Ο Κ.Εβανς νικητής στο Γύρο της Γαλλίας

Ο 98ος Γύρος της Γαλλίας, το μεγαλύτερο ετήσιο αθλητικό γεγονός στον κόσμο, ολοκληρώθηκε χθες στο Παρίσι με μεγάλο νικητή τον Αυστραλό Καντέλ Έβανς της BMC.

Στο τελικό βάθρο τον πλαισίωσαν τα αδέρφια Σλεκ της Leopard Trek, δεύτερος ο Άντι και τρίτος ο Φρανκ. Την πουά φανέλα κέρδισε ο Σάμουελ Σάντσεθ της Euskaltel Euskadi.

 

Ο Μαρκ Κάβεντις της HTC Highroad πήρε την πράσινη φανέλα των πόντων και ήταν ο πολυνίκης της διοργάνωσης με 5 κερδισμένα ετάπ, ενώ έγινε ο πρώτος που παίρνει για τρεις συνεχόμενες χρονιές το σπριντ στα Ηλύσια Πεδία.

Καλύτερος νέος αθλητής (λευκή φανέλα) ήταν ο Πιέρ Ρολάν της Europcar και η Team Garmin Cervelo κέρδισε την ομαδική κατάταξη. Τέλος, ο Ζέρεμι Ρουά της FDJ πήρε το βραβείο του πιο επιθετικού αθλητή. Μετά από 23 μέρες αγώνα, 21 ετάπ και 3.430 χιλιόμετρα, ένας ακόμα Γύρος Γαλλίας έφτασε στο τέλος του και το Sport24.gr σας παρουσιάζει την ανασκόπηση του αγώνα. Η εξέλιξη, οι πρωταγωνιστές, οι εντυπώσεις, οι νικητές.

Πρώτο δεκαήμερο – Πτώσεις κυρίως για τα φαβορί

Το ξεκίνημα του φετινού Γύρου Γαλλίας επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά ότι τα φαβορί δεν μπορούν να κερδίσουν τον αγώνα την πρώτη εβδομάδα, μπορούν όμως να τον χάσουν. Είχαμε πολλά χρόνια να δούμε στα πρώτα ετάπ τόσες πολλές πτώσεις, τραυματισμούς και εγκαταλείψεις από αυτούς τους αθλητές που βρέθηκαν στη Γαλλία για να διεκδικήσουν μια θέση στο τελικό βάθρο.

Οι άσχημες κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν στα περισσότερα ετάπ μέχρι να φτάσουμε στα Πυρηναία, μεγάλωσαν το κλασικό πρόβλημα της νευρικότητας των πρώτων ημερών, όταν όλοι οι αθλητές – συμπεριλαμβανομένων και των φαβορί – θέλουν να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις του πελοτόν, ώστε να αποφύγουν τον μεγάλο κίνδυνο των πτώσεων.

Ήδη από το πρώτο ετάπ, δυο από τα μεγαλύτερα ονόματα, ο τρεις φορές νικητής του Tour, Αλμπέρτο Κονταδόρ και ο περσινός τέταρτος της γενικής, Σάμουελ Σάντσεθ, έχασαν 74 πολύτιμα δευτερόλεπτα στην πρώτη μεγάλη πτώση του αγώνα, 11 χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό. Η συνέχεια όμως ήταν ακόμα πιο αμείλικτη για μερικά από τα σημαντικότερα φαβορί.

Στη διάρκεια του 5ου ετάπ, ο Μπράικοβιτς, ένας από τους αρχηγούς της RadioShack, εγκατέλειψε τον αγώνα λόγω πτώσης, ενώ την ίδια μέρα έπεσαν και χτύπησαν οι Κλόντεν, Λάιπχαϊμερ και Κονταδόρ. Δύο μέρες αργότερα, ήταν η σειρά του Μπράντλεϊ Γουίγκινς της Sky να οδηγηθεί στο νοσοκομείο με σπασμένη κλείδα. Η «κατάρα» της RadioShack συνεχίστηκε, με τον Χόρνερ να αποσύρεται από τον αγώνα, επίσης λόγω πτώσης.

Το δράμα κορυφώθηκε στο 9ο ετάπ, όταν δυο ακόμα από τα φαβορί, οι Βινοκούροφ (Astana) και Βαν Ντεν Μπρουκ (Omega Pharma Lotto) αποσύρθηκαν από τον Γύρο σοβαρά τραυματισμένοι. Την ίδια μέρα ο Κονταδόρ έπεφτε για τρίτη φορά μέσα σε ένα δεκαήμερο. Έτσι λοιπόν, πριν καν φτάσουμε στα Πυρηναία, ο αγώνας είχε ήδη χάσει 5 από τα φαβορί (Μπράικοβιτς, Χόρνερ, Γουίγκινς, Βινοκούροφ και Βαν ντεν Μπρουκ), ενώ 4 ακόμα, οι Κονταδόρ, Κλόντεν, Λάιπχαϊμερ και Γκέσινκ συνέχισαν με προβλήματα τραυματισμών από τις πτώσεις.

Στα αγωνιστικά, ο Γύρος έφτασε στα Πυρηναία με τον Τομά Βεκλέρ να φοράει την κίτρινη φανέλα και τους Άντι και Φρανκ Σλεκ, Έβανς και Κλόντεν να έχουν τις μικρότερες χρονικές απώλειες. Με πάνω από ένα λεπτό διαφορά ακολουθούσαν οι Μπάσο, Γκέσινκ, Κονταδόρ και Σάμουελ Σάντσεθ, ενώ ο Λάιπχαϊμερ είχε ήδη χάσει όλες του τις ελπίδες για κάτι καλό στη συνέχεια.

Πρωταγωνιστές στο πρώτο δεκαήμερο υπήρξαν αρκετοί. Ο Ζιλμπέρ πήρε την πρώτη νίκη στον φετινό Γύρο Γαλλίας και η σκυτάλη πέρασε στην Garmin που πρώτα κέρδισε το ομαδικό χρονόμετρο και αμέσως μετά πήρε μια ακόμα νίκη με τον Τάιλερ Φάραρ. Ακολούθησε η νίκη του Έβανς στην Βρετάνη και αμέσως μετά «ξύπνησε το θηρίο» του σπριντ. Ο Κάβεντις κέρδισε 3 ετάπ μέχρι τα Πυρηναία, έχασε ένα από τον πρώην συναθλητή του, Γκράιπελ, ενώ οι υπόλοιπες 3 νίκες μοιράστηκαν στους Μπόασον Χάγκεν, Κόστα και Λουίς Λεόν Σάντσεθ.

Τα Πυρηναία – Ο πρωταθλητής έχει πρόβλημα

Η πρώτη επαφή με τα Πυρηναία επιφύλαξε την πρώτη μεγάλη έκπληξη στον φετινό Γύρο. Στο τελευταίο χιλιόμετρο στην ανηφόρα τερματισμού του Luz Ardiden, ο Κονταδόρ έμεινε πίσω από το γκρουπ των υπόλοιπων φαβορί και έχασε 13 δευτερόλεπτα, επιβεβαιώνοντας το πρόβλημα με το χτυπημένο από τις πτώσεις γόνατο. Ο χρόνος που έχασε ο Ισπανός δεν ήταν τόσο σημαντικός, όμως η ανησυχία για την κατάστασή του ήταν πλέον μια πραγματικότητα.

Ο Σάμουελ Σάντσεθ ήταν ο νικητής του ετάπ, ενώ η επιτυχημένη επίθεση του Φρανκ Σλεκ στα φαβορί έσπειρε τις αμφιβολίες για το ποιος τελικά θα ήταν ο αρχηγός της Leopard Trek στο υπόλοιπο του Γύρου. Σε αυτό το ετάπ έχασε πολύ χρόνο ο Αντρέας Κλόντεν, ο οποίος τελικά εγκατέλειψε την επόμενη μέρα, και αυτός θύμα των πτώσεων της πρώτης εβδομάδας. Στον δρόμο προς τη Λούρδη είδαμε ένα πραγματικό ρεσιτάλ του Θορ Χούσοφτ που πέρασε πρώτος τη γραμμή του τερματισμού.

Ο Νορβηγός πραγματοποίησε φέτος την καλύτερη εμφάνιση της καριέρας του, αφού εκτός από τις δυο νίκες που πέτυχε, φόρεσε και την κίτρινη φανέλα για 7 μέρες, από το 2ο μέχρι και το 8ο ετάπ, πριν την παραδώσει στον Βεκλέρ. Στο τρίτο και τελευταίο ετάπ των Πυρηναίων με τερματισμό στο Plateau de Beille, όλα τα μάτια ήταν καρφωμένα πάνω στον Κονταδόρ. Το μεγάλο ερώτημα ήταν αν θα έχανε κι άλλο χρόνο από τους αντιπάλους του.

Οι αδελφοί Σλεκ σχεδίασαν προσεκτικά τη στρατηγική τους, θέλοντας να καταφέρουν ένα αποφασιστικό χτύπημα στον ήδη «λαβωμένο» Κονταδόρ. Έστειλαν δυο αθλητές τους μπροστά, έβαλαν τους υπόλοιπους να οδηγούν το γκρουπ με τρελό ρυθμό και όταν ο Καντσελάρα τους «παρέδωσε» το αποδεκατισμένο πελοτόν στα πρώτα χιλιόμετρα της τελευταίας ανηφόρας, όλα έδειχναν ότι είχε έρθει η δική τους σειρά.

Πράγματι, ο Άντι επιτέθηκε 4 φορές στο γκρουπάκι των φαβορί, όμως ο Κονταδόρ με νύχια και με δόντια κατάφερε να κρατηθεί, φτάνοντας στο Plateau de Beille χωρίς να χάσει χρόνο. Ο Άντι – δυστυχώς για τον ίδιο και την ομάδα του – είχε περισσότερο το μυαλό του στο αν ο Φρανκ μπορούσε να ακολουθήσει τις επιθέσεις του, παρά στο να φύγει μπροστά για να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στον Κονταδόρ.

Έτσι η Leopard έχασε μια τεράστια ευκαιρία να ρίξει χρόνο στον Ισπανό, ο οποίος ολοκλήρωσε τα Πυρηναία με τις λιγότερες δυνατές απώλειες και με το ψυχολογικό πλεονέκτημα ότι στις άσχημες στιγμές του, οι αντίπαλοί του δεν μπόρεσαν να τον φθείρουν. Αφήνοντας τα Πυρηναία, ο Φρανκ και ο Άντι αποδείχτηκαν κατώτεροι των προσδοκιών αλλά και των περιστάσεων, αφού δεν μπόρεσαν να ρίξουν χρόνο σε κανέναν στο δικό τους τερέν.

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, όλα τα φαβορί έφευγαν από την πρώτη οροσειρά με ακέραιες τις ελπίδες τους για τη συνέχεια. Η μεγάλη όμως έκπληξη των Πυρηναίων ήταν ο Τομά Βεκλέρ. Ο Γάλλος ανέβηκε όλα τα βουνά χωρίς να μπορέσει κανείς να τον προβληματίσει έστω και ελάχιστα. Με τη διαφορά των 2 λεπτών από όλους τους υπόλοιπους, οι Γάλλοι άρχισαν να κάνουν όνειρα για την πρώτη τους νίκη μετά από 26 ολόκληρα χρόνια. Ειδικά από τη στιγμή που ήταν φανερό πως κανένα από τα μεγάλα φαβορί δεν διέθετε καλή ομάδα στα βουνά.

Κάτι που επίσης έγινε σαφές μετά τα Πυρηναία, ήταν ότι ο Καντέλ Έβανς ξεκίνησε τον δρόμο προς τις Άλπεις ως το νούμερο 1 φαβορί για την κατάκτηση της νίκης στο Παρίσι. Ο Αυστραλός ήταν ο καλύτερα πλασαρισμένος από όλους στη γενική, έχοντας παράλληλα και το πλεονέκτημα του χρονόμετρου στην Γκρενόμπλ, ενώ έδειχνε ότι βρισκόταν σε καταπληκτική κατάσταση.

Το μόνο ερώτημα που απασχολούσε τους πάντες, ήταν αν ο Κονταδόρ θα μπορούσε να ανακάμψει στη συνέχεια, εκμεταλλευόμενος τη δεύτερη μέρα ξεκούρασης και τα μεταβατικά ετάπ μέχρι τις Άλπεις. Μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε τη μεγάλη νίκη του Γιέλε Βάνεντερτ στο τελευταίο ετάπ των Πυρηναίων. Ο Βέλγος, μαζί με τον Σάμουελ Σάντσεθ ήταν οι μόνοι που πρόσφεραν – έστω και λίγο – θέαμα στην πρώτη οροσειρά του φετινού Tour.

Προς τις Άλπεις – Ο πρωταθλητής επιμένει

Στο πρώτο μεταβατικό ετάπ πριν τις Άλπεις, ο Μαρκ Κάβεντις κατέκτησε την τέταρτη φετινή του νίκη στο μαζικό σπριντ του Μονπελιέ και έφτασε τις 19 συνολικά στην καριέρα του, αποδεικνύοντας ότι είναι ο κορυφαίος σπρίντερ τα τελευταία χρόνια στον κόσμο. Η επόμενη μέρα ήταν η δεύτερη ξεκούρασης για τους αθλητές και όλοι ανακουφίστηκαν ακούγοντας τον Κονταδόρ να δηλώνει ότι το γόνατό του ήταν πολύ καλύτερα.

Κάτι που φάνηκε περίτρανα σε αυτό που – υποτίθεται ότι – θα ήταν το δεύτερο μεταβατικό ετάπ πριν το τριήμερο των Άλπεων. Ο Ισπανός γνωρίζοντας ότι βρισκόταν πίσω από όλα τα υπόλοιπα φαβορί στη γενική και ήταν υποχρεωμένος να κερδίσει χρόνο αν ήθελε να έχει ελπίδες για την τελική νίκη, αποφάσισε να μην περιμένει τα μεγάλα βουνά για να ξεκινήσει την αντεπίθεσή του.

Έτσι λοιπόν, η βροχή και ο ίδιος μετέτρεψαν ένα φαινομενικά «αθώο» για τα φαβορί ετάπ, σε μάχη δίχως έλεος! Στην μοναδική ανηφόρα του 16ου ετάπ, το Col de Manse, εξαπέλυσε μια τρομερή επίθεση, την οποία μπόρεσαν να ακολουθήσουν μόνο οι Έβανς και Σάντσεθ. Αφήνοντας πίσω του τους δυο Σλεκ, τον Βεκλέρ και τον Μπάσο, ο «πιστολέρο» μας θύμισε για πρώτη φορά σε αυτό το Tour τι σημαίνει πραγματικό θέαμα και αγωνία.

Στην κατηφόρα που οδηγούσε προς το Γκαπ, η τριάδα έφυγε με ιλιγγιώδη ταχύτητα μέχρι τον τερματισμό, κερδίζοντας 18 δευτερόλεπτα από τους Βεκλέρ και Φρανκ Σλεκ, 51 από τον Μπάσο και 1 λεπτό και 6 δεύτερα από τον Άντι Σλεκ. Ο Ισπανός φώναζε βροντερό «παρών» σε έναν αγώνα, από τον οποίο πολλοί τον είχαν ήδη ξεγράψει. Και φρόντισε να υπενθυμίσει ότι είχε επιστρέψει για τα καλά, την αμέσως επόμενη μέρα, στο πρώτο αλπικό ετάπ.

Στην τελευταία ανηφόρα της ημέρας σε ιταλικό έδαφος, επιτέθηκε ξανά και αφού είδε ότι όλοι τον ακολούθησαν, επιτέθηκε ξανά μετά την κορυφή, στην κατηφόρα, παρέα και πάλι με τον Σάντσεθ. Οι Σλεκ και ο Έβανς πρόλαβαν το ισπανικό δίδυμο λίγα μέτρα πριν τον τερματισμό, όμως οι Μπάσο και Βεκλέρ έχασαν από 27 δευτερόλεπτα. Ήταν ολοφάνερο ότι ο πρωταθλητής ακόμα και αν δεν νικούσε, «θα πουλούσε πολύ ακριβά το τομάρι του».

Οι Άλπεις – Άντι vs Καντέλ

Ο Γύρος μέχρι να μπει στις Άλπεις είχε προσφέρει κάποιες λίγες στιγμές δράσης, όμως το μόνο στοιχείο που κρατούσε το ενδιαφέρον αμείωτο, ήταν ότι για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια 7 φαβορί διεκδικούσαν την τελική νίκη σχεδόν με ίσους όρους. Κονταδόρ, Έβανς, Άντι, Φρανκ, Σάντσεθ, Βεκλέρ και Μπάσο ξεκίνησαν το βασιλικό ετάπ του Tour χωρίς τίποτα να έχει ξεκαθαρίσει στην υπόθεση της κίτρινης φανέλας.

Οι τρεις «κολοσσοί» Ανιέλ, Ιζοάρ και Γκαλιμπιέ προμήνυαν δράση, αν και όλοι περίμεναν τις επιθέσεις από τα μεγάλα ονόματα στην τελευταία ανηφόρα. Όμως όλους μας διέψευσε ο ποδηλάτης που είχε ακούσει μάλλον τα περισσότερα μέχρι εκείνη τη στιγμή για την απόδοσή του, ο Άντι Σλεκ. Ο Λουξεμβούργιος αθλητής της Leopard εξαπέλυσε μια επική επίθεση 60 χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό, στη διάρκεια της δεύτερης ανηφόρας στο Ιζοάρ.

Αφήνοντας τους πάντες πίσω του, ο μικρός Σλεκ θύμισε άλλες εποχές ποδηλασίας, τότε που οι ομάδες δεν έπαιζαν τόσο μεγάλο ρόλο, όσο οι αρχηγοί και πρόσφερε ίσως την μεγαλύτερη στιγμή του αθλήματος στην τελευταία δεκαετία. Με τρομερή δύμαμη και ρυθμό έφτασε τη διαφορά του μέχρι τα 4:30 λεπτά από ένα πελοτόν ανίκανο να αντιδράσει. Τα υπόλοιπα φαβορί πίσω έμοιαζαν τελείως παραδομένα στην παράσταση για έναν ρόλο του Άντι.

Και ενώ ο Γύρος φαινόταν να χάνεται για τους 6 που ακολουθούσαν το one man show του Σλεκ, ο Καντέλ Έβανς μπήκε μπροστά στο γκρουπ των φαβορί και πήρε πάνω του την ευθύνη για την αντίδραση. Έτσι ξεκίνησε ένα από τα δραματικότερα μπρα ντε φερ στην ιστορία του Tour de France, προσφέροντας σε δισεκατομμύρια τηλεθεατές πραγματικά αλησμόνητες στιγμές. Μπροστά ο Άντι και πίσω ο Έβανς, σε μια μονομαχία επιβίωσης, προορισμένη αποκλειστικά για μεγάλους πρωταθλητές.

Στην κορυφή του Γκαλιμπιέ ο Αυστραλός πέρασε τη γραμμή του τερματισμού 2 λεπτά και 15 δεύτερα μετά τον νικητή του ετάπ, Άντι, μείωσε δηλαδή τη διαφορά τους ακριβώς στο μισό, σώζοντας έτσι τις ελπίδες του για την τελική νίκη. Σε αυτό το 18ο ετάπ είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε δυο πραγματικούς γίγαντες, δυο τεράστιους πρωταθλητές, αντάξιους του μεγαλύτερου ποδηλατικού αγώνα του κόσμου.

Όμως πίσω τους είδαμε δυο ακόμα γίγαντες, δυο εικόνες που θα θυμόμαστε και εμείς και ο Γύρος για πολλά χρόνια. Πρώτα η εκφραση στο πρόσωπο του Τομά Βεκλέρ τη στιγμή που τερμάτιζε κοιτάζοντας το χρονόμετρο για να δει αν θα κατάφερνε να κρατήσει την πρωτοπορεία στη γενική. Η εξάντληση σε ένα κορμί που υπέφερε σε κάθε σημείο του έγινε αμέσως σφιγμένη γροθιά σηκωμένη στον ουρανό του Γκαλιμπιέ. Η κίτρινη φανέλα συνέχιζε να είναι γαλλική έστω και για 15 δευτερόλεπτα.

Αρκετά πίσω από τον Βεκλέρ η άλλη όψη του νομίσματος. Ο εξουδετερωμένος πρωταθλητής, ο τρεις φορές νικητής του αγώνα, Αλμπέρτο Κονταδόρ, μην μπορώντας να ακολουθήσει τον ξέφρενο ρυθμό του Έβανς, έχανε για πρώτη φορά επαφή με τα υπόλοιπα φαβορί, καταθέτοντας τις ελπίδες του για έναν τέταρτο τίτλο στο βωμό μιας κρίσης που αποκάλυπτε με δραματικές εικόνες την εξάντληση από τις πτώσεις και τη συσσωρευμένη κούραση από τον θρίαμβο της Ιταλίας.

Όμως, επειδή αυτοί οι «γίγαντες» είναι εκπρόσωποι του πιο δύσκολου, επίπονου και μαζί θεαματικού και όμορφου αθλήματος που υπάρχει, είναι φτιαγμένοι και προορισμένοι να χαρίζουν σε εμάς, τους φίλους της ποδηλασίας, στιγμές που ξεπερνούν τις τακτικές, τις στρατηγικές, την λογική την ίδια. Έτσι, την επόμενη μέρα, στο τρίτο και τελευταίο αλπικό ετάπ, ο Κονταδόρ πήρε τη σκυτάλη από τους Άντι και Έβανς και πρόσφερε το δικό του, καταδικασμένο, αλλά μεγαλειώδες ρεσιτάλ.

Έφυγε σαν άνεμος στην επίθεση 90 χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό, στην ανηφόρα του Τελεγκράφ, διαλύοντας όλο το πελοτόν και μαζί του τα φαβορί, που μοιράστηκαν σε όλη τη διαδρομή. Μπροστά, μαζί με τον Κονταδόρ, ο Άντι, πίσω ο Βεκλέρ, πιο πίσω ο Έβανς, ακόμα πιο πίσω ο Φρανκ, ο Μπάσο, ο Σάντσεθ, ο Κούνεγκο. Η «λογική» ένωσε ξανά όλα τα φαβορί στην ευθεία πριν το Αλπ ντ’Ουέζ, όμως ο Ισπανός έφυγε ξανά, αυτή τη φορά μόνος του, με το που έκαναν την εμφάνισή τους οι 21 φουρκέτες της τελευταίας ανάβασης.

Πίσω, Έβανς και Άντι είχαν το νου τους ο ένας στον άλλο, ακόμα πιο πίσω ο Βεκλέρ είχε χάσει επαφή και μαζί την κίτρινη φανέλα, την οποία τίμησε όμως όσο ελάχιστοι επί δυο εβδομάδες. Στα τελευταία 1.500 μέτρα ο Πιέρ Ρολάν ξεπέρασε τον εξαντλημένο από την υπερπροσπάθεια Κονταδόρ και του «στέρησε» τη νίκη, όχι όμως και την αναγνώριση για τη στόφα του πρωταθλητή που δεν εγκαταλείπει ποτέ τη μάχη.

Στο βάθρο του Αλπ ντ’Ουέζ ανέβηκε ο Άντι για να φορέσει την κίτρινη φανέλα για πρώτη φορά στον φετινό Γύρο. Όμως ο «εφιάλτης» στο δρόμο με τα 42.5 χιλιόμετρα της Γκρενόμπλ παραμόνευε. Ο Γύρος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά θα κρινόταν στο χρονόμετρο. Και εκεί τα προγνωστικά έλεγαν Έβανς. Μοναδικό πλεονέκτημα του Άντι ήταν τα 57 δευτερόλεπτα της διαφοράς του από τον Αυστραλό στη γενική.

Γκρενόμπλ – Δαβίδ vs Γολιάθ

Η ιστορία του 20ου ετάπ δεν έχει και πολλά για να γραφτούν.  Η τελική αναμέτρηση των δυο μεγάλων μονομάχων ήταν εξ αρχής άνιση. Ο Έβανς είναι πολύ καλός χρονομετρίστας, σε αντίθεση με τον Άντι που σε αυτό το τερέν υστερεί. Η δύναμη που παραδοσιακά δίνει η κίτρινη φανέλα, κάποιες φορές δε φτάνει. Ο Αυστραλός από το πρώτο ενδιάμεσο χρονομετρημένο σημείο της διαδρομής είχε ήδη καλύψει τη μισή διαφορά.

Στα μισά γνωρίζαμε ότι είχαν καλυφθεί και τα 57 δευτερόλεπτα. Στο δεύτερο ενδιάμεσο χρονομετρημένο σημείο είχαν ήδη ξεκινήσει τα πανηγύρια στην Αυστραλία. Και στον τερματισμό το αμείλικτο χρονόμετρο έδωσε την ετυμηγορία του. Έβανς, 55 λεπτά και 40 δεύτερα. Άντι Σλεκ, 58 λεπτά και 11 δεύτερα. Με διαφορά ενός λεπτού και 34 δευτερολέπτων στη γενική, η κίτρινη φανέλα θα ταξίδευε για πρώτη φορά στο Νότιο Ημισφαίριο και την Αυστραλία.

Ο Άντι θα είχε τον αδερφό του μαζί του στο τελικό βάθρο των Παρισίων, όμως κανείς τους δεν θα βρισκόταν στο ψηλότερο σκαλοπάτι. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο μικρός Σλεκ τερμάτισε το Tour de France στη δεύτερη θέση. Τις δυο προηγούμενες χρονιές πίσω από τον Κονταδόρ, φέτος πίσω από τον Καντέλ Έβανς, τα δάκρυά του οποίου στη μικτή ζώνη της Γκρενόμπλ έκλειναν μέσα τους όλη τη χαρά, την ευτυχία, την ανακούφιση και την προσωπική δικαίωση ενός από τους μεγάλους «ιππότες» του πελοτόν που ευτύχησε κοντά στο τέλος της καριέρας του να αγκαλιάσει το «ιερό δισκοπότηρο» της ποδηλασίας, ανεβαίνοντας στην κορυφή του Ολύμπου, προορισμένη για τους εκλεκτούς.

ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

Στα Συν

– Ο Καντέλ Έβανς. Ο Αυστραλός έγινε ο πρώτος ποδηλάτης από το Νότιο Ημισφαίριο που κερδίζει τον Γύρο της Γαλλίας. Ο Έβανς, δυο φορές δεύτερος στο Tour στο παρελθόν, προετοιμάστηκε φέτος αποκλειστικά για τον συγκεκριμένο αγώνα και μπορεί να μην διακρίθηκε για την επιθετική τακτική του, όμως υπερασπίστηκε με απόλυτη επιτυχία τα κεκτημένα του όποτε χρειάστηκε, ενώ χάρισε στους φίλους της ποδηλασίας την φοβερή μονομαχία με τον Άντι στο βασιλικό ετάπ, όταν μόνος του κατέβασε τη διαφορά σε επίπεδα που στη συνέχεια του επέτρεψαν να διεκδικήσει την τελική νίκη. Μεγάλος και δίκαιος θριαμβευτής.

– Ο Άντι Σλεκ. Ο μικρός Σλεκ ανεβαίνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο δεύτερο σκαλί του βάθρου και για μια ακόμα φορά χάνει την κίτρινη φανέλα στο χρονόμετρο. Ο Άντι ίσως είχε περισσότερο από όσο θα έπρεπε το μυαλό του στον Κονταδόρ και στον αδερφό του, Φρανκ. Όμως ήταν ο πιο θεαματικός ποδηλάτης του φετινού Γύρου. Η επίθεσή του στο βασιλικό ετάπ αποτελεί «μνημείο» της συγχρονης ποδηλασίας και έναν από τους μεγάλους σταθμούς στην ιστορία του Tour. Μπορεί αρκετοί να έχουν αρχίσει να τον συγκρίνουν με τον αιώνιο δεύτερο Πουλιντόρ, όμως μην ξεχνάμε ότι είναι μόνο 26 ετών. Έτσι κι αλλιώς πάντως, τη δόξα του νικητή τη μεγαλώνει η αξία του ηττημένου. Και ο Άντι φέτος ήταν κάτι παραπάνω από άξιος, ήταν εκπληκτικός.

– Ο Τομά Βεκλέρ. Ο Γάλλος ποδηλάτης της Europcar πήρε τη φανέλα στο τέλος του 8ου ετάπ και την κράτησε μέχρι το 19ο. Οι αντίπαλοί του είδαν κι έπαθαν μέχρι να καταφέρουν να τον ρίξουν από την κορυφή της γενικής. Ο Βεκλέρ πέρασε μαζί με τα φαβορί τα Πυρηναία και τις Άλπεις, πριν λυγίσει στο Αλπ ντ’Ουέζ. Για δυο εβδομάδες έκανε τη Γαλλία να ονειρευτεί ξανά μετά από 26 ολόκληρα χρόνια, όταν ο Μπερνάρ Ινό έγινε ο τελευταίος που κέρδισε τον αγώνα της χώρας του (1985). Chapeau!

– Ο Αλμπέρτο Κονταδόρ. Ο Ισπανός ήρθε φέτος στον Γύρο με την υπόθεση του ντόπινγκ να βαραίνει τους ώμους του επί έναν ολόκληρο χρόνο και την κούραση από το Giro, στο οποίο έδωσε πραγματικό ρεσιτάλ. Στα προβλήματά του προστέθηκαν οι πτώσεις και ο τραυματισμός στο γόνατο. Όμως έδειξε ότι η ψυχή του πρωταθλητή και η θέληση για τη νίκη είναι «ριζωμένα» μέσα του πιο βαθιά από οποιονδήποτε άλλον αθλητή του πελοτόν. Επιτέθηκε σε ανηφόρες και κατηφόρες, σε βροχή και ήλιο, επιτέθηκε απελπισμένα και «έπεσε» όρθιος και χαμογελαστός. Συγκινητικός και άξιος θαυμασμού.

– Ο Μαρκ Κάβεντις. Ο Βρετανός κέρδισε την πράσινη φανέλα, αφού άντεξε όλα τα βουνά με θαυμαστό πείσμα. Νίκησε σε 5 ετάπ, αποδεικνύοντας σε όσους τον αμφισβήτησαν στην αρχή του Γύρου, ότι συνεχίζει να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος της ταχύτητας. Έγινε ο πρώτος ποδηλάτης που κερδίζει τρεις φορές στα Ηλύσια Πεδία και μάλιστα συνεχόμενες. Με τις 5 φετινές του νίκες, έφτασε τις 20 συνολικά στο Tour, ενώ η τελευταία εικόνα με τη «συμφιλίωσή» του στο Παρίσι με τον Γκράιπελ ήταν το «κερασάκι στην τούρτα» στην κορυφαία εμφάνιση της καριέρας του στη Γαλλία. Άξιος «βασιλιάς» των σπριντ.

Στα Πλην

– Οι πτώσεις. Μας στέρησαν από πολύ νωρίς πολλά μεγάλα ονόματα και μαζί τους την επιπλέον δράση που θα πρόσφεραν με την παρουσία τους ονόματα όπως αυτά των Βινοκούροφ, Γουίγκινς, Βαν Ντεν Μπρουκ, Χόρνερ, Κλόντεν, Μπράικοβιτς, Λάιπχαϊμερ και Γκέσινκ. Οι δυο τελευταίοι μπορεί να μην εγκατέλειψαν, αλλά οι πτώσεις άφησαν τα σημάδια τους στην απόδοσή τους.

– Το τέλος της καριέρας του Βίνο. Ο μεγάλος Καζάκος πρωταθλητής είχε ανακοινώσει από την αρχή της περιόδου ότι αυτή θα ήταν η τελευταία του χρονιά ως επαγγελματίας. Όμως κανείς δεν είχε φανταστεί ότι θα αναγκαζόταν να ολοκληρώσει την καριέρα του με έναν τόσο δραματικό τρόπο. Η πτώση του στο 9ο ετάπ και η αποχώρησή του με πολλαπλά κατάγματα ήταν το πιο άδοξο τέλος για τον 37χρονο Βινοκούροφ, με το πλούσιο παλμαρέ που κοσμούν ένας Γύρος Ισπανίας, 4 ετάπ στο Tour και 2 Λιέγη Μπαστόν Λιέγη, ανάμεσα σε πολλές άλλες νίκες. Ελπίζουμε τουλάχιστον να τον ξαναδούμε του χρόνου ως μάνατζερ της Astana.

ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΩΝ 21 ΕΤΑΠ

01. Passage du Gois – Mont des Alouettes / Philippe Gilbert (Omega Pharma Lotto)

02. Les Essarts – Les Essarts (ΤΤΤ) / Garmin Cervelo

03. Olonne sur Mer – Redon / Tyler Farrar (Garmin Cervelo)

04. Lorient – Mur de Bretagne / Cadel Evans (BMC Racing Team)

05. Carhaix – Cap Frehel / Mark Cavendish (HTC Highroad)

06. Dinan – Lisieux / Edvald Boasson Hagen (Sky Procycling)

07. Le Mans – Chateauroux / Mark Cavendish (HTC Highroad)

08. Aigurande – Super Besse / Rui Costa (Movistar)

09. Issoire – Saint Flour / Luis Leon Sanchez (Rabobank)

10. Aurillac – Carmaux / Andre Greipel (Omega Pharma Lotto)

11. Blaye les Mines – Lavaur / Mark Cavendish (HTC Highroad)

12. Cugnaux – Luz Ardiden / Samuel Sanchez (Euskaltel Euskadi)

13. Pau – Lourdes / Thor Hushoft (Garmin Cervelo)

14. Saint Gaudens – Plateau de Beille / Jelle Vanendert (Omega Pharma Lotto)

15. Limoux – Montpellier / Mark Cavendish (HTC Highroad)

16. Saint Paul Trois Chateaux – Gap / Thor Hushoft (Garmin Cervelo)

17. Gap – Pinerolo / Edvald Boasson Hagen (Sky Procycling)

18. Pinerolo – Col du Galibier / Andy Schleck (Leopard Trek)

19. Modane – L’Alpe d’Huez / Pierre Rolland (Europcar)

20. Grenoble – Grenoble (ΙΤΤ) / Tony Martin (HTC Highroad)

21. Creteil – Paris Champs Elysees / Mark Cavendish (HTC Highroad)

Τελική γενική κατάταξη (κίτρινη φανέλα):

01. Cadel Evans (BMC Racing Team) 86:12:22

02. Andy Schleck (Leopard Trek) +0:01:34

03. Frank Schleck (Leopard Trek) +0:02:30

04. Thomas Voeckler (Europcar) +0:03:20

05. Alberto Contador (Saxo Bank) +0:03:57

06. Samuel Sanchez (Euskaltel Euskadi) +0:04:55

07. Damiano Cunego (Lampre) +0:06:05

08. Ivan Basso (Liquigas) +0:07:23

09. Tom Danielson (Garmin Cervelo) +0:08:15

10. Jean Christophe Peraud (Ag2r) +0:10:11

Τελική βαθμολογία πόντων (πράσινη φανέλα):

1. Mark Cavendish (HTC) 334

2. José Joaquín Rojas (Movistar) 272

3. Philippe Gilbert (Omega Pharma Lotto) 236

Τελική βαθμολογία βουνών τελική (πουά φανέλα):

1. Samuel Sanchez (Euskaltel Euskadi) 108

2. Andy Schleck (Leopard Trek) 98

3. Jelle Vanendert (Omega Pharma Lotto) 74

Τελική κατάταξη καλύτερου νέου αθλητή (λευκή φανέλα):

1. Pierre Rolland (Europcar) 86:23:05

2. Rein Taaramae (Cofidis) +0:00:46

3. Jerome Coppel (Saur Sojasun) +0:07:53

Τελική ομαδική κατάταξη:

1. Garmin Cervelo 258:18:49

2. Team Leopard Trek +0:11:04

3. Ag2r La Mondiale +0:11:20

Sport24