Προχωρά η Minoan στη Μονή Τοπλού;

Έπειτα από την ανατρεπτική απόφαση του ΣτΕ πριν από 4 μήνες, νέες εξελίξεις αναμένεται ότι θα υπάρξουν στην υπόθεση της μεγάλης επένδυσης στο Κάβο Σίδερο όπως διαφαίνεται από γεγονότα που συμβαίνουν σε εσωτερικό και εξωτερικό τις τελευταίες ημέρες.  

Μόλις χθες η εταιρεία Minoan που επιθυμεί να υλοποιήσει επένδυση ύψους 1,2 δις στη χερσόνησο του Κάβο Σίδερο, ανακοίνωσε ότι υπέβαλε αίτηση στο πρόγραμμα Invest in Greece.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον αγγλικό τύπο, στη διοίκηση της εταιρείας έφτασαν διαβεβαιώσεις ότι το ελληνικό κράτος τώρα βρίσκεται σε μια περίοδο που θα κάνει δεκτό το επενδυτικό project που έχει για την περιοχή.

Ο Christopher Egleton, πρόεδρος της Μinoan σε δηλώσεις του ανάφερε ότι: “Εγώ και οι στενοί μου συνεργάτες παραμένουμε προσηλωμένοι στο να φέρουμε το project σε καρποφορία ενώ μας ενθαρρύνουν το συνεχώς αυξανόμενο επίπεδο υποστήριξης, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο”.

Μάλιστα τα στελέχη της εταιρίας θεωρούν ακόμα πιο εύφορο το έδαφος για την υλοποίηση της επένδυσης καθώς όπως αναφέρουν στον αγγλικό τύπο, η τοπική κοινωνία λαμβάνει δράσεις που θα βοηθήσουν την περαιτέρω ανάπτυξης της περιοχής όπως πλάνα για πτήσεις τσάρτερ από το 2012, βελτίωση του οδικού δικτύου προς το Αεροδρόμιο Σητείας, ανάπτυξη της κρουαζιέρας κτλ.

Στα σχέδια του Παπακωνσταντίνου να ξεμπλοκάρει την επένδυση

Οι διαβεβαιώσεις προς την εταιρεία ότι το ελληνικό κράτος είναι έτοιμο να ρίξει «πράσινο φως» για την υλοποίηση της επένδυσης επιβεβαιώνονται και από το εσωτερικό καθώς στις 21 Ιουνίου, ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ότι έχει δώσει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες

για την άμεση καταγραφή επενδυτικών σχεδίων που λιμνάζουν και την κατά προτεραιότητα εξέταση έως 10 από αυτές, με κριτήριο το μέγεθος της επένδυσης

Mέσα σε αυτές αναφέρεται ρητά και η επένδυση το Κάβο Σίδερο του οποίου οι περιβαλλοντικοί όροι ακυρώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας και πλέον, λόγω του ύψους του project που αγγίζει τα 1,2δις, σχεδιάζεται να μπει σε καθεστώς fast track.

Στο Εφετείο Κακουργημάτων Χανίων η δίκη για τη Μονή Τοπλού

Την ίδια στιγμή, στο Εφετείο Κακουργημάτων Χανίων ξεκίνησε την Παρασκευή η εκδίκαση της υπόθεσης για τη Μονή Τοπλού που συνδέεται με την έκταση 26.000 στρεμμάτων που παραχωρήθηκε στην εταιρεία Minoan για να πραγματοποιήσει την επένδυση μαμούθ.

Στο εδώλιο κάθονται οκτώ κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους και ο Ηγούμενος της Μονής, ο οποίος αντιμετωπίζει την κατηγορία της κακουργηματικής απάτης στο Δικαστήριο κατά συρροή σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, αλλά και 7πραγματογνώμονες που κατηγορούνται για άμεση συνέργεια στην προαναφερόμενη κατηγορία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι οκτώ παραπλάνησαν τις δικαστικές Αρχές σε Λασίθι και Χανιά αντίστοιχα καθώς οι κρίσιμες πραγματογνωμοσύνες και γνωμοδοτήσεις που προσκόμισαν ενώπιον των αρμόδιων δικαιοδοτικών οργάνων περιείχαν “ψευδείς αναφορές” ως προς το καθεστώς ιδιοκτησίας των επίδικων εκτάσεων και κυρίως ως προς το χαρακτήρα που είχαν αυτές οι εκτάσεις, αν δηλαδή ήταν δασικές και προστατευόμενες ή χορτολιβαδικές και γεωργικές.

Παράλληλα περιβαλλοντικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι η έκταση μεταβιβάστηκε παρανόμως από τη Μονή Τοπλού στο Κοινωφελές ίδρυμα Παναγία Ακρωτηριανή για να παραχωρηθεί επίσης παρανόμως έπειτα στην βρετανική εταιρεία.

Υπενθυμίζεται για την επένδυση στο Κάβο Σίδερο

Πρόκειται για την πραγματοποίηση τουριστικής επένδυσης, ύψους 1,2 δις ευρώ που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί σε έκταση 26.000 στρεμμάτων με 28 χιλιόμετρα ακτογραμμή, καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της χερσονήσου Κάβο Σίδερο της ανατολικής Κρήτης ενώ περιλαμβάνει και την κοιλάδα απορροής του Φοινικοδάσους Βάι.

Η έκταση αυτή αποτελεί τμήμα του Δικτύου «Natura 2000» ενώ το μεγαλύτερο τμήμα της έχει χαρακτηρισθεί ως «Ζώνη Ειδικής Προστασίας».

Η επένδυση, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει 950 κατοικίες σε 6 χωριά με 730 πισίνες, εμπορικά, συνεδριακά, αθλητικά κέντρα, μαρίνες, και 3 γήπεδα golf.

[cna.gr]