Αισιοδοξία για ανάδειξη της Αρχαίας Απτέρας

Την αισιοδοξία του για την ένταξη στο ΕΣΠΑ, του έργου της αναστήλωσης και ανάδειξης του θεάτρου της Αρχαίας Απτέρας και λειτουργίας του εντός του 2013, εξέφρασε ο πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών για την ανάδειξη των Αρχαίων Θεάτρων ‘Διάζωμα’, πρώην υπουργός Πολιτισμού Σταύρος Μπένος κατά την επίσκεψη την οποία πραγματοποίησε στο χώρο χθες μαζί με τον Δήμαρχο Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Απόστολο Βουλγαράκη.


Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι κ. Μπένος, Σκουλάκης και Βουλγαράκης, είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν από την αρχαιολόγο της ΚΕ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων, και υπεύθυνη των εργασιών που εκτελούνται στην Απτέρα, Βάννα Νινιού – Κινδελή.
Οπως τονίστηκε για τις εργασίες αποκατάστασης – αναστήλωσης του μνημείου ετοιμάζεται από την ΚΕ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων το τεχνικό δελτίο για την ένταξη του έργου σε β΄ φάση στο Ε.Σ.Π.Α., με ύψος χρηματοδότησης 2.475.000 ευρώ ενώ οι μελέτες αναστήλωσης και συντήρησης έχουν εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Ο Δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης επεσήμανε πως: “Ο δήμος Χανίων θα είναι στην διάθεση της (Αρχαιολογικής) Υπηρεσίας, της Περιφέρειας προκειμένου να παλέψουμε, να συνδράμουμε σε ό,τι ζητηθεί για την προώθηση του έργου, την παρακολούθησή του, προκειμένου να βοηθήσουμε σε οποιαδήποτε συμπληρωματικά έργα χρειάζονται στην περιοχή”.
Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης τόνισε ότι από την 1η Ιουλίου η Περιφέρεια ανέλαβε το ΕΣΠΑ για την Κρήτη και οι Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων θα συνδράμουν το Υπουργείο Πολιτισμού έτσι ώστε να
μην υπάρξουν γραφειοκρατικά κωλύματα στη διαδικασία ανάδειξης του έργου.
“Θα συνεχίσουμε τις εργασίες και τις ανασκαφές με την βοήθεια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και του Υπουργείου Πολιτισμού προκειμένου να ολοκληρωθεί το μεγάλο αυτό Αρχαιολογικό Μνημείο” σημείωσε.
Η αρχαιολόγος της ΚΕ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων, και υπεύθυνη των εργασιών που εκτελούνται στην Απτέρα, Βάννα Νινιού – Κινδελή ανέφερε πως “Αυτή την στιγμή είμαστε στην ευτυχή θέση με την στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας αλλά και του ‘Διαζώματος’, να ευελπιστούμε ότι θα έχουμε την ένταξη με έναν προϋπολογισμό πραγματικά μεγάλο για να αναστηλώσουμε, να συντηρήσουμε τα σημεία που πάσχει το Μνημείο και να το αναδείξουμε”.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών για την ανάδειξη των Αρχαίων Θεάτρων ‘Διάζωμα’ κ. Σταύρος Μπένος ανέφερε ότι: “βρισκόμαστε προ των πυλών της τελικής φάσης (ένταξης στο ΕΣΠΑ) ενός σπουδαίου Μνημείου, του θεάτρου της Αρχαίας Απτέρας, γι’ αυτό και είναι μια πολύ σημαντική μέρα για τα Χανιά”.
Ο ίδιος μιλώντας για την σημασία του ρόλου των ενεργών πολιτών τόνισε πώς: “τίποτα μεγάλο δεν μπορεί να συμβεί αν δεν το αγκαλιάσουν οι τοπικές κοινωνίες”.

[Χανιώτικα Νέα]