Τρεις Έλληνες στην απάτη με τις πιστωτικές

Πώς έστησαν την κομπίνα με θύματα δεκάδες επιχειρηματίες  

Με την πιστωτική κάρτα έκλεισαν πολυήμερη διαμονή σε ξενοδοχείο πολλών αστέρων στην περιοχή της Χερσονήσου. Στην πορεία ακύρωσαν την κράτηση επικαλούμενοι λόγους «εκτάκτου ανάγκης». Ζήτησαν από το ξενοδοχείο να κρατήσει το ποσό της εγγύησης, ύψους περίπου 6000 ευρώ ενώ απαίτησαν το υπόλοιπο ποσό, περίπου 9000 ευρώ, να κατατεθεί με τη μορφή εμβάσματος σε τράπεζα του εξωτερικού. Όλα θα ήταν μία χαρά αν η κάρτα που χρησιμοποιήθηκε για την κράτηση ήταν γνήσια.

Η προαναφερόμενη περίπτωση είναι μία από τις δεκάδες σε βάρος επιχειρηματιών και ξενοδόχων του νομού Ηρακλείου, τους οποίους εξαπάτησαν οι «5» που αποτελούσαν την σπείρα με τις παραχαραγμένες πιστωτικές κάρτες.

Πρόκειται για μία υπόθεση μεγάλης απάτης που κατάφερε να εξιχνιάσει η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου μετά από πολύμηνες συστηματικές έρευνες. Μέσα σε χρονικό διάστημα τριών μηνών, από τις 16 Μαρτίου έως και τις 6 Ιουλίου, τα μέλη της σπείρας είχαν πραγματοποιήσει συναλλαγές περίπου 200.000 ευρώ σε βάρος οχτώ φυσικών προσώπων (επιχειρηματιών και ξενοδόχων) αλλά και τριών τραπεζικών καταστημάτων.

Εκτός από την περίπτωση του πολυτελέστατου ξενοδοχείου στην Χερσόνησο, είχαν εξαπατήσει και άλλους ξενοδόχους, όπως για παράδειγμα στην περιοχή της Αγίας Πελαγίας. Στην περίπτωση αυτή είχε σταλεί mail μέσω του οποίου ζητούνταν κράτηση 21 ημερών στο ξενοδοχείο για κάποιον Βρετανό και την οικογένεια του. Δέκα ημέρες μετά, η κράτηση ακυρώθηκε και ο δήθεν πελάτης έβαλε στην «τσέπη» το ποσό των 1.500 ευρώ. Φυσικά ο ξενοδόχος πίστευε ότι είχε κρατήσει την εγγύηση και μέχρι να ειδοποιηθεί για την πλαστότητα της κάρτας, το ….πουλάκι είχε πετάξει.

Από χρυσοχοείο, οι δράστες κατάφεραν να αποσπάσουν το ποσό των 22.000 ευρώ. Μεγάλο ποσό απέσπασαν και από κατάστημα πώλησης γουναρικών.

Στη λίστα με τα θύματα τους εντάσσονται επίσης μία φαρμακοποιός, ένας εστιάτορας, ένα βενζινάδικο με το μεγάλο «πάρτι» να στήνεται σε βάρος ξενοδόχων και χρυσοχόων.

Ποιοι είναι οι δράστες

Σύμφωνα με την υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου, πρόκειται για έναν 43χρονο Έλληνα από τη Νέα Μάκρη. Γεννημένος στην Βενεζουέλα, φέρεται να ήταν ο «εγκέφαλος» της ομάδας. Στην συμμορία εμπλέκεται, σύμφωνα με την Αστυνομία, ένας 53χρονος Χανιώτης αλλά και ένας 26χρονος Ηρακλειώτης. Στον τελευταίο αποδίδεται βοηθητικός ρόλος.

Οι δύο που συμπληρώνουν την ομάδα είναι αλλοδαποί, πιθανότατα Βρετανοί. Οι δύο τελευταίοι εμφανίζονται κυρίως μέσω της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που διενεργούσαν για τις κρατήσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί της Ασφάλειας που χρεώθηκαν την εξιχνίαση της υπόθεσης «έτρεξαν» πολύ μέχρι να βρουν κάποια στοιχεία και έτσι οι έρευνες τους να πάρουν συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Πάντως κλειδί φέρεται να στάθηκε το βιντεοπτικό υλικό που συγκεντρώθηκε από τους τόπους συναλλαγών τους ενώ αναγνωρίστηκαν και από παθόντες.

Φυσικά η απάτη επεκτάθηκε και σε τραπεζικά καταστήματα με τα οποία ήταν συμβεβλημένες οι πλαστές κάρτες που χρησιμοποιούσαν.

Όπως προέκυψε από την προανάκριση, όλες οι κάρτες που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της σπείρας ανήκαν σε πελάτες της Αμερικανικής τράπεζας Capital One. Αυτό είναι ένα στοιχείο που προβληματίζει.

Οι δράστες υπέκλεπταν τα στοιχεία κατόχου από τα μαγνητικά πεδία της κάρτας, όμως στην πρόσοψη της έβαζαν-εξ’ ου και η παραχάραξη-τα στοιχεία Ελληνικών τραπεζών και Ελλήνων κατόχων.

Σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή Ηρακλείου, ταξίαρχο Μανόλη Κοντοδιάκο, τα μέλη της σπείρας ουσιαστικά εκμεταλλεύτηκαν τις περιπτώσεις εκείνες που δεν γινόταν διαδικασία ταυτοπροσωπίας και δεν υπήρχαν card readers, δηλαδή συσκευές ανάγνωσης των καρτών μνήμης.

Στις περιπτώσεις που γινόταν οι προαναφερόμενες διαδικασίες, οι δράστες έφευγαν άπρακτοι.

Η δικογραφία σε βάρος των πέντε ολοκληρώθηκε και αναμένεται να διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Ηρακλείου. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με διαρκή δράση στο οικονομικό πεδίο, πλαστογραφία, απάτη κλπ.

[patris.gr]