Νομιμοποίηση αυθαιρέτων: Τα πρόστιμα και οδηγίες

Από εισπρακτική λογική διέπεται το νέο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα που κατετέθη προς ψήφιση στη Βουλή, το βράδυ της Πέμπτης, καθώς όσοι ιδιοκτήτες πληρώνουν το πρόστιμο που θεσπίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος θα σώζουν το ακίνητό του για τα επόμενα 20 ή 40 χρόνια.

Παραμένει αδιευκρίνιστο αν μετά την λήξη αυτού του χρονικού διαστήματος το ακίνητο θα θεωρείται ξανά παράνομο.

Σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων καταβάλουν εφ’ άπαξ το πρόστιμο θα έχουν έκπτωση 20%, αλλιώς θα μπορούν να το ξεπληρώσουν σε 8 ή 14 δόσεις.

Με τον νέο νόμο, τα όρια για όσους παρανομούν στενεύουν ασφυκτικά, καθώς δεν θα επιτρέπεται η μεταβίβαση, η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος ή αλλαγή χρήσης σε ακίνητο, στο οποίο διαπιστώνονται πολεοδομικές παραβάσεις.

Το ίδιο θα ισχύει, εάν δεν έχει ανασταλεί η κατεδάφισή του, αν δεν έχει περατωθεί η διαδικασία διατήρησής του ή αν δεν έχει καταβληθεί το ειδικό πρόστιμο που θεσπίζει ο νέος νόμος.
Επίσης ο κ. Χριστόπουλος τονίζει ότι όσοι έχουν διαθέτουν ακίνητα σε ρέματα, πλησίον αρχαιολογικών χώρων και στον αιγιαλό, δεν θα μπορέσουν να νομιμοποιήσουν τα αυθαίρετα.

Τα πρόστιμα

Το πρόστιμο, όπως προβλέπει ο νέος νόμος, υπολογίζεται βάσει του εμβαδού πολλαπλασιαζόμενο με την αντικειμενική τιμή ζώνης, που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου, κατά τον χρόνο υποβολής της σχετικής αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, επί το συντελεστή 15 % και επί τους συντελεστές που ορίζονται στον μαθηματικό τύπο που ορίζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, που είναι ο εξής:

Τετραγωνικά μέτρα Χ 15% Χ τιμή ζώνης Χ συντελεστές τετραγωνιδίων

Αν δεν έχει καθοριστεί τιμή ζώνης στην περιοχή του ακινήτου, καθώς και στις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης και εκτός ορίων οικισμών, για τον υπολογισμό της αξίας των κτισμάτων λαμβάνεται υπόψη η ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στον Δήμο και εάν δεν έχει καθοριστεί σε αυτόν, η ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στην περιφερειακή ενότητα, όπου βρίσκεται το ακίνητο.

Τα πρόστιμα για τις «ήπιες» παραβάσεις κυμαίνονται από 1.500 ως 3.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον νέο νόμο, για αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση που δεν προβλέπει η οικοδομική άδεια, συνολικής επιφάνειας μέχρι 20 τμ και εφόσον το μέγεθος αυτό δεν υπερβαίνει το ποσοστό 20% της επιτρεπόμενης επιφανείας και βρίσκεται εντός οικοδομήσιμου τμήματος του οικοπέδου, καθώς και για υπέρβαση ύψους που δεν υπερβαίνει το ποσοστό 20% του επιτρεπόμενου βάσει της οικοδομικής άδειας μετρούμενο από τη στάθμη του περιβάλλοντα χώρου που ορίζεται στην άδεια αυτή, το πρόστιμο καθορίζεται σε ποσόν 1.500 ευρώ για ακίνητα σε εκτός σχεδίου περιοχές, σε δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ για ακίνητα που βρίσκονται εντός σχεδίου και εντός οικισμών με τιμή ζώνης έως 2.000 ευρώ και σε 3.000 ευρώ για περιοχές με τιμή ζώνης μεγαλύτερη από 2.000 ευρώ.


ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ

Νομιμοποίηση δύο ταχυτήτων με… κενά!

Η νομιμοποίηση γίνεται είτε για 40 χρόνια

σε περιοχές εντός σχεδίου πόλης ή εντός ορίων οικισμών,
στις περιπτώσεις που το αυθαίρετο κτίσμα, συνιστά κύρια και μοναδική κατοικία ή
αν ο ιδιοκτήτης ή ο σύζυγος ή οποιοδήποτε από τα ανήλικα τέκνα δεν έχει δικαίωμα πλήρους κυριότητας

ή επικαρπίας ή οίκησης σε κατοικία ή σε ιδανικό μερίδιο αυτής που πληροί τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειάς του ή δικαίωμα πλήρους κυριότητας σε οικόπεδο οικοδομήσιμο ή σε ιδανικό μερίδιο οικοπέδου στο οποίο αντιστοιχεί εμβαδόν κτίσματος που πληροί τις στεγαστικές του ανάγκες και βρίσκονται σε δημοτικό ή κοινοτικό διαμέρισμα με πληθυσμό άνω των 3.000.

Είτε για 20 χρόνια σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως ή εκτός ορίων οικισμών

Το μισό πρόστιμο προβλέπεται για κατασκευές και χρήσεις καθώς και για πρόχειρες κατασκευές μέχρι 20 τετραγωνικά μέτρα, που ανεγέρθηκαν πριν την 1/1/1983.

ΠΑΣΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Αν το αυθαίρετο λειτουργεί ως βιομηχανική, βιοτεχνική εγκατάσταση, ξενοδοχείο, αποθήκη ή άλλη παραγωγική μονάδα και εφ όσον ο νόμος επιτρέπει την λειτουργία του, από το ειδικό πρόστιμο αφαιρείται το ποσό του προστίμου ή τέλους ή εισφοράς, που έχει καταβληθεί σε εφαρμογή των διατάξεων που επιτρέπουν την λειτουργία του.

Το πρόστιμο πρέπει να πληρωθεί εντός 24 μηνών για τα ακίνητα κατοικίας και εντός 36 μηνών για τα ακίνητα άλλης χρήσης από την έναρξη ισχύος του νόμου, ολόκληρη ή τμηματικά σε 8 και 14 ισόποσες δόσεις αντίστοιχα. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής κατά τον χρόνο καταβολής της πρώτης δόσης παρέχεται έκπτωση 20%.

Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, δικογραφίες που αφορούν αδικήματα, με τις περί αυθαιρέτων διατάξεις, εφόσον επ’ αυτών δεν έχει εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση, τίθενται στο αρχείο μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου και βεβαίωση της αρμόδιας πολεοδομικής υπηρεσίας.

Το ενιαίο ειδικό πρόστιμο θα αποδίδεται στο Πράσινο Ταμείο και θα διατίθεται στο πλαίσιο των στόχων και των αρχών του Μεσοπρόθεσμού Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής ιδίως για την κατεδάφιση αυθαιρέτων, καθώς και για την εξισορρόπηση του ελλείμματος γης και την αύξηση των κοινόχρηστων και ελεύθερων χώρων στους Ο.Τ.Α.

Ο «στόχος» του ΥΠΕΚΑ

Κατά 600.000.000 ευρώ αναμένεται να αυξηθούν τα έσοδα του δημοσίου έως το τέλος του 2011, μόνο από την είσπραξη του παραβόλου για την υπαγωγή στη διαδικασία ρύθμισης αυθαιρέτων, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή.

Στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου γίνεται επίσης λόγος για αύξηση εσόδων και από τον επανακαθορισμό του ύψους των προστίμων ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων, χωρίς όμως να προσδιορίζεται το ακριβές ποσό. Ποσοστό από τα έσοδα αυτά, το ύψος του οποίου θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση, θα αποδοθεί στο Πράσινο Ταμείο. Στο ταμείο αυτό θα αποδοθούν επίσης και τα πρόστιμα που θα εισπραχθούν από την τακτοποίηση των αυθαιρέτων σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως

Υπενθυμίζεται ότι από 1.1.2012 και εφεξής απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η μεταβίβαση ακινήτου στο οποίο έχει εκτελεσθεί οποιαδήποτε αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης.

Zougla.gr