Πανόραμα Ελληνικής Αρχιτεκτονικής 2011

Στο Μεγάλο Αρσενάλι από 28/7 έως 16/8.  

Εγκαινιάζεται την Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011, ώρα 19.30, η έκθεση ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ 2011, που συνδιοργανώνουν το περιοδικό ΔΟΜΕΣ και η Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Περιβάλλοντος Δήμου Χανίων – Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ), στο Μεγάλο Αρσενάλι, από τις 28 Ιουλίου έως τις 16 Αυγούστου 2011.

Η έκθεση αποτελεί συνέχεια μίας ιδέας που γεννήθηκε το 2009 από το διεθνές αρχιτεκτονικό περιοδικό ΔΟΜΕΣ, λόγω της ανάγκης προβολής, ενθάρρυνσης και καταγραφής του έργου Ελλήνων αρχιτεκτόνων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς και της σύγχρονης αρχιτεκτονικής εν γένει στην Ελλάδα, υπό τη μορφή διαγωνισμού. Φέτος είναι η δεύτερη κατά σειρά χρονιά που προκηρύσσονται και απονέμονται τα ‘ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΟΜΕΣ 2011, ένας αναδυόμενος θεσμός στο πεδίο της αρχιτεκτονικής που αποτελεί μέρος του γενικότερου προγράμματος ‘ΔΟΜΕΣ 2011’ που περιλαμβάνει τα εξής:

1. Τα τέσσερα ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΟΜΕΣ 2011 που αφορούν το καλύτερο πραγματοποιημένο έργο των ετών 2008-2010, το καλύτερο πρώτο κτήριο νέου αρχιτέκτονα, το καλύτερο έργο νέας αρχιτεκτονικής σε υπάρχον κτήριο/πλαίσιο και την καλύτερη μη υλοποιημένη μελέτη της ίδιας περιόδου αντίστοιχα.
Την κριτική επιτροπή για τα ‘Βραβεία ΔΟΜΕΣ 2011’απετέλεσαν:
α. Ο κ. Steven Holl, ένας από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες διεθνώς, καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης.
β. Ο κ. Finn Geipel, καθηγητής Αρχιτεκτονικής και διευθυντής του Laboratory for Integrative Architecture του Πολυτεχνείου του Βερολίνου.
γ. Ο κ. Παναγιώτης Τουρνικιώτης, καθηγητής Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Τα Βραβεία απένειμαν οι καθηγητές αρχιτεκτονικής κκ. Παναγιώτης Τουρνικιώτης, Δημήτρης Φατούρος και Πάνος Τζώνος.

2.Την έκθεση ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ2011 που περιλαμβάνει όλα τα έργα και τις μελέτες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό (143 έργα και μελέτες), η οποία παρουσιάστηκε στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, τη Λάρισα και τώρα στα Χανιά. Ακολουθούν το Ηράκλειο, η Πάτρα, η Ξάνθη και η Κύπρος.

3. Την έκδοση της ‘ΕΠΕΤΗΡΙΔΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ 2011,που περιλαμβάνει αξιόλογα πραγματοποιημένα έργα και ανεκτέλεστες μελέτες των ετών 2008-10, οι οποίες έχουν ανατεθεί από πραγματικούς πελάτες, και θα καταστήσει εύκολα προσβάσιμη από τους ενδιαφερόμενους μια σύνοψη της σύγχρονης αρχιτεκτονικής δημιουργίας. Ο πρώτος τόμος της ‘Επετηρίδας’ κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2011, ενώ ο δεύτερος αναμένεται να κυκλοφορήσει το Σεπτέμβριο του 2011.

Ώρες επισκέψεων: 10.00 – 14.00 και 18.00 – 22.00
Είσοδος ελεύθερη