Ανδριάντας για τον αγωνιστή Αναγνώστη Ι. Μάντακα

Εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια ανδριάντα του Λακκιώτη αγωνιστή, Αναγνώστη Ι. Μάντακα πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, στην πλατεία Πατριάρχου Αθηναγόρα, στη Μητρόπολη των Χανίων.


Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκωρώνου κ. Δαμασκηνού, ενώ στη συνέχεια, για τη ζωή και το πατριωτικό έργο του Αναγνώστη Μάντακα μίλησε ο πρωτοπρεσβύτερος π. Νεκτάριος Χριστοδουλάκης.

Χαιρετισμό εκ μέρους του δημάρχου Χανίων, κ. Μανώλη Σκουλάκη, απηύθυνε ο πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Χανίων και εκπρόσωπος του Δήμου, κ. Μιλτιάδης Μαρκάτος, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ‘μεγάλο είναι το βάρος που σηκώνουμε, εξαιτίας των αγώνων και των θυσιών των προγόνων μας και έχουμε υποχρέωση να είμαστε αντάξιοί τους. Τιμούμε τον Αναγνώστη Μάντακα, ο οποίος είχε το προνόμοιο να υψώσει την ελληνική σημαία για την Ένωση με τη Ελλάδα, την 1η Δεκεμβρίου1913, στην είσοδο του λιμανιού των Χανίων’.
Ο κ. Μαρκάτος υπογράμμισε ότι ‘η προτομή του Αναγνώστη Μάντακα, θα αποτελεί για κάθε Χανιώτη των σημερινών και επόμενων γενεών καθώς και για κάθε επισκέπτη της πόλης, για κάθε περαστικό, ένα σύμβολο πατριωτισμού, μια αδιάψευστη ιστορική μαρτυρία, που θα δείχνει τον δρόμο της αρετής, της αγάπης για την πατρίδα, του καθήκοντος και της ανδρείας.
Τιμούμε έναν αγωνιστή της ελευθερίας και των ιδανικών της, που έδωσε το «παρών» κάθε φορά που οι περιστάσεις το απαιτούσαν’.
Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας ‘η τοποθέτηση και η αποκάλυψη σήμερα της προτομής του γενναίου άνδρα και αγωνιστή είναι μια δημόσια αναγνώριση της προσφοράς του’.
Ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης, Ειρηναίος, συνεχάρη και ευχαρίστησε όσους φρόντισαν για να υπάρξει η προτομή αυτού του μεγάλου Κρητικού, ενώ εκ μέρους της Εκκλησίας ολόκληρης της Κρήτης, θέλησε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη και τον θαυμασμό για τον Αναγνώστη Μάντακα καθώς και για όλους τους συναγωνιστές του, οι οποίοι έκαναν τόσους αγώνες και θυσίες για να είμαστε σήμερα ενωμένοι με τη μητέρα πατρίδα και να παραμένουμε αμετακίνητοι στη θέση μας αυτή.
Ο κ. Ειρηναίος σημείωσε ότι ‘δεν μπορούμε ούτε να ακούμε ή να συζητούμε ακόμα και να σκεφτόμαστε ότι θα προδώσουμε αυτούς τους μεγάλους αγώνες των πατέρων μας, οι οποίοι παρέμειναν σταθεροί στη θέση τους και δείχνουν με το παράδειγμά τους και τις θυσίες των, τι πρέπει εμείς σήμερα να κάνουμε’.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο δήμαρχος Πλατανιά, κ. Γιάννης Μαλανδράκης, ενώ στην εκδήλωση παρευρέθησαν η βουλευτής Χανίων Ευαγγελία Κουρουπάκη, ο κ. Μανούσος Βολουδάκης, ο κ. Σήφης Μιχελογιάννης, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των στρατιωτικών Αρχών, απόγονοι του Αναγνώστη Μάντακα και πλήθος κόσμου.


Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και ριζίτικο τραγούδι από τη Λακκιώτικη Παρέα του Πολιτιστικού Συλλόγου Λάκκων και από τον Σύλλογο Ριζίτικου Ανατολικού Σελίνου ‘Το Ψηλάφι’. Χόρεψαν χανιώτικο συρτό οι χορευτές του Λυκείου Ελληνίδων και ο Λαογραφικός Όμιλος Χανίων, με τη συμμετοχή του Συλλόγου Μουσικών Χανίων ‘Ο Χάρχαλης’.

[Χανιώτικα Νέα]