Διεθνείς αντιδράσεις για την υποβάθμιση των ΗΠΑ

Διεθνείς αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του οίκου αξιολόγησης S&P για μείωση κατά μία βαθμίδα την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ.  

Για «διεθνή επιτήρηση» κάνει λόγο η Κίνα, ο μεγαλύτερος ξένος πιστωτής της Αμερικής, ενώ οι Φιλιππίνες ζητούν από τις ΗΠΑ να «ασχοληθούν με τα θεμελιώδη ζητήματά τους». Η Ιαπωνία (δεύτερος μεγαλύτερος πιστωτής των ΗΠΑ) επεσήμανε την εμπιστοσύνη της στα αμερικανικά ομόλογα και η Ινδία ισχυρίστηκε ότι η οικονομική της ανάπτυξη δεν θα επηρεαστεί.

Αμέσως μετά την είδηση υποβάθμισης, το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα μετέδωσε ότι “η Κίνα, ο μεγαλύτερος πιστωτής της μοναδικής υπερδύναμης του κόσμου, έχει τώρα κάθε δικαίωμα να απαιτήσει από τις ΗΠΑ να ασχοληθούν με τα δομικά προβλήματα του χρέους τους”. Πρόσθεσε δε ότι “πρέπει να εισηγηθεί η διεθνής επιτήρηση σχετικά με το ζήτημα των αμερικανικών δολαρίων και ένα νέο σταθερό και ασφαλές παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει μία επιλογή προκειμένου να αποτραπεί η πρόκληση μιας καταστροφής από μία μοναδική χώρα”.

Την εμπιστοσύνη της προς τη σταθερότητα των αμερικανικών ομολόγων και της στρατηγικής αγοράς τους, παρά την υποβάθμιση εξέφρασε η Ιαπωνία, η οποία άλωστε έχει επενδύσει την πλειοψηφία των συναλλαγματικών αποθεματικών της σε αμερικανικά ομόλογα και είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός πιστωτής των ΗΠΑ, μετά από την Κίνα. “Η εμπιστοσύνη που έχουμε στα αμερικανικά ομόλογα και η ελκυστικότητά τους ως επένδυση δεν θα αλλάξουν παρά το μέτρο αυτό” δήλωσε Ιάπωνας αξιωματούχος στο Dow Jones.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών των Φιλιππίνων, Σέζαρ Πουρισίμα, επεσήμανε ότι η υποβάθμιση μπορεί να ενισχύσει την αβεβαιότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές. “Εκτός και αν οι ΗΠΑ ασχοληθούν με τα θεμελιώδη ζητήματά τους, πιστεύω ότι μπορεί να έχουμε μπει σε μια εποχή λιγότερο προβλέψιμων και σταθερών αγορών”, είπε.

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο προεδρικός εκπρόσωπος των Φιλιππίνων, Ρίκι Καραντάνγκ, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι: “ήταν αναμενόμενο εδώ και καιρό. Κατά έναν τρόπο είναι μία προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ ώστε να ξεκινήσουν να ασχολούνται με τα οικονομικά τους ζητήματα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα μπορέσουν να το κάνουν αυτό”.

Την άποψη ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας δε θα επηρεαστεί από την υποβάθμιση της αξιολόγησης του χρέους των ΗΠΑ, δήλωσε ο Σ. Ρανγκαραχάν, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού στο πρακτορείο Ρόιτερς. “Δεν πιστεύω ότι η Ινδία θα επηρεαστεί πολύ πέρα από την προσωρινή νευρικότητα της αγοράς. Οι ΗΠΑ πρέπει να δείξουν ότι έχουν ένα αξιόπιστο σχέδιο δημοσιονομικής σταθερότητας και είναι σαφές ότι η πρόσφατη συμφωνία δεν είναι αρκετή” πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η ανάπτυξη στην Ινδία θα φτάσει το 8,2% για αυτό το δημοσιονομικό έτος.

[fimotro]