Κατά 3.500 στρέμματα επεκτείνεται το σχέδιο Ηρακλείου

Στην επέκταση του σχεδίου πόλης κατά 3.500 στρέμματα προχωρά άμεσα ο Δήμος Ηρακλείου. Πέντε χιλιάδες τρεις ιδιοκτήτες εκτάσεων στις πολεοδομικές ενότητες Αμφιθέα, Αγία Ειρήνη – Κορακοβούνι – Μαραθίτης, Κάτω Κατσαμπάς – Παπά Τίτου Μετόχι – Παγκρήτιο θα μπορέσουν να εκδώσουν άδεια για να χτίσουν, ενώ όσοι έχουν αυθαίρετα θ’ αποκτήσουν δικαίωμα νομιμοποίησής τους.


Ηδη από χθες δημότες του Ηρακλείου άρχισαν ν’ ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της Διεύθυνσης Πολεοδομικών Λειτουργιών του δήμου για να ενημερωθούν σχετικά με τα Κτηματογραφικά Διαγράμματα και τις Πίνακες που έχουν συνταχθεί, ώστε να υποβάλουν τυχόν ενστάσεις ή να δηλώσουν την περιουσία τους. Αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί για ένα μήνα και στη συνέχεια, αφού γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις, θα ακολουθήσει δεύτερη ανάρτηση. Από τις διορθώσεις που θα γίνουν και σ’ αυτή τη φάση θα προκύψουν τα τελικά Κτηματογραφικά Διαγράμματα που θ’ αναρτηθούν για δεκαπέντε μέρες.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κώστα Μαμουλάκη ο σχεδιασμός των Κτηματογραφικών Διαγραμμάτων και η σύνταξη των πινάκων έγιναν σε χρόνο ρεκόρ και εκτός από τη δημοτική αίθουσα «Ανδρόγεω», έχουν αναρτηθεί επίσης στην ηλεκτρονική σελίδα του δήμου (www.heraklion.gr). «Για πρώτη φορά στην Ελλάδα γίνεται ψηφιακή ταυτοποίηση και εξυπηρέτηση των δημοτών μέσω της ιστοσελίδας. Πολύ εύκολα μπορούν να μπαίνουν στο Διαδίκτυο, να εντοπίζουν το ακίνητό τους και να αντλούν τα δικαιολογητικά που χρειάζεται να προσκομίσουν στην υπηρεσία μας» αναφέρει ο κ. Μαμουλάκης, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τρεις μεγάλες περιοχές της πόλης θα ενταχθούν στο γενικό πολεοδομικό σχέδιο. «Πρόκειται για πολύ μεγάλη έκταση και γρήγορα οι Ηρακλειώτες θα έχουν χώρο να χτίσουν νόμιμα και να επεκταθεί το Ηράκλειο σ’ αυτές τις περιοχές» σημειώνει ο ίδιος.
Αναλυτικά το σχέδιο πόλεως θα επεκταθεί στις παρακάτω περιοχές:
Αμφιθέα: βόρεια από τον ΒΟΑΚ, ανατολικά από το ρέμα Μαραθίτη, νότια από τις οδούς Φανουράκη-Λαμπράκη και δυτικά από τις πολεοδομικές ενότητες Φοινικιά και Αϊ – Γιάννη Χωστό.
Κάτω Κατσαμπάς – Παπά Τίτου Μετόχι – Παγκρήτιο: βόρεια από ΒΟΑΚ, ανατολικά από την οδό Δωροθέου Κλωνάρη και τμήμα του Κατσαμπαδιανού ποταμού, νότια από την οδό Φοινίκων και δυτικά από το ρέμα του Αγίου Ιωάννη.
Αγία Ειρήνη – Κορακοβούνι – Μαραθίτης: βόρεια από το ΒΟΑΚ, ανατολικά από τα όρια της πολεοδομικής ενότητας Αγιος Ιωάννης- Μεσαμπελιές-Φορτέτσα, νότια από την οδό Ευτέρπης και δυτικά από το ρέμα Μαραθίτη.
Στην πρώτη περιοχή οι ιδιοκτήτες είναι 1.335, στη δεύτερη είναι 1.585 και στην τρίτη 2.083.
Ταυτόχρονα, οι μελετητές προχωρούν την επεξεργασία των ρυμοτομικών και πολεοδομικών σχεδίων. Μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία θα προκύψουν οι ελεύθεροι χώροι, οι δρόμοι και οι πλατείες, οι χώροι άθλησης και πρασίνου, οι χώροι για τα σχολεία και τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς. Οπως εκτιμά ο κ. Μαμουλάκης, αυτό θα έχει ολοκληρωθεί σ’ ένα χρόνο και στη συνέχεια θα ακολουθήσει δεύτερη φάση των μελετών, που είναι η πράξη εφαρμογής. Σε δύο χρόνια περίπου η έκταση των 3.500 στρεμμάτων θα είναι πολεοδομημένη και έτοιμη για να χτίσουν οι δημότες με νόμιμη άδεια και ν’ αξιοποιήσουν τα ακίνητά τους.
Καταλήγοντας, ο κ. Μαμουλάκης λέει ότι στο μεταξύ δεν συντρέχει λόγος να προχωρήσει κανείς στην ανέγερση αυθαίρετου κτίσματος και να μπει σε μια ιδιότυπη ομηρία. Αντίθετα, αν όλοι ανταποκριθούν άμεσα και προσκομίσουν τα στοιχεία που τους έχουν ζητηθεί, οι διαδικασίες θα προχωρήσουν γρήγορα, θ’ αποφευχθούν λάθη τα οποία έχουν εντοπιστεί στα παλιά σχέδια, γιατί οι μελέτες θα είναι σωστές και δεν θα υπάρξουν προβλήματα στο μέλλον.

[tolmi.gr]