Διακομματική συναίνεση στη σύνθεση του Δ.Σ. του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων

Επικεφαλής ο κ. Κώστας Μητρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Χρηματιστηριακή

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να έχει τοποθετηθεί το διοικητικό συμβούλιο του νέου Ταμείου για τις αποκρατικοποιήσεις. Χθες, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος, απέστειλε στον πρόεδρο της Βουλής, κ. Φ. Πετσάλνικο, την πρότασή του για τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου, ζητώντας να ενεργοποιηθούν άμεσα οι προβλέψεις του σχετικού νόμου ώστε από εβδομάδα να «πιάσει» δουλειά.

Από την πρόταση του κ. Βενιζέλου, γίνεται σαφές ότι το διοικητικό συμβούλιο είναι «διακομματικό», ενώ ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου, κ. Κ. Μητρόπουλος που ουσιαστικά θα αναλάβει το μεγαλύτερο βάρος της λειτουργίας του Ταμείου, είναι άνθρωπος της αγοράς με μεγάλη εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα και τη διαχείριση χαρτοφυλακίων.

Πρόεδρος αναλαμβάνει ο κ. Ι. Κουκιάδης, πρώην υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση Γρίβα και στην Οικουμενική Κυβέρνηση Ζολώτα και εντεταλμένος σύμβουλος (εκτελεστικό μέλος) ο κ. Αν. Ταρπαντζής πρώην γενικός διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος ΕΛΤΑ, πρόεδρος του Παγκόσμιου Ταχυδρομικού Συμβουλίου.

Ως μέλη, θα τοποθετηθούν ο κ. Αντ. Βαρθολομαίος, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ (επί κυβερνήσεως Ν.Δ. και πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης), καθώς και η κ. Αννα Ζωηρού επιστημονική συνεργάτης του ελληνικού κοινοβουλίου και σύμβουλος επιχειρήσεων (προτάθηκε από τον ΛΑΟΣ).

Επίσης, μέσα στην εβδομάδα θα πρέπει να έχουν επιλυθεί διάφορα οργανωτικά ζητήματα που αφορούν το Ταμείο, όπως ο χώρος εγκατάστασής του, ενώ κρίσιμης σημασίας είναι η δημιουργία του λογιστηρίου του, ώστε να περάσουν στο Ταμείο τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους. Αν και φαντάζει δύσκολο, θα γίνει προσπάθεια μέσα στον Ιούλιο να είναι λειτουργικό το Ταμείο, ενώ πριν του δοθούν τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, θα πρέπει πρώτα να έχει γίνει μία αρχική αποτίμησή τους.

Σε πρώτη φάση, η κυβέρνηση θα δώσει στο Ταμείο τις εταιρείες του Δημοσίου που είναι προς αποκρατικοποίηση. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών (η ειδική γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων θα συνεχίσει να λειτουργεί) δουλεύει τα σχέδια εκείνα που αφορούν τις ανανεώσεις συμβάσεων που ήδη υπάρχουν με ιδιώτες.

Στόχος είναι εντός του Σεπτεμβρίου να έχουν γίνει η ανανέωση της σύμβασης που υπάρχει με τον ΟΠΑΠ για τα παλαιά και νέα παιχνίδια που διαχειρίζεται, η χρονική επέκταση της σύμβασης που υπάρχει για το «Ελ. Βενιζέλος» και η αξιοποίηση των κρατικών λαχείων.

Στόχος είναι να εισπραχθούν 1,7 δισ. ευρώ έως τον Σεπτέμβριο και 5 δισ. ευρώ έως τα τέλη του έτους, ενώ στο οικονομικό επιτελείο δεν αποκλείουν να υπάρξει κάποια «έκπληξη» με την ταχύτερη προώθηση κάποιας αποκρατικοποίησης για τη δημιουργία θετικού κλίματος στις αγορές. Σημαντικό ρόλο στην ύπαρξη κάποιας «έκπληξης» θα διαδραματίσει το νέο Ταμείο. Στο πλαίσιο αυτό, αξίζει να δούμε τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τη διοίκησή του:

Ιωάννης Κουκιάδης, πρόεδρος. Ομότιμος καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πρώην υπουργός Εργασίας, πρώην ευρωβουλευτής (εξελέγη το 1999 με το ΠΑΣΟΚ), πρώην πρόεδρος Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, πρώην πρόεδρος Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος. Διδάκτωρ του London Business School, στέλεχος επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, με ιδιαίτερη εμπειρία στη διοίκηση έργων (project management) και στη διαχείριση χαρτοφυλακίων, αντιπρόεδρος του ελληνοαγγλικού Chamber of Commerce.

Υπήρξε ο ιδρυτής και μέχρι το 2008 εκτελεστικός πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της KANTOR Α.Ε., εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, με γραφεία στις Βρυξέλλες, στη Βαρσοβία και στο Βουκουρέστι. Επειτα, ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Χρηματιστηριακής, ενώ ξεκίνησε την καριέρα του ως σύμβουλος επιχειρήσεων στην Coopers & Lybrand στην Αγγλία. Εργάστηκε ως σύμβουλος στην Ελλάδα, την Αγγλία, την Κεντρική Ευρώπη και σε χώρες της Αφρικής και της τέως Σοβιετικής Ενωσης στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και της οργάνωσης. Επί της ουσίας ο κ. Μητρόπουλος θα είναι ο άνθρωπος που θα «τρέχει» το Ταμείο.

Ανδρέας Ταπραντζής, εντεταλμένος σύμβουλος (εκτελεστικό μέλος). Διδάκτωρ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στέλεχος επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, πρώην γενικός διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος ΕΛΤΑ και πρόεδρος του παγκόσμιου Ταχυδρομικού Συμβουλίου (για την περίοδο 2008-2012), ενώ έχει εργαστεί και στη θέση του Olympic Project Manager του προγράμματος Μεγάλης Εθνικής Χορηγίας των ΕΛΤΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες ΑΘΗΝΑ 2004

Αντώνιος Βαρθολομαίος, μέλος. Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Fordham της Νέας Υόρκης, στέλεχος επιχειρήσεων, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ΕΥΔΑΠ, με εμπειρία σε θέματα πιστοδοτήσεων, κεφαλαιαγοράς, κτηματαγοράς και ανάπτυξης ακινήτων καθώς και τιτλοποίησης στεγαστικών δανείων. Η σταδιοδρομία του στον τραπεζικό χώρο ξεκίνησε στην Atlantic Bank of New York το 1981, ενώ στην Ελλάδα έχει αναλάβει καίριας σημασίας θέσεις σε ΙΝΤΕRΒΑNΚ, Εγνατία Τράπεζα, ΕΥΡΩΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ κ.α.

Αννα Ζωηρού, μέλος. Οικονομολόγος, σύμβουλος επιχειρήσεων, επιστημονική σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, λέκτορας Οικονομικών στο City College, marketing manager του ΕΟΤ (στο Λονδίνο), Global Credit Manager της Μarlink στις Βρυξέλλες κ.α.

[kathimerini.gr]