Δεν απεργήσουν οι ναυτεργάτες

Με ψήφους 10 κατά και 5 υπέρ απορρίφθηκε το αίτημα για απεργιακές κινητοποιήσεις των ναυτεργατών το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, τα 10 ναυτεργατικά σωματεία τάχθηκαν κατά της απεργίας, δίνοντας πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση και περιμένοντας λύσεις στα προβλήματά τους.

Οι ναυτεργάτες ανέφεραν ότι στο τέλος Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση της ΠΝΟ, όπου αναμένεται να εξεταστούν τα δεδομένα και οι όποιες απαντήσεις υπάρξουν από πλευρά κυβέρνησης την περίοδο εκείνη. Χθες το βράδυ οι ναυτεργάτες συναντήθηκαν με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, αρμόδιο για θέματα Ναυτιλίας, Χάρη Παμπούκη τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ. Το περιεχόμενο της συζήτησης Σύμφωνα με πληροφορίες από πλευράς υπουργού μεταφέρθηκε στους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των ναυτεργατών πως μετά από συζητήσεις που έγιναν με αρμόδιους υπηρεσιακούς φορείς σχετικά με την αναδρομικότητα των συντάξεων, ικανοποιήθηκε το σχετικό αίτημα που του είχαν θέσει. Ετσι οι μειώσεις στις συντάξεις κατά 6% δεν θα ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου 2011 αλλά από την 1η Ιουλίου. Πηγές προσκείμενες στον υπουργό, ανέφεραν ότι σχετικά με τον αποκαλούμενο «νόμο Ανωμερίτη» για την αναπροσαρμογή των συντάξεων, ο κ. Παμπούκης είπε κατά τη συνάντηση με τους ναυτεργάτες ότι κατάφερε να πετύχει την αναστολή αντί του «παγώματος». Ετσι όταν η χώρα καταφέρει να βγει από την κρίση οι ναυτεργάτες θα μπορούν να διαπραγματευτούν όχι από μηδενική βάση αλλά με βάση τα όσα έχουν κατοχυρώσει ως τώρα. Στο ζήτημα της φορολόγησης κατά 10% στις συντάξεις όσων είναι κάτω των 60 ετών, ο αναπληρωτής υπουργός εξήγησε ότι κάτι τέτοιο στην παρούσα φάση δεν είναι εφικτό να γίνει καθώς περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο που ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες. Για το θέμα της μείωσης της κρατικής επιχορήγησης του ΝΑΤ κατά 50 εκατομμύρια ευρώ ο κ. Παμπούκης είπε χαρακτηριστικά ότι επιθυμεί «να κοπεί το «λίπος» από το ΝΑΤ, προκειμένου να μην υπάρξει μείωση στις συντάξεις των ναυτικών. Επίσης, οι ναυτεργάτες ζήτησαν να μην εφαρμοστεί ο νόμος που προβλέπει την υπαγωγή του ΝΑΤ στο ΙΚΑ. Ναυτεργάτες: «Θα εξετάσουμε τα επόμενα βήματα» Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση ο Γενικός Γραμματέας της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς είπε μεταξύ άλλων πως ο αναπληρωτής υπουργός δεν τους ικανοποίησε με τις απαντήσεις που τους έδωσε και θα εξετάσουν τα επόμενα βήματά τους. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού Σάββας Τσιμπόγλου δήλωσε πως η εισήγηση που έχουν κάνει για απεργία ισχύει. Aπό την πλευρά τους οι ακτοπλόοι έχουν ταχθεί στο πλευρό των ναυτεργατών χαρακτηρίζοντας τα αιτήματά τους ως δίκαια, ωστόσο τους ζητούν να μην προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις καθώς θα πληγεί ανεπανόρθωτα ο ακτοπλοϊκός κλάδος και οι οικονομίες στις νησιωτικές περιοχές ενώ θα βλάψει και τον τουρισμό. Οι ναυτεργάτες ζητούν την αναστολή της παραγράφου 1 από το άρθρο 44 του εφαρμοστικού νόμου, που κάνει αναφορά σε μείωση της χρηματοδότησης του ΝΑΤ κατά 50 εκατ. ευρώ το 2011 και από το 2012 και εφεξής κατά το ποσό των 100 εκατ. ευρώ για κάθε έτος. Ζητούν, επίσης, την αναστολή του άρθρου 11, που αναφέρεται σε μείωση των συντάξεων κατά 10% για τους κάτω των 60 ετών και αναστολή της παραγράφου, που αναφέρει μείωση των επικουρικών συντάξεων.

Τέλος, απαιτούν την αναστολή του άρθρου 27 του παλαιότερου νόμου, που αναφέρει ένταξη του ΝΑΤ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από 01/01/2013. Ανοιχτό παράθυρο Ο αναπληρωτής υπουργός για ορισμένα ζητήματα άφησε το «παράθυρο» ανοικτό για οριστική διευθέτησή τους στο μέλλον αφού πρώτα έχει επαφές με τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες. «Ορισμένα από τα ζητήματα χρήζουν περαιτέρω σκέψης και μελέτης και θα εξεταστούν σε κυβερνητικό επίπεδο στο πλαίσιο του εφικτού». Σχετικά με τις ενδεχόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, πεποίθηση συνεργατών του αναπληρωτή υπουργού είναι ότι «υπάρχει μια δεδομένη κατάσταση. Και πέρα του δίκαιου των αιτημάτων αυτές οι μορφές διαμαρτυρίας δεν ωφελούν». Μάλιστα ο κ. Παμπούκης απεύθυνε κατά τη συνάντηση ένα ερώτημα προς τους ναυτεργάτες. Ρώτησε συγκεκριμένα εάν πιστεύουν πως με αυτό τον τρόπο διαμαρτυρίας βοηθούν στο να βγει η χώρα πιο γρήγορα ή πιο αργά από την κρίση.

Στο περιβάλλον του αναπληρωτή υπουργού πάντως υπάρχει αισιοδοξία πως η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ δεν θα αποφασίσει να προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ακόμη πως η Ναυτιλία είναι από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης ενώ για τις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί είπε πως δεν μπορεί να γίνουν ανεκτές έκνομες ενέργειες.

Fimotro