Με την καθιερωμένη προσκυνηματική εκδρομή στη Γραμπούσα και στον Μπάλο, με μειωμένο εισιτήριο με το σκάφος ‘Γραμπούσα’ (Κοινοπραξία Τουριστικών Πλοίων Χανίων ‘Κρητικές Κρουαζιέρες’) αρχίζουν το Σάββατο 30 Ιουλίου στις 10 π.μ. τα ‘Γραμπούσια 2011’.

Tο πρόγραμμα της εκδρομής περιλαμβάνει :

Ξεκίνημα από το Καβονήσι Καστελλίου Κισάμου.
Ανάβαση στο Κάστρο της Γραμπούσας και τρισάγιο για τους πεσόντες αγωνιστές της λευτεριάς στον ερειπωμένο Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Πανηγυρική ομιλία από την Ειρήνη – Αικατερίνη Αθανασάκη, δικηγόρο και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου. Επαρση της σημαίας.
Ξενάγηση στο Κάστρο από τον πρόεδρο του Συλλόγου Αθαν. Δεικτάκη.
Ρίψη στεφάνων στα νερά του ιστορικού νησιού.
Ωρα 2 μ.μ. άφιξη στον Μπάλο. Σκοποί και μαντινάδες του Τσέγκα και για τον Τσέγκα, στην αναμνηστική πλάκα που τοποθέτησε ο Σύλλογος στο σημείο που πνίγηκε ο θρυλικός τροβαδούρος της Γραμπούσας από τους μουσικούς του «Χάρχαλη».
Δεξίωση στο πανάρχαιο εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου από τον δισέγγονο του Ν. Τσέγκα, Τάσο (Ταβέρνα «Ο Γέρο Τσέγκας», Λίμνη Καστελλίου).
Το υπόλοιπο πρόγραμμα:
Πέμπτη 18 Αυγούστου –
Ωρα 7 μ.μ.
Αναπαράσταση παλιού κρητικού γάμου. Ξεκίνημα της γαμήλιας πομπής από τη συνοικία Καμάρα και κατάληξη στον χώρο του ‘Κισαμίτικου Αυγούστου’ (κοντά στο γήπεδο Καστελλίου). Ριζίτικα από τον Σύλλογο Ριζιτών «Η Κίσαμος». Παρουσίαση προγράμματος από τον λαογράφο Γιάννη Σκουλούδη. Κισαμίτικα μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα. Λαϊκό γλέντι σε όλη την έκταση της πόλης. Συμμετέχει ο Σύλλογος Φίλων Γεωργαλίδικου Αλόγου «Τα Κισαμίτικα». Μουσική από το συγκρότημα του Λευτέρη Κουμή.

Παρασκευή 19 Αυγούστου – Ωρα 8.30 μ.μ.
Στον χώρο του ‘Κισαμίτικου Αυγούστου’.
Απονομή βραβείων στους διακριθέντες στον λογοτεχνικό διαγωνισμό με θέμα «Το Κάστρο της Γραμπούσας» (μαντινάδα, ρίμα, ριζίτικο), που οργανώθηκε από τον Σύλλογο Προβολής Κισάμου «Η Γραμπούσα» και τον Σύλλογο Στιχουργών Νομού Χανίων.

Κυριακή 21 Αυγούστου
στον χώρο του                ‘Κισαμίτικου Αυγούστου’.
Τιμητική βραδιά σε συνεργασία με το Παγκρήτιο Καλλιτεχνικό Σωματείο «Κρητική Μούσα». Θα τιμηθούν ο Σύλλογος «Κρητικές Μαδάρες», ο τέως πρόεδρός τους Γιάννης Κουτουλάκης και ο λαουτιέρης Πέτρος Καρμπαδάκης. Ριζίτικα, μουσική, χορός.

Δευτέρα 22 Αυγούστου
Ωρα 8.30 μ.μ.
Στα Χανιά στο ενετικό λιμάνι στο Γιαλί Τζαμισί.
Προβολή φωτεινών διαφανειών από τις ομορφιές της Χρυσοσκαλίτισσας και του Λαφονησιού, με τον Μανώλη Κογχυλάκη.
Κρητικά μουσικοχορευτικά συγκροτήματα. Συνεργάζεται ο Δήμος Χανίων και η Ενωση Πνευματικών Δημιουργών Χανίων.

Πέμπτη 25 Αυγούστου
Ωρα 8.30 μ.μ.
Βραδιά Καραγκιόζη με το Νίκο Μπλαζάκη στην «Ενόραση» της I. Μ. Κισάμου και Σελίνου. Εισιτήριο 5 ευρώ.
Καθ’ όλη τη διάρκεια των ‘Γραμπουσίων’ θα πραγματοποιούνται αθλητικοί αγώνες.