17 δισ. η συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών
Σε 17 δισ. ευρώ θα ανέλθει η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδος, σύμφωνα με έγγραφο της ευρω-ζώνης που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Σε αυτό, το Διεθνές Χρηματο-οικονομικό Ινστιτούτο (IIF) φέρεται να προτείνει την ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων που λήγουν μέχρι τα τέλη του 2019, με νέα 30ετή ομόλογα. Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου, η πρόταση του IIF θα έχει ως αποτέλεσμα την απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες κατά 20%.
Η πρόταση του IIF είναι μία από τις πολλές που εξετάζουν οι ηγέτες της ευρω-ζώνης στην εν εξελίξει Σύνοδο Κορυφής, προκειμένου να καταλήξουν σε μια λύση για την αναχρηματοδότηση της Ελλάδας, πέραν του πρώτου πακέτου 110 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ πέρυσι.
Το έγγραφο από την ευρω-ζώνη, με χθεσινή ημερομηνία 20 Ιουλίου αναφέρει, ότι οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδος μέχρι το μέσον του 2014 ανέρχονται σε 173 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 28 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και τα υπόλοιπα 57 δισ. ευρώ από το πρώτο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας. Έτσι, η ευρω-ζώνη, το ΔΝΤ και ο ιδιωτικός τομέας θα χρειαστεί να συνεισφέρουν τα υπόλοιπα 88 δισ. ευρώ.
Βάσει της πρότασης του IIF και με την υπόθεση εργασίας, ότι η συμμετοχή θα φτάσει στο 90%, η ανταλλαγή των ομολόγων με νέα 30ετούς διάρκειας θα μπορούσε να αφορά σε ομόλογα αξίας 135 δισ. ευρώ, αυξάνοντας το μέσο χρόνο ωρίμανσης των ομολόγων στα 19,78 έτη από τα 6,87 σήμερα.
Η πρόταση του IIF προβλέπει άμεση ανταλλαγή ομολόγων αξίας 45 δισ. ευρώ σε ονομαστική τιμή (par) – δηλαδή, δίχως “κούρεμα” – ανταλλαγή επιπλέον ομολόγων αξίας 45 δισ. ευρώ με έκπτωση 10% και ανταλλαγή άλλων ομολόγων αξίας 45 δισ. ευρώ όταν αυτά λήξουν. Η ανταλλαγή ομολόγων θα συνδυαστεί με επαναγορά χρέους, όπου η ευρω-ζώνη, το ΔNT και πιθανόν και τρίτες χώρες με πλεονάσματα θα συνεισφέρουν 30 δισ. ευρώ.
“Η παράταση της διάρκειας των υφιστάμενων ομολόγων προτείνεται να γίνει με αντάλλαγμα πιστωτικές εξασφαλίσεις από τους δημόσιους φορείς, όπου το συνολικό κεφάλαιο των νέων ομολόγων που θα ανταλλαγούν ή θα δεσμευθούν στο πλαίσιο της πρότασης θα έχει την εγγύηση ομολόγων αξιολόγησης AAA με μηδενικό τοκομερίδιο”, αναφέρεται στο έγγραφο.
Η Κομισιόν υπολογίζει τις εξασφαλίσεις στα 30,4 δισ. ευρώ με άλλα 5 δισ. ευρώ να προέρχονται από τη συμμετοχή της ευρω-ζώνης στην επαναγορά χρέους. Αυτό σημαίνει, ότι η καθαρή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα αγγίξει τα 17 δισ. ευρώ περίπου, με 71 δισ. ευρώ να προέρχονται από την ευρω-ζώνη και το ΔΝΤ, σύμφωνα με το έγγραφο.
“Αυτή η επιλογή οδηγεί σχεδόν βέβαια την Ελλάδα στην ‘επιλεκτική χρεωκοπία’ και για αυτό το λόγο θα απαιτεί έναν μηχανισμό που θα διασφαλίζει πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις πράξεις αναχρηματοδότησης του ευρωσυστήματος”, αναφέρεται στο έγγραφο, πάντα σύμφωνα με το Reuters.
Το κόστος ενός τέτοιου μηχανισμού υπολογίζεται στα 25-35 δισ. ευρώ, αλλά θα χρειαστεί μόνο για το διάστημα που η χώρα θα παραμείνει στην βαθμίδα της “επιλεκτικής χρεωκοπίας”. Τα απαραίτητα, αυτά, κεφάλαια υπερβαίνουν κατά περίπου 15 δισ. ευρώ τους διαθέσιμους πόρους του Ταμείου Χρηματο-πιστωτικής Σταθερότητος που έχει ήδη συσταθεί σε περίπτωση ανάγκης ενίσχυσης της τραπεζικής ρευστότητας.
Η πρόταση του IIF για συμμετοχή των ιδιωτών στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας θα έχει ως αποτέλεσμα την απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες κατά 20%, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές και πηγές από την ευρω-ζώνη.
“Ωστόσο, το τελικό νούμερο δεν έχει οριστικοποιηθεί. Εξαρτάται από το αποτέλεσμα της Συνόδου για την Ελλάδα”, δήλωσε σήμερα στο Reuters μία από τις πηγές.
Πηγή: ΕΡΤ/Reuters