοσιοποίησης της απόφασης βαρύνουν τον φορέα εκμετάλλευσης της εξεταζόμενης μονάδας».

Χανιώτικα Νέα