480 κρατούμενοι ακτιβιστές-επέστρεψαν οι πρώτοι Ελληνες

Όλοι, ή καλύτερα σχεδόν όλοι, καταδίκασαν, κατά την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας, τη φονική ισραηλινή επιδομή στη νηοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Στην απόφασή του, το ΣΑ ζητεί να αφεθούν ελεύθεροι αμέσως όσοι κρατούνται από τις ισραηλινές αρχές, αλλά και να αποδεσμευθούν τα πλοία που συμμετείχαν στην νηοπομπή.

Επίσης το ΣΑ ζητεί να διεξαχθεί “άμεση, αξιόπιστη, αμερόληπτη και διαφανής” έρευνα για τα αιματηρά γεγονότα. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση είναι η ηπιότερη σε σχέση με αυτή που ζητούσαν η Άγκυρα και οι αραβικές χώρες. Αναλυτικά η απόφαση.

Ο τούρκος υπουργός εξωτερικών, Νταβούτογλου μίλησε για “πειρατεία” και “έγκλημα που διεπράχθη από ένα κράτος”. Ο βρετανος πρεσβευτής ζήτησε από το Ισραήλ να τερματίσει τον αποκλεισμό της Γάζας και να συνεργαστεί ώστε να διερευνηθεί πλήρως το τραγικό γεγονός.

Αντιθέτως, ο αμερικανός εκπρόσωπος όχι μόνο απέφυγε να καταδικάσει την ισραηλινή επιδρομή, αλλά στην ουσία επέρριψε την ευθύνη στους διοργανωτές της ανθρωπιστικής αποστολής, λέγοντας ότι υπό τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή δεν είναι υπεύθυνο να μεταφέρεται η βοήθεια απευθείας στη Γάζα μέσω της θάλασσας.

480 οι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές

Τετρακόσιοι ογδόντα ακτιβιστές που βρίσκονταν πάνω στα πλοία της ανθρωπιστικής νηοπομπής με προορισμό τη Γάζα κρατούνται στο Ισραήλ και 48 θα απελαθούν, μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο.

Οι 480 κρατούμενοι βρίσκονται στην φυλακή Ασόντ στο νότιο Ισραήλ, ενώ οι 48 έχουν οδηγηθεί στο διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν για να απελαθούν.Επίσης άλλοι 45 επιβάτες των πλοίων, οι περισσότεροι Τούρκοι, νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία. Σύμφωνα με το ραδιόφωνο, σε νοσοκομεία έχουν μεταφερθεί και έξι ισραηλινοί στρατιώτες που τραυματίστηκαν στη διάρκεια της επιχείρησης.

Οι επιβάτες που κρατούνται θα ανακριθούν στη διάρκεια της ημέρας και οι αρμόδιες αρχές θα αποφασίσουν αν θα αφεθούν ελεύθεροι ή αν θα τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Επέστρεψαν 6 Ελληνες

Επέστρεψαν στην Αθήνα από το Ισραήλ έξι από τους Έλληνες που συμμετείχαν στη νηοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

“Είμαστε έτοιμοι και για άλλο πλοίο”

Το Πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ είναι έτοιμο να σταματήσει και άλλο πλοίο που μεταφέρει βοήθεια με προορισμό τη Γάζα, δήλωσε ανώτατος αξιωματικός. Σύμφωνα με το ισραηλινό στρατιωτικό ραδιόφωνο, ένα εμπορικό πλοίο, το MV Rachel Corrie, είναι πιθανόν να φτάσει στη Γάζα την Τετάρτη. Πλωτάρχης, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, εκτίμησε ότι είναι εύκολο να καταλάβουν το πλοίο.

Σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε στο Διαδίκτυο στις 20 Απριλίου, η οργάνωση Perdana Global Peace Organisation αναφέρει πως το κίνημα Free Gaza Movement, που αντιτίθεται στον ισραηλινό αποκλεισμό της περιοχής, αγόρασε το Rachel Corrie για να το εντάξει στο στόλο των πλοίων που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Άγκυρα: Να αφεθούν όλοι ελεύθεροι

Η Τουρκία απαίτησε από το Ισραήλ να επαναπατριστούν οι σοροί των ακτιβιστών που σκοτώθηκαν.«Πρόκειται για μία εθνική υπόθεση. Θα εξετάσουμε τι θα κάνουμε», τόνισε ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν τη διακοπή της επίσημης επίσκεψής του στη Χιλή. «Τα πλοία και όλοι οι ακτιβιστές θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι αμέσως. Θέλουμε πλήρη πληροφόρηση για τα θύματα. Απαιτούμε άμεση μεταφορά των σορών και άμεση βοήθεια για τους τραυματίες»,υπογράμμισε ο Ερντογάν.

Σήμερα Τρίτη, αντιπρόσωποι της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου θα μεταβούν στο Ισραήλ για να επιδιώξουν τη μεταφορά των σορών και των τραυματιών στην Τουρκία.

[Nooz.gr]